بررسی اثر محلولپاشی عصاره جلبک دریایی بر صفات زراعی و فیزیولوژیک جو (Hordeumvulgare L.) در شرایط تنش شوری
الموضوعات : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرآتنا سیدرضوی 1 , میثم اویسی 2 , پورنگ کسرایی 3
1 - گروه اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین،تهران، ایران
2 - - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین،تهران، ایران.
3 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین،تهران، ایران.
الکلمات المفتاحية: پروتئین, تنش شوری, پرولین, کاتالاز, جو, دالجین,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی تأثیر محلول پاشی عصاره جلبک دریایی بر صفات زراعی و فیزیولوژیک جو تحت تنش شوری، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در دانشکدهکشاورزیدانشگاهآزاداسلامیواحدورامین-پیشوا در سال 96-1395 اجرا گردید. تیمار ها شامل تنش شوری در سه سطح صفر (شاهد)، 75 و 150 میلی مولار و محلول پاشی عصاره جلبک دریایی در چهار سطح صفر (شاهد)، 5/0، یک و دو در هزار بود. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث کاهش وزن هزار دانه، عملکرد تک بوته، محتوای نسبی آب برگ و افزایش درصد پروتئین دانه، کاتالاز و پرولین شد. محلول پاشی عصاره جلبک دریایی توانست موجب افزایش وزن هزار دانه، عملکرد تک بوته، محتوای نسبی آب برگ و پرولین گردد. در شرایط مطلوب حداکثر عملکرد تک بوته به مقدار 71/9 گرم در تیمار یک در هزار عصاره جلبک دریایی مشاهده شد، همچنین در شرایط شوری 75 میلی مولار بیش ترین عملکرد تک بوته مربوط به تیمار های یک و دو در هزار عصاره جلبک دریایی (به ترتیب 49/8 و 9/8 گرم) بود. در تیمار شوری 150 میلی مولار نیز بین سطوح 5/0، یک و دو در هزار عصاره جلبک دریایی تفاوت معنی داری از نظر آماری مشاهده نگردید. نتایج کلی این آزمایش نشان داد که محلول پاشی عصاره جلبک دریایی با بهبود ویژگی های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه جو، باعث بهـــبود تحمل گیاه به شوری و کاهش اثر منفی تنش شوری و عملکرد دانه جو می شود.
_||_