تأثیر نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام سویا در شهرستان محمودآباد
الموضوعات : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرمهران محمودی 1 , وطن زکیپور 2
1 - گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیتالله آملی، آمل، ایران
2 - گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیتالله آملی، آمل، ایران
الکلمات المفتاحية: عملکرد دانه, سویا, رقم, نیتروژن, خصوصیات کیفی,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثر کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام جیکا و 033 در شهرستان محمود آباد، پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عوامل آزمایش شامل رقم در دو سطح (جیکا و 33 از گروه رسیدگیш)، کود نیتروژن در چهار سطح (صفر، 50، 100 و 150 کیلو گرم نیتروژن در هکتار) بود. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش مصرف کود نیتروژن بر عملکرد دانه افزوده شد، کاربرد میزان 150 کیلو گرم نیتروژن در هکتار در مقایسه با تیمار های شاهد (عدم مصرف اوره)، عملکرد دانه سویا را افزایش داد. در بین اجزای عملکرد، تعداد غلاف در بوته در سطح احتمال آماری یک درصد و وزن صد دانه در سطح احتمال آماری پنج درصد، همبستگی مثبت با عملکرد دانه داشتند. در ارتباط با خصوصیات بیو شیمیایی دانه، رقم جیکا بیش ترین درصد روغن را داشت، با افزایش مصرف نیتروژن بر عملکرد دانه افزوده شد و باعث استحصال روغن و پروتئین بیش تری در واحد سطح گردید. نتایج نشان داد که رقم جیکا با کاربرد 150 کیلو گرم نیتروژن در هکتار با عملکرد (3240 کیلو گرم) بیش ترین عملکرد در مقایسه با عدم مصرف کود، حاصل شد. بیش ترین عملکرد روغن را در رقم jk با مصرف 150 کیلو گرم نیتروژن (562 کیلو گرم) در مقایسه با عدم مصرف کود (400 کیلو گرم) و همچنین رقم 33 با مصرف 150 کیلو گـرم نیتروژن (548 کیلو گرم در مقایسه با عدم مصرف کود (341 کیلو گـرم) به دست آورد. عملکرد دانه به طور معنی داری تحت تأثیر رقم، کود نیتروژن قرار گرفت. رقم جیکا، بیش ترین عملکرد را نسبت به رقم33 داشت، بنا بر این در شهرستان محمود آباد کشت رقم جیکا توصیه می گردد.
_||_