بررسی رژیم غذایی فسفولیپیدها بر روی برخی از پارامترهای خونی بچه ماهی فیل (Huso huso)
الموضوعات : علوم تکثیر و آبزی پروریمحمودرضا ابراهیم نژاد 1 , چی رس ابن سعد 2 , عبدالمحمد Abdolmohammad 3
1 - گروه آبزی پروری، اداره کل شیلات مازندران، بابلسر، ایران
2 - دانشگاه پوترا مالزی
3 - گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
الکلمات المفتاحية: تغذیه, فسفولیپیدها, هماتولوژی, فیل ماهی (Huso huso),
ملخص المقالة :
این تحقیق به منظور تعیین تأثیر سطوح مختلف فسفولیپیدها phospholipids (PL) در رژیم غذایی بر پارامترهای خون بچه ماهی خاویاری (فیل ماهی) انجام گردید. بچه ماهیان با رژیم غذایی فرموله شده در چهار سطح مختلف رژیم غذایی PL: (D1) 0، (D2) 2، D3)) 4 و (D4) 6% تغذیه شدند. در پایان دوره آزمایش (56 روز)، نتایج آزمایش نشان داد که تفاوت معنی داری در متوسط غلظت هموگلوبین گلبول قرمز (MCHC) مشاهده گردید(P <0.05). رژیم غذایی D2 (2٪ PL) بالاترین MCHC به میزان g / dl 33.3 بود. تفاوت معنی داری در دیگر پارامترهای خونی مانند: گلبول های قرمز خون (RBC)، هماتوکریت (HCT)، متوسط گلبول قرمز (MCH)، متوسط حجم گلبول قرمز (MCV)، و گلبول های سفید خون (WBC) وجود نداشت(P> 0.05). بالاترین میزان RBC در تیمار D2 بمیزان 07/1 (cells/l) و کمترین در تیمار D1 بمیزان 86/0 (cells/l) مشاهده گردید. بالاترین و پائین ترین میزان درصد هماتوکریت به ترتیب (تیمار D3) و (تیمار D1) بمیزان 33/26 و 00/25 % بود. بالاترین و پائین ترین میزان میانگین حجم گلبول به ترتیب (تیمار D1) و (تیمار D2) بود. همچنین اندازه گیری گلبول های سفید خون فیل ماهی مانند لنفوسیت ها، مونوسیت، نوتروفیل، ائوزینوفیل با سطوح مختلف فسفولیپیدها در رژیم غذایی نشان داد که تفاوت معنی داری (P> 0.05) در میان تیمارها وجود ندارد. بالاترین میزان درصد لنفوسیت و مونوسیت در تغذیه ماهی D2 رژیم غذایی با مقادیر 67/71٪ و 67/3٪ بدست آمد. در حالی که بالاترین میزان نوتروفیل، ائوزینوفیل ماهیان در تیمار D1 و D4 بمیزان 33/21 درصد و 33/8 درصد بوده است. در نتیجه این تحقیق نشان داد اضافه کردن فسفولیپیدها در رژیم غذایی می تواند تأثیر قابل توجهی در برخی از فاکتور های خونی بچه ماهیان خاویاری فیل ماهی نداشته است.
_||_
Blaxhall, P. and Daisley, K. (1973). Routine haematological methods for use with fish blood. Journal of Fish Biology, 5(6), 771-781.
2. Blaxhall, P., (1972). The haematological assessment of the health of freshwater fish. Journal of Fish Biology, 4(4), 593-604.
3. Duthie, G. and Tort, L., (1985). Effects of dorsal aortic cannulation on the respiration and haematology of mediterranean living Scyliorhinus canicula L. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology, 81(4), 879-883.
4. Hosseini, S. V., Kenari, A. A., Regenstein, J. M., Rezaei, M., Nazari, R. M., Moghaddasi, M., Kaboli, S. A. and Grant, A. A. M. (2010). Effects of Alternative Dietary Lipid Sources on Growth Performance and Fatty Acid Composition of Beluga Sturgeon, Huso huso, Juveniles. JOURNAL OF THE WORLD AQUACULTURE SOCIETY, 41(4).
5. Hrubec, T., Smith, S. and Robertson, J. (2001). Age Related Changes in Hematology and Plasma Chemistry Values of Hybrid Striped Bass (Morone chrysops× Morone saxatilis). Veterinary Clinical Pathology, 30(1), 8-15.
6. Kanazawa, A., Teshima, S. and Sakamoto, M. (1985). Effects of dietary lipids, fatty acids, and phospholipids on growth and survival of prawn (Penaeus japonicus) larvae. Aquaculture, 50(1-2), 39-49.
7. Keyvan, A. (2002). Introduction to culture biotechnology of Acipenseridea, Azad University, pp: 59-157.
8. Klinger, R., Blazer, V. and Echevarria, C. (1996). Effects of dietary lipid on the hematology of channel catfish, Ictalurus punctatus. Aquaculture, 147(3-4), 225-233.
9. Kumar, S.Sahu, N.P., Pal., A.K., Choudhury, D., Yengkokpam, S. and Mukhejee, S. C. (2005). Effect of dietry carbohydrate on heamatology, espiratory burst activity and histological changes in L.rohita juvenils. Fish and Shellfish Immunology 19,331-344.
10. M. Ebrahimnezhadarabi, C.R. Saad, S.A. Harmin, Satar, M. K. A. and Kenari, A. A. (2011). Effects of Phospholipids in Diet on Growth of Sturgeon Fish (Huso-huso) Juveniles. Journal of Fisheries and Aquatic Science, 6(2).
11. Montero, D., Kalinowski, T., Obach, A., Robaina, L., Tort, L., Caballero, M. and Izquierdo, M. (2003). Vegetable lipid sources for gilthead seabream (Sparus aurata): effects on fish health. Aquaculture, 225(1-4), 353-370.
12.Morgan, J. and Iwama, G. (1997). Measurements of stressed states in the field.
Morris, M. and Davey, F. 1996. Basic examination of blood. Clinical diagnosis and management by laboratory methods, 549-559.
13.Rainuzzo, J., Reitan, K. and Olsen, Y. (1997). The significance of lipids at early stages of marine fish: a review. Aquaculture, 155(1-4), 103-115.
14.Silveira-Coffigny, R., Prieto-Trujillo, A. and Ascencio-Valle, F. (2004). Effects of different stressors in haematological variables in cultured Oreochromis aureus S. Comparative Biochemistry and Physiology Part C: Toxicology & Pharmacology, 139(4), 245-250.
15. Subhadra, B., Lochmann, R., Rawles, S. and Chen, R. (2006). Effect of dietary lipid source on the growth, tissue composition and hematological parameters of largemouth bass (Micropterus salmoides). Aquaculture, 255(1-4), 210-222.
16.Tocher, D. (2003). Metabolism and functions of lipids and fatty acids in teleost fish. Reviews in Fisheries Science, 11(2), 107-184.
17. Velisek J., Svobodova Z. and Piackova V. (2005). Effect of clove oil anaesthesia on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Acta Veterinaria Brno, 74, 139–146.
18. Waagbø, R., Sandnes, K., Lie, O. and Roem, A. (1998). Effects of inositol supplementation on growth, chemical composition and blood chemistry in Atlantic salmon, Salmo salar L., fry. Aquaculture Nutrition, 4(1), 53-59.