بررسی اثر عصاره آبی گل گندم طلایی (Centaurea cyanus) بر میزان فعالیت آنزیمهای کبدی (ALT، ASTو ALP) به دنبال مسمومیت کبدی ناشی از مصرف استامینوفن در موشهای صحرایی نر
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوریناهید جهانبازی 1 , شهلا روزبهانی 2
1 - گروه زیست شناسی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاداسلامی، اصفهان، ایران
2 - گروه زیست شناسی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاداسلامی، اصفهان، ایران
الکلمات المفتاحية: مسمومیت کبدی, استامینوفن, گل گندم طلایی, آسپاراتات آمینوترانسفراز, آلکالن فسفاتاز, آلانین آمینوترانسفراز,
ملخص المقالة :
این پژوهش باهدف بررسی ااثر عصاره آبی گل گندم طلایی بر روی آسیب بافت کبدی ناشی از استامینوفن برروی موش های صحرایی نرانجام شد. 42 سر رَت نربه طور تصادفی به 7 گروه 6 تایی (گروه شاهد و 5 گروه تیمار) تقسیم شدند و شب قبل از آزمایش به مدت 16-12 ساعت گرسته نگه داشته شده و تمام گروه ها به مدت 5 هفته هر روز میزان 600 میلی گرم/ کیلوگرم استامینوفن را به روش خوراکی دریافت کردند.طی مدت آزمایش بر اساس وزن موش ها میزان 2/0 میلی لیتر از عصاره گل گندم با غلظت های 160، 180، 200، 220، 240 و 260 میلی گرم برکیلوگرم از راه خوراکی و یک ساعت بعد از دریافت دوز سمی استامینوفن دریافت نمودند. آنزیم های کبدی (AST، ALT، ALP) مورد سنجش و بافت کبد موش های مورد تیمار توسط میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفت. یافته های حاصل ازاین پژوهش نشان داد عصاره آبی گل گندم طلایی بر فعالیت آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز اثر گذاشته و در دوز 260 نسبت به سایر گروه ها بطور معنی دار (05/0 > p) کاهش یافته است. همچنین شدت آسیب های کبدی اختلاف معنی داری را بین گروه ها نشان داد، ولی میزان آلکالان فسفاتاز و آلانین آمینوترانسفراز اختلاف معنی داری را بین گروه های مختلف نشان نمی دهد.نتایج حاصل از پژوهش تاثیر عصاره آبی گل گندم طلایی در جلوگیری از بروز آسیب به بافت کبدی به دنبال مسمومیت کبدی ناشی از مصرف استامینوفن را اثبات کرد.
1- Adewusi EA, Afolayan AJ. 2014. A review of natural products with hepatoprotective activity. Journal of Medicinal Plants Research, 4(13): 1318-1334
2- Badami S, Dongre SH, Suresh B. 2005. In vitro antioxidant properties of Solanum pseudocapsicum leaf extracts. Indian Journal of Pharmacology, 4: 251-252.
3- Ebrahimzadeh MA, Nabavi SM, Nabavi SF, Dehpour AA. 2011. Antioxidant activities of hydroalcholic extract of Ferula gummosa Boiss roots. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 15: 658.
4- Evans WC. 2002. Pharmacognosy.15th ed. Edinburgh; New York: W.B. Saunders, pp: 432-440.
5- Germoush Mo, Mahmoud AM. 2014. Berberine mitigates cyclophosphamide-induced hepatotoxicity by modulating antioxidant status and inflammatory cytokines. Journal of Cancer Research Clinic Oncology, 7: 1103-1109.
6- Hejazi L, Hosaini S, 2016. Effect of Tribulus terrestris extract on hepatic complications due to jolofen consumption in adult female rats. Journal of Fasa University of Medical Sciences, 6: 155-161.
7- Hydarian A, Mohammadi M,Safari H, Samani Gh.2013. Protective effect of hydroalcoholic extract of watercress on astaminophene hepatotoxicity in rats. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences, 102: 73-84.
8- Jäger AK, Saaby L. 2011. Flavonoids and the CNS, Molecules, 2: 1471-1485.
9- James LP, Mayeux PR, Hinson JA. 2003. Acetaminophen-induced hepatotoxicity. Drug Metabolism Dispose, 12: 1499-1506.
10-Kavoosi G, Rowshan V. 2012. Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities of essential oil obtained from Ferula assa-foelida oleo-gum-resin: Effect of collection time. Food Chemistry, 4: 2180-2187.
11- Khorsandi L, Javadnia F, Orazizadeh M, Abdolahi M, 2000. The effect of green tea extract (Camellia sinesis L.) on acetaminophen-induced acute hepatotoxicity in mice. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 1: 22-29.
12- Kikuzaki H, Nakatani N. 1993. Antioxidant effect of some ginger constituents. Journal of Food. Science, 578: 1407-1410.
13- Kumar V., Abbas A., Aster J. 2014. Robbins and Cotran Pathologie Basis of Diseases: 9th edition. Elsevier, 1408 p.
14- Larson AM, Poison J, Fontana RJ, Davern TJ, Lalani E, Hynan LS, et al. 2005. Acetaminophen-induced acute liver failure: results of a United States multicenter, prospective study. Hepatology, 42: 1364-72.
15- Mohajeri D, Dostari, Rahmani J. 2011. Antioxidant effects of green tea extract against isoniazid hepatotoxicity in rats. Veterinary Journal of Islamic Azad University, Tabriz Branch, 2: 1221-1231. (in Persian).
16- Pyo YH, Lee TC, Logendra L, Rosen RT. 2004. Antioxidant activity and phenolic compounds of Swiss chard extracts. Food Chemistry. 1: 1 9-26.
17- Rafiei F, Heidari R, Ashraf H, Rafiei P. 2011. Protective effect of Zarafshani barberry fruit extract against liver damage induced by carbon tetrachloride in rats. Journal of Fasa University of Medical Sciences, 3: 179-187.
18- Sadraei H, Asghari GR, Hajhashemi V, Kolagar A and Ebrahimi M. 2001. Spasmolytic activity of essential oil and various extr acts of Ferula gummosa Boiss. on ileum contractions. Phytomedicine, 8: 370.
19- Sahebkar A, lranshahi M. 2010. Biological activities of essential oils in the genus Ferula (Apiaceae). Asian Biomedicine, 4: 835.
20- Sallie R. Tredger J, William R. 1991. Dru8 and the liver. Biopharmacology and. Drug Dispose, 12: 251-259.
21- Segro C, Clinard F, Ouazir K, Chanay H, Allard C, Guilleminet C, et al. 2002. Incidence of drug- induced hepatic injuries: a French population-based study. Hepatology, 36: 451-455
22- Shafiei MS, Rockey DC. 2006. The role of integrin-linked kinase in liver wound healing. Journal of Biology Chemistry, 34: 24863-24872.
23- Siahpoush A, Rezaee M, Azadbakht Y, Samimi A, Momeni F.2012. The protective effect of Phoeix dactylifera extract of Diri Abadan variety against carbon tetrachloride against isoniazid hepatotoxicity in rats. Veterinary Journal of Islamic Azad University, Tabriz Branch. 2: 1221-1231.
24- Simko V. 1991. Alkaline phosphatase in biology and medicine. Disease and Diagnosis Journal, 9: 189-206.
25- Song Z, hleclain CJ, Cheh T. 2004. SA denosylmethionine protects against acetaminophen- induced hepatotoxicity in mice. Pharmacologv. 4: 199-208.
26- Stickel F, Schuppan D. 2007. Herbal medicine in the treatment of liver diseases. Digestive and Liver Disease, 4: 293-304.
27- Yang H, Lee MK, Kim YC. 2005. Protective activities of stilbeneglycosides from Acer mono leaves against H202-induced oxide tive damge in primary cultured rat hepat oocytes. Agricultural Food Chemistry, 10: 4182-4186.
_||_