اثر سطوح مختلف شوری آب مصرفی بر روند تجزیهپذیری شکمبهای دانه جو در گوسفندان بومی ایرانی
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوری
میرعلی پیشدادی مطلق
1
(گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران)
رامین سلامت دوست نوبر
2
(گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران)
ناصر ماهری سیس
3
(گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران)
امیررضا صفایی
4
(موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران)
ابوالفضل آقاجانزاده گلشنی
5
(گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران)
الکلمات المفتاحية: شوری آب, دانه جو, پروتئین قابل متابولیسم, کیسههای نایلونی, تجزیهپذیری شکمبهای,
ملخص المقالة :
این پژوهش، به منظور مطالعه اثر سطوح مختلف شوری آب مصرفی بر روند تجزیه پذیری شکمبه ای دانه جو با استفاده از روش کیسه های نایلونی در گوسفندان شال ایرانی انجام شد. تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام دانه جو با استفاده از هشت راس قوچ توده شال کانولهگذاری شده در شکمبه که سطوح مختلف شوری آب شامل گروه شاهد (480)، 4000، 8000 و 12000 میلیگرم بر لیتر مجموع مواد جامد محلول در آب را دریافت می کردند، با روش کیسههای نایلونی تعیین شد. از نظر تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام در تمام زمانهای انکوباسیون به غیر از زمان اولیه، تفاوت معنیداری بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت. در زمان نهایی انکوباسیون، مصرف آب شور سبب افزایش تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام دانه جو نسبت به تیمار شاهد گردید. بین تیمارهای آزمایشی از نظر تجزیه پذیری موثر (ED) ماده خشک و پروتئین خام نیز تفاوت معنیداری مشاهده شد، به طوریکه با افزایش سطح شوری، تجزیه پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام دانه جو در اغلب موارد افزایش یافت. بخش پروتئین سریع تجزیهشونده (QDP) تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت اما بخش پروتئین کند تجزیهشونده (SDP) در سطح تغذیه نگهداری (با سرعت عبور دو درصد در ساعت) بهطور معنیداری افزایش یافت که بالاترین مقدار مربوط به تیمار حاوی 8000 میلیگرم بر لیتر مجموع مواد جامد محلول در آب به دست آمد. از نظر پروتئین قابل متابولیسم نیز در سطح تغذیه نگهداری بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیدار بوده و کمترین مقدار آن در تیمار حاوی 8000 میلیگرم بر لیتر مجموع مواد جامد محلول در آب مشاهده شد. در یک نتیجهگیری کلی به نظر میرسد مصرف آب شور در حیوانات مورد آزمایش، تجزیه پذیری شکمبهای دانه جو را تحت تاثیر قرار داده و موجب افزایش تجزیه پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام و کاهش مقدار پروتئین قابل متابولیسم آن در سطح تغذیه در حد نگهداری شده است.
_||_