اثر سطوح مختلف شوری آب مصرفی بر روند تجزیهپذیری شکمبهای دانه جو در گوسفندان بومی ایرانی
الموضوعات :
فصلنامه زیست شناسی جانوری
میرعلی پیشدادی مطلق
1
,
رامین سلامت دوست نوبر
2
,
ناصر ماهری سیس
3
,
امیررضا صفایی
4
,
ابوالفضل آقاجانزاده گلشنی
5
1 - گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران
2 - گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران
3 - گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران
4 - موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
5 - گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران
تاريخ الإرسال : 21 الإثنين , ذو القعدة, 1443
تاريخ التأكيد : 20 الثلاثاء , ذو الحجة, 1443
تاريخ الإصدار : 02 الإثنين , ذو القعدة, 1444
الکلمات المفتاحية:
شوری آب,
دانه جو,
پروتئین قابل متابولیسم,
کیسههای نایلونی,
تجزیهپذیری شکمبهای,
ملخص المقالة :
این پژوهش، به منظور مطالعه اثر سطوح مختلف شوری آب مصرفی بر روند تجزیه پذیری شکمبه ای دانه جو با استفاده از روش کیسه های نایلونی در گوسفندان شال ایرانی انجام شد. تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام دانه جو با استفاده از هشت راس قوچ توده شال کانولهگذاری شده در شکمبه که سطوح مختلف شوری آب شامل گروه شاهد (480)، 4000، 8000 و 12000 میلیگرم بر لیتر مجموع مواد جامد محلول در آب را دریافت می کردند، با روش کیسههای نایلونی تعیین شد. از نظر تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام در تمام زمانهای انکوباسیون به غیر از زمان اولیه، تفاوت معنیداری بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت. در زمان نهایی انکوباسیون، مصرف آب شور سبب افزایش تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام دانه جو نسبت به تیمار شاهد گردید. بین تیمارهای آزمایشی از نظر تجزیه پذیری موثر (ED) ماده خشک و پروتئین خام نیز تفاوت معنیداری مشاهده شد، به طوریکه با افزایش سطح شوری، تجزیه پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام دانه جو در اغلب موارد افزایش یافت. بخش پروتئین سریع تجزیهشونده (QDP) تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت اما بخش پروتئین کند تجزیهشونده (SDP) در سطح تغذیه نگهداری (با سرعت عبور دو درصد در ساعت) بهطور معنیداری افزایش یافت که بالاترین مقدار مربوط به تیمار حاوی 8000 میلیگرم بر لیتر مجموع مواد جامد محلول در آب به دست آمد. از نظر پروتئین قابل متابولیسم نیز در سطح تغذیه نگهداری بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیدار بوده و کمترین مقدار آن در تیمار حاوی 8000 میلیگرم بر لیتر مجموع مواد جامد محلول در آب مشاهده شد. در یک نتیجهگیری کلی به نظر میرسد مصرف آب شور در حیوانات مورد آزمایش، تجزیه پذیری شکمبهای دانه جو را تحت تاثیر قرار داده و موجب افزایش تجزیه پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام و کاهش مقدار پروتئین قابل متابولیسم آن در سطح تغذیه در حد نگهداری شده است.
المصادر:
Abdi Benmar H., Sobhani Senjabod A. 2014. Comparison of in vitro and in situ techniques for estimating dry matter degradability in some feedstuffs. Research on Animal Production, 5:(10):98-112. [In Persian]
AFRC. 1995. Energy and Protein requirements of ruminants. An Advisory Manual Prepared by the AFRC Technical committee on Research to Nutrition, CAB International, Wallingford, UK.
Aghajanzadeh-Golshani A., Maheri-Sis N., Salamat Doust-Nobar R., Ebrahimnezhad Y., Ghorbani A. 2015. Developing a modified in vitro gas production technique to replace the nylon bag method of evaluating protein degradation of alfalfa hay in ruminants. Iranian Journal of Applied Animal Science, 5(2):339-345.
Aghajanzadeh-Golshani A., Maheri-Sis N., Salamat Doust-Nobar R., Ebrahimnezhad Y., Ghorbani A. 2020. Estimating nutritional value of wheat and barley grains by in vitro gas production technique using rumen and faeces liquor of Gezel rams. Journal of Animal Environment, 12(2):45-52. [In Persian]
Alves J.N., Araujo G.G.L., Neto S.G., Voltolini T.V., Santos R.D., Rosa P.R., Guan L., Mcallister T., Neves A.L.A. 2017. Effect of increasing concentrations of total dissolved salts in drinking water on digestion, performance and water balance in heifers. Journal of Agricultural Science, 155:847-856.
AOAC. 2005. Official Methods of Analysis, 18th Edition. Association of Official Analytical Chemists, Washington D.C. Method 935.14 and 992.2
Atekwana E. A., Rowe R.S., Dale Werkema J.R., Franklyn D.L. 2004. The relationship of total dissolved solids measurements to bulk electrical conductivity in an aquifer contaminated with hydrocarbon. Journal of Applied Geophysics, 56(4):281-294.
Attia I., Ahlam S.A., Abdo R., and Asker A.R.T. 2008. Effect of salinity level in drinking water on feed intake, nutrient utilization, water intake and turnover and rumen function in sheep and goats. Egyptian Journal of Sheep and Goat Science, 3(1):77-92.
Attia-Ismail, S.A. 2003. Nutritional evaluation of the effect of flavomycin and saline water on nutrient digestibility coefficients, lamb performance and some carcass traits. Egyptian Journal of Nutrition and Feeds, 6:93-102.
Attia-Ismail S.A. 2008. Role of minerals in halophyte feeding to ruminant. In " Trace elements as contaminants and nutrients: consequences for ecosystems and human health". M.N.V. Prasad (Ed). John wiley and Sons, USA.
Chen X. B. 1995. Fitcurve macro, IFRU, The Macaulay Institute, Aberdeen, UK.
El Shaer H.M, Squires VR. 2015. Halophytic and Salt-Tolerant Feedstuffs. 1st ed. CRC Press: Boca Raton. 453 pp.
Fahmy A.A. 1993. Some factors affecting the nutritional performance of camels under desert conditions. M. Sc. Thesis. Fac. Of Agric., Al-Azhar University, Cairo, Egypt.
Ghorbani G.R., Hadj-hussaini A. 2002. In situ degradabilityof Iranian barley grain culivars. Small Ruminant Research,44:207-212.
Gutemberg N.P., Gherman G.L.D.A., Henriques L.T., Medeiros A.N., Filho E.M.B., Costa R.G., Rosas de Albuquerque I.R., Costa Gois G., Campos F.S., and Freire R.M.B. 2017. Water with different salinity levels for lactating goats. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, 38(4):2065-2074.
Hemsley J.A., Hogan J.P., Weston R.H. 1975. Effect of high intakes of sodium chloride on the utilization of a protein concentrate by sheep II. Digestion and absorption of organic matter and electrolytes. Australian Journal of Agricultural Research, 26:715-727.
Karandish F., Hoekstra A.Y. 2017. Informing national food and water security policy through water footprint assessment: the case of Iran. Water, 9(e831):1-25.
Kattnig R.M., Pordomingo A.J., Schneberger A.G., Duff G.C., Wallace J.D. 1992. Influence of saline water on intake, digesta kinetics, and serum profiles of steers. Journal of Range Management, 45(6):514-518.
Khalilipour G., Maheri-Sis N., Shaddel-Teli A. 2019. Effects of saline drinking water on growth performance and mortality rate of Japanese quails (Coturnix coturnix Japonica). Egyption Journal of Veterinary Sciences, 50(2):151-157.
Madani K., AghaKouchak A., Mirchi A. 2016. Iran’s socio-economic drought: challenges of a water bankrupt nation. Iran Stud-UK, 49(6):997-1016.
Mirzaei-Aghsaghali A., Maheri-Sis N., Mirza-Aghazadeh A., Safaei A.R., Houshangi A.F., Aghajanzadeh-Golshani A. 2008. Use of nylon bag technique to determine nutritive value and degradation kinetics of Iranian alfalfa varieties. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 3(4):214-221.
National Research Council (NRC). 2001. Nutrient requirements of dairy cattle. 7th revised edition. National Academy of Science. Washington, DC.
National Research Council (NRC). 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids and New World Camelids. National Academy Press, Washington, DC, USA.
Orskov E.R., McDonald I. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurement weight according to rate of passage. Journal of Agricultural Sciences, 92: 499-503.
Pan L., Huang K.H., Middlebrook T., Zhang D., Bryden W.L., Li X. 2021. Rumen degradability of barley, oats, sorghum, triticale, and wheat in situ and the effect of pelleting. Agriculture, 11(e647):1-9.
Pang H., Xin X., He J., Cui B., Guo D., Liu S., Yan Z., Liu C., Wang X., Nan J. 2020. Effect of NaCl concentration on microbiological properties in NaCl assistant anaerobic fermentation: Hydrolase activity and microbial community distribution. Frontiers in Microbiology, 11:1-10.
Parand E., Vakili A.R., and Danesh Mesgaran M. 2018. Comparing logistic and michaelis‐menten multiphasic models for analysis of in vitro gas production profiles of some starchy feedstuffs. Iranian Journal of Applied Animal Science, 8(3):407-414.
Paya H., Taghizadeh A., Janamohamadi H., Moghadam G.A. 2008. Ruminal dry matter and crude protein degradability of some tropical (Iranian) feeds used in ruminant diets estimated using the in situ and in vitro techniques. Journal of Biological Sciences, 3(7):720-725.
Pishdadi-Motlagh M.A., Salamat Doust-Nobar R., Maheri-Sis N., Safaei A.R., Aghajanzadeh-Golshani A. 2022. The study of the effects of different levels of water salinity on the rumen degradability of dry matter and protein of alfalfa hay using nylon bags technique in Iranian shal rams. Journal of Animal Environment. [In Persian]
Potter B.J., Walker B.J., Forrest W.W. 1972. Changes in intraruminal function of sheep when drinking saline water. British Journal of Nutrition, 27:75-83.
Preeti N., Kewalramani N., Kundu S.S., and Sharma A. 2018. Effect of saline water on rumen fermentation and serum profile in Murrah male calves. Indian Journal of Animal Research, 52(1):65-71.
SAS. 2001. SAS for Windows Version 8.02, SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
Sharma A., Kundu S., Tariq H., Kewalramani N., Yadav R. 2017. Impact of total dissolved solids in drinking water on nutrient utilisation and growth performance of Murrah buffalo calves. Livestock Sciences, 198:17-23.
Solomon R., Miron J., Ben-Ghedalia D., Zomberg Z. 1995. Performance of high producing dairy cows offered drinking water of high and low salinity in the Arava Desert. Journal of Dairy Science, 78:620-624.
Taghizadeh A., Janmohammadi H., Besharati M. 2013. Estimation of degradability and fermentation characteristics of some feedstuffs using in vitro and in situ techniques. Journal of Animal Science Research,22:4. [In Persian]
Taghizadeh A., Nemati Z. 2008. Degradability characteristics of treated and untreated barley grain using in situ technique. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 3(2):53-56.
Taghizadeh A., Shojaghias J., Moghadam G.H.A., Janmohammadi H., Yasan P. 2001. Determination of dry matter and crude protein degradability of some roughage and concentrate feedstuffs by in situ in sheep. Journal of Agricultural Science (University of Tabriz). 11(3):93-100. [In Persian]
Thiet N., Van Hon N., Trong Ngu N., Thammacharoen S. 2022. Effects of high salinity in drinking water on behaviors, growth, and renal electrolyte excretion in crossbred Boer goats under tropical conditions. Veterinary World, 15(4):834-840.
Tomas F.M., Jones G.B., Potter B.G., And Langsford G.L. 1973. Influence of saline drinking water on mineral balances in sheep. Australian Journal Agriculture Research. 24: 377-386.
Torbatinejad N.M., Karimi V. 2013. Water in animal nutrition. 1st ed. University of Agricultural Sciences and Natural Resources. Gorgan. 510pp. [In Persian]
Umucalilar H. D., Coskun B., and Gulsen N. 2002. In situ rumen degradation and in vitro gas production of some selected grains from Turkey. Journal Animal Physiology and Animal Nutrition, 86:288-297.
Valizadeh R., Razzaghi A., Trahhomi M. 2019. Utilization of Halophytic Plants in Ruminant Nutrition. 1st ed. FUM Press. Mashhad. 168 pp. [In Persian]
Valtorta S.E., Gallardo M.R., Sbodio O.A., Revelli G.R., Arakaki C., Leva P.E., Gaggiotti M., Tercero E.J. 2008. Water salinity effects on performance and rumen parameters of lactating grazing Holstein cows. International Journal of Biometeorology, 52:239-247.
Van Soest P.J., Robertson J.B., and Lewis B.A. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Sciences, 74:3583-3597.
Vosooghi-Postindoz V., Tahmasbi A., Naserian A.A., Valizade R. and Ebrahimi H. 2018. Effect of water deprivation and drinking saline water on performance, blood metabolites, nutrient digestibility, and rumen parameters in Baluchi lambs. Iranian Journal of Applied Animal Science. 8:445-456.
Wilson A. 1966. The tolerance of sheep to sodium chloride in food or drinking water. Australian Journal of Agriculture Research, 17(4):503-514.
Woods V.B., O’Maraa F.P., Moloney A.P. 2003. The nutritive value of concentrate feedstuffs for ruminant animals Part I: in situ ruminal degradability of dry matter and organic matter. Animal Feed Science and Technology, 110:111-130.
YapeKii W., Dryden McL G. 2005. Effect of drinking saline water on food and water intake, food digestibility, and nitrogen and mineral balances of rusa deer stags (Cervus timorensis russa). Animal Science, 81(1):99-105.
Yousfi I., Salem H.B., Aouadi D., Abidi S. 2016. Effect of sodium chloride, sodium sulfate or sodium nitrite in drinking water on intake, digestion, growth rate, carcass traits and meat quality of Barbarine lamb. Small Ruminant Research, 143:43-52.
Yousfi I., Salem H.B. 2017. Effect of increasing levels of sodium chloride in drinking water on intake, digestion and blood metabolites in Barbarine sheep. Annales de l'INRAT, 90:202-2014.
_||_