بررسی اثر اسید آسکوربیک و هیدرو کسی آنالوگ متیونین بر عملکرد و بافتشناسی کبد جوجههای گوشتی تحت شرایط تنش گرمایی
الموضوعات :
فصلنامه زیست شناسی جانوری
مهسا عرفانی
1
,
نیما ایلا
2
,
ابولفضل زارعی
3
,
علیرضا نوشری
4
1 - گروه علوم دامی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
2 - گروه علوم دامی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
3 - گروه علوم دامی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
4 - گروه علوم دامی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
تاريخ الإرسال : 15 الخميس , ربيع الأول, 1443
تاريخ التأكيد : 09 الأربعاء , جمادى الثانية, 1443
تاريخ الإصدار : 25 الثلاثاء , محرم, 1444
الکلمات المفتاحية:
عملکرد,
جوجه گوشتی,
تنش گرمایی,
ویتامین C,
متیونین هیدروکسی آنالوگ,
ملخص المقالة :
تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر اسید آسکوربیک و هیدرو کسی آنالوگ متیونین بر عملکرد و بافتشناسی کبد جوجههای گوشتی تحت شرایط تنش گرمایی انجام شد. جهت انجام ازمایش از 400 قطعه جوجه نر یکروزه سویه تجاری راس 308 در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار (هر تکرار حاوی 20 قطعه جوجه) استفاده شد. تیمار های آزمایشی عبارت بودند از: 1) جیره پایه بر اساس ذرت-سویا (شاهد)، 2) جیره پایه به همراه 2/0 درصد ویتامین C، 3) جیره پایه به همراه 46/0، 36/0 و 32/0 درصد متیونین هیدروکسی آنالوگ به ترتیب در دوره اغازین، رشد و پایانی و 4) جیره پایه به همراه مخلوط 2/0 درصد ویتامین C و 46/0، 36/0 و 32/0 درصد متیونین هیدروکسی آنالوگ به ترتیب در دوره اغازین، رشد و پایانی. در دوره رشد خوراک مصرفی در تیمار حاوی متیونین هیدروکسی آنالوگ افزایش معنی داری با شاهد داشت (05/0 > p). در دوره پایانی ضریب تبدیل خوراک در تیمارهایی که از مخلوط ویتامین C و متیونین هیدروکسی آنالوگ استفاده کرده بودند بهبود معنی داری با شاهد داشتند (05/0 >p ). قطر هپاتوسیت و قطر هسته هپاتوسیت در جوجه هایی که از ویتامین C و مخلوط ویتامین C و متیونین هیدروکسی آنالوگ استفاده کرده بودند کاهش معنی داری با شاهد داشتند (05/0>P). نتایج این آزمایش نشان داد که بکار بردن مخلوط ویتامین C و متیونین هیدروکسی آنالوگ نسبت به استفاده جداگانه از آن ها در جیره غذایی می تواند بر کاهش آثار منفی تنش حرارتی موثر باشد.
المصادر:
Akbarian A., Michiels J., Degroote J., Majdeddin M., Golian A., De Smet S. 2016. Association between heat stress and oxidative stress in poultry; mitochondrial dysfunction and dietary interventions with phytochemicals. Journal of Animal Science and Biotechnology, 7(37): 1-14.
ButlerJ. 1976. Fatty liver diseases in the domestic fowl. Avian Pathology, 5: 1-4.
Celik L., Öztürkcan O. 2003. Effects of dietary supplemental L-carnitine and ascorbic acid on performance, carcass composition and plasma L-carnitine concentration of broiler chicks reared under different temperature. Archives of Animal Nutrition, 57(1): 27-38.9.
Chand N., Naz S., Khan A., Khan S., Khan R.U. 2014. Performance traits and immune response of broiler chicks treated with zinc and ascorbic acid supplementation during cyclic heat stress. International Journalof Biometeorology, 58: 2153-2157.
Daenner E., Bessei W. 2003. Influence of supplementation with liquid DL-methionine hydroxy analogue-free acid (Alimet) or DL-methionine on performance of broilers. Journalof Applied Poultry, 12: 101-105.
Dibner J.J., Richards J.D., Kitchell M.L., Quiroz M.A. 2007. Metabolic challenges and early bone Journal of Applied Poultry Research, 16: 126-137.
Estévez M. 2015. Oxidative damage to poultry: From farm to fork. Poultry Science, 94: 1368–1378.
Fonseca-García I., Escalera-Valente F., Martínez-González S., Carmona- Gasca C.A., Gutiérrez-Arenas D.A., Ávila-Ramos F. 2017. Effect of oregano oil dietary supplementation on production parameters, height of intestinal villi and the antioxidant capacity in the breast of broiler. Austral Journal of VeterinarySciences, 49: 83-89.
Goodson J., Robert L.P. 2007. Synthetic methionine sources vary in effectiveness. Journal of Feed Management, 9: 20-21.
Hajati H., Hassanabadi A., Golian A., Nassiri-Moghaddam H., Nassiri M.R. 2018. The effect of grape seed extract supplementation on performance, antioxidant enzyme activity, and immune responses in broiler chickens exposed to chronic heat stress. Iranian Journal of Applied Animal Science, 8(1): 109-117.
Jena B.P., Panda N., Patra R.C., Mishra P.K., Behura N.C., Panigrahi, B. 2013. Supplementation of vitamin E and C reduces oxidative stress in broiler breeder hens during summer. Food and Nutrition Sciences, 4: 33–37.
Kaszuba A., Koreleski J., Swiqtkiewicz S., Szczurek W., Lemme A. 2005. Polish dose response data demonstrate superiority of DL-methionine over liquid methionine hydroxy analoque in broilers. European Symposium on Poultry Nutrition, 15: 493-495.
Kaur D., Singh Nagraa S., Sodhib S., Padam Nath D. 2013. Comparative performance of commercial broilers fed Herbomethione® as a replacement for DL-methionine in diet. Journal of Applied Animal Research, 41(4): 410-416.
Khan R.U., Naz S., Nikousefat Z., Selvaggi M., Laudadio V., Tufarelli V. 2012. Effect of ascorbic acid in heat-stressed poultry. World's Poultry ScienceJournal, 68: 477-490.
Khattak F.M., Acamovic T., Sparks, Pasha T.N., Joiya M.H., Hayat Z., Ali Z. 2012. Comparative efficacy of different supplements used to reduce heat stress in broilers. PakistanJournal of Zoology, 44: 31-41.
Khosravi H., Mehri M., Bagherzadeh-Kasmani F., Asghari-Moghadam M. 2016. Methionine requirement of growing Japanese quails. Animal Feed Science and Technology, 212: 122-128.
Lara L.J., Rostagno M.H. 2013. Impact of Heat Stress on Poultry Production. Animals, 3(2): 356-369.
Leskovec J., Levart A., Nemec Svete A., Peric L., Dukic Stojcic M., Zikic D., Salobir J., Rezar V. 2018. Effects of supplementation with α-tocopherol, ascorbic acid, selenium, or their combination in linseed oil-enriched diets on the oxidative status in broilers. Poultry Science, 97: 1641-1650.
Lin H., Jiao H.C., Buyse J., Decuypere E. 2006. Strategies for preventing heat stress in poultry. World's Poultry Science Journal, 62(1): 71-86.
LopesV., Gonçalves Brito J.A., Machado A.C., de Lima Silva F., Moraes Pinheiro A. 2020. Low levels of protected ascorbic acid improve broiler chicken performance after long fasting on housing. Technology, 261: 114395-114401.
Merkley J.W., Maxwell R.J., Phillips J.G., Huff W.E. 1987. Hepatic fatty profiles in aflatoxim-exposed broiler chickens. Poultry Science, 66: 59-67.
Najafi P., Zulkifli I., Jajuli N.A., Farjam A.S., Ramiah S.K., Amir A.A., O’Reily E., Eckersall D. 2015. Environmental temperature and stocking density effects on acute phase proteins, heat shock protein 70, circulating corticosterone and performance in broiler chickens. International Journal of Biometeorology, 59(11): 1577–1583.
Poorghasemi M., Chamani M., Mirhosseini S.Z., Sadeghi A.A., Seidavi A. 2017. Effect of probiotic and different sources of fat on performance, carcass characteristics, intestinal morphology and ghrelin gene expression on broiler chickens. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 24(2): 169-178.
Rafat Khafar K., Mojtahedin A., Rastegar N., Kalvani Neytali M., Olfati A. 2019. Dietary inclusion of thyme essential oil alleviative effects of heat stress on growth performance and immune system of broiler chicks. Iranian Journal of Applied Animal Science, 9(3): 509-517.
Richards J.D., Atwell A., Va´zquez-An˜o n M., Dibner J.J. 2005. Comparative in vitro and in vivo absorption of 2-hydroxy-4 (methylthio) butanoic acid and methionine in the broiler chicken. Journal of Poultry Science, 84: 1397-1405.
Ross J.G., Christie W.G., Jones R.M. 1976. Determination of hematology and blood chemistry values in healthy six-week-old broiler hybrids. Avian Patholgy, 5: 273-281.
Sahin N., Tuzcu M., Orhan C., Onderci M., Eroksuz Y., Sahin K. 2009. The effects of vitamin C and E supplementation on heat shock protein 70 responses of ovary and brain in heat-stressed quail. British Poultry Science, 50: 259-265.
28. Saiz del Barrio A., Mansilla W.D., Navarro-Villa A., Mica J.H., Smeets J.H., den Hartog L.A., García-Ruiz A.I. 2020. Effect of mineral and vitamin C mix on growth performance and blood corticosterone concentrations in heat-stressed broilers. Journal of Applied Poultry Research, 29(1): 23-33.
SAS Institute. (2004). SAS®/STAT Software, Release 9.4. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Sauer N., Emrich K., Piepho H.P., Lemme A., Redshaw M.S., Mosenthin R. 2008. Meta-analysis of the relative efficiency of methionine-hydroxy-analogue-free-acid compared with DL-methionine in broilers using nonlinear mixed models. Journal of Poultry Science. 87: 2023-2031.
Tohidi R., Nasiri M.R., Javadmanesh A., Javanmard A. 2020. Expression profile of five stress-related genes of Khorasan native chickens under acute heat stress. Iranian Journal of Applied Animal Science, 10(3): 525-533.
Yakup E., Tulay E., Hafize U., Habibe T., uncay A., Ethem E. 2010. Effect of vitamin C on oxidative liver injury due to isoniazid in rats. Pediatrics International, 52: 69-74.
Yang Y., Gao M., Nie W., Yuan J., Zhang B., Wang Z., Wu Z. 2012. Dietary magnesium sulfate supplementation protects heat stress-induced oxidative damage by restoring the activities of anti-oxidative enzymes in broi Biological Trace Element Research, 146, 53-58.
Zangeneh S., Torki M., Lotfollahian H., Abdolmohammadi A. 2018. Effects of dietary supplemental lysophospholipids and vitamin C on performance, antioxidant enzymes, lipid peroxidation, thyroid hormones and serum metabolites of broiler chickens reared under thermoneutral and high ambient temperature. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 102: 1521-1532.
Zhang S., Saremi B., Gilbert E.R., Wong E.A. 2016. Physiological and biochemical aspects of methionine isomers and a methionine analogue in broilers. Poultry Science, 96(2): 425-439.
_||_