تأثیر مصرف کوتاهمدت اسپیرولینا بر وضعیت استرس اکسایشی مردان چاق متعاقب فعالیت مقاومتی
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوریامین رشیدلمیر 1 , جواد نوروزی 2 , بابک هوشمند مقدم 3
1 - گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه نیشابور، نیشابور، ایران
2 - گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3 - گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: اسپیرولینا, فعالیت مقاومتی, استرس اکسایشی,
ملخص المقالة :
چاقی عمدهترین عامل خطرساز بسیاری از بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون بالا، اختلالات متابولیکی و انواع مختلف سرطانها است. چاقی با افزایش استرس اکسایشی و یا کاهش توانایی آنتیاکسیدانی بدن همراه است و میزان استرس اکسیداتیو و پراکسیداسیون لیپیدی را افزایش میدهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر مصرف مکمل اسپیرولینا بر نشانگرهای استرس اکسایشی (TAC و MDA) در مردان چاق متعاقب یک جلسه فعالیت مقاومتی انجام شد. در این پژوهش 20 مرد چاق به شکل تصادفی به دو گروه 10 نفره ی تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت دو هفته روزانه 2 عدد قرص اسپیرولینا (500 میلیگرم) و گروه کنترل به همین مقدار پلاسیبو مصرف کردند. پس از مکمل سازی دوهفتهای، افراد دو گروه در یک جلسه فعالیت مقاومتی شرکت کردند. نمونههای خون در سه مرحله ی قبل از مصرف مکمل، قبل و 24 ساعت بعد از فعالیت مقاومتی جمعآوری شد. نتایج نشان داد غلظت نشانگرهای TAC و MDA در گروه تجربی به ترتیب افزایش و کاهش معنیداری نسبت به گروه کنترل در طول زمان داشت (05/0 p ≤). پژوهش حاضر نشان داد مصرف مکمل اسپیرولینا میتواند باعث افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی تام پلاسما و کاهش پراکسیداسیون لیپیدی در مردان چاق متعاقب یک جلسه فعالیت مقاومتی شود.
1. Carbone S., Del Buono M.G., Ozemek C., Lavie C.J., 2019. obesity, risk of diabetes and role of physical activity, exercise training and cardiorespiratory fitness. Prog Cardiovasc Dis, 62(4):327-333.
2.Santilli F, Guagnano M.T., Vazzana N., La Barba S., Davi G., 2015. Oxidative stress drivers and modulators in obesity and cardiovascular disease: from biomarkers to therapeutic approach. Curr Med Chem, 22(5):582-95.
3. Atashak, S., Piree, M., Azarbayejani, M. A., Stannard, S. R. & Haghighi, M. M., 2011. Obesity-related cardiovascular risk factors after long- term resistance training and ginger supplementation. J Sport Sci & Med. 10: 685-691.
4. Ismaeel A., Holmes M., Papoutsi E., Panton L., Koutakis P., 2019.Resistance Training, Antioxidant Status, and Antioxidant Supplementation. Int J Sport Nutr Exerc Metab, 1; 29(5):539-547.
5. Hooshmand moghadam B., Kordi M.R., Attarzade Hosseini S.R., Davaloo T., 2019. Aerobic exercises and Supplement Spirulina reduce inflammation in diabetic men. jmj, 16 (4) :10-18.
6. Hooshmand moghadam B., Attarzade Hosseini S.R, Kordi M.R, Davaloo T., 2019. The Effect of 8-week Aerobic Exercise with Spirulina Supplementation Consumption on Plasma levels of MDA, SOD and TAC in Men with Type 2 Diabetes. Sport physiology & management investigation, 10(4):139-148.
7. Upasani C.D., Balaraman R., 2003. Protective effect of Spirulina on lead induced deleterious changes in the lipid peroxidation and endogenous antioxidants in rats. Phytother Res, 17(4):4-34
8. Eskandari M., PPournemati P., Hooshmand Moghadam B. , javad norouzi., 2020.The Interactive Effect of Aerobic Exercise and Supplementation of Blue-Algae (Spirulina) on Anthropometric Indexes and Cardiovascular Risk Factors in Diabetic Men. Sadra Medical Journal, 8(1):51-62.
9. Hooshmand moghadam B., Eskandari M., 2017. the Effect of Lycopene Supplement on Oxidative Stress and Total Antioxidant Capacity in Obese Men after Resistance Exercise. Journal of Animal Biology, 9(4):107-113.
10. Radovanovic D., Bratic M.,Nurkic M., Cvetkovic T., Ignjatovic A., Aleksandrovic M. 2009. oxidative stress biomarker response to concurrent strength and endurance training. Gen Physiol Biophys, 28: 205-11.
11. Ghahremani Moghaddam M., 2017. The role of physical activity in oxidative damage and anti-oxidant status in elderly people: A review of mechanis. Pathobiology Research, 20(3): 1-16.
12. Di Meo S., Venditti P., 2011. mitochondria in exercise-induced oxidative stress. Neurosignals, 10(1-2):125-40.
13. Gupta A., Nair A., Kumria R., 2013. Assessment of pharmacokinetic interaction of spirulina with glitazone in a type 2 diabetes rat model, J Med Food, 16(12): 100-126.
14. Srivastava A., Greenspan P., Hartle D. K., Hargrove J. L., 2010. Antioxidant and Anti-inflammatory Activities of Polyphenolics from Southeastern U.S. Range Blackberry Cultivars, J Agric Food Chem, 58(10): 6102–6109.
_||_