تأثیرعصاره سیر بر هورمونهای تولیدمثلی در موش ماده کوچک آزمایشگاهی تحت استرس گرمایی
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوری
1 - گروه علوم دامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، خوراسگان، ایران
2 - گروه علوم دامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، خوراسگان، ایران
الکلمات المفتاحية: عصاره سیر, استرس گرمایی, موش کوچک آزمایشگاهی, هورمونهای تولیدمثلی,
ملخص المقالة :
استرس گرمایی یکی از عمدهترین فشارهای محیطی به خصوص در مناطق گرمسیری بوده و با تأثیر بر کل سیستم حیاتی، عملکرد تولیدمثلی را کاهش میدهد.سیر با نام علمی Allium sativum به عنوان گیاه دارویی موثر در افزایش توان مقابله با استرس مطرح میباشد. پژوهش حاضر با هدف مطالعه تأثیرافزودن عصاره هیدروالکلی سیر به آب آشامیدنی بر تغییرات هورمونهای تولیدمثلی، اووژنزوباروری تحت استرس گرمایی در موش ماده به انجام رسید. در این تحقیق تجربی از 50 سر موش ماده بالغ در 5 گروه و 10 تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: گروه کنترل (شرایط طبیعی بدون دریافت عصاره) و چهار گروه تیماری که روزانه به مدت4 ساعت تحت استرس گرمایی قرار گرفتند و به ترتیب دوزهای صفر، 200، 400 و 800 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره را به مدت 30 روز دریافت نمودند. در پایان دوره از تمامی گروهها نمونههای خونی دریافت گردید و غلظت هورمونهای استروژن ، پروژسترون ، FSHو LHاندازهگیری گردید. استرس گرمایی به طور معنیداری (05/0p) باعث کاهش تمامی هورمونهای تولیدمثلی در گروه صفر گردید، لیکن میزان FSHو LHدر تیمار آزمایشی با دوزهای400 و 800میلیگرم نسبت به گروه صفر افزایش یافته است. در گروههای تیماری 200 ، 400 و 800 افزایش معنیداری در غلظت استروژن و پروژسترون نسبت به گروه صفرمشاهده گردید و به گروه کنترل نزدیک گردید. بنظر میرسد که عصاره سیر در غلظتهای مورد نظر میتواند با تأثیر بر محور هیپوفیز- گناد بر عملکرد ترشحی تخمدان در شرایط استرس گرمایی موثر واقع شده و تا حدود زیادی اثرات منفی ناشی از استرس را خنثی نماید.