بررسی اثر غلظت های گوناگون کلرید جیوه بر بافت عضلانی ماهی کُلمه دریای خزر Rutilus rutilus در شرایط آزمایشگاهی
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوریسعید محمدزاده باران 1 , غلامحسین وثوقی 2 , علی ماشینچیان مرادی 3 , فاطمه عباسی 4 , پرگل قوام مصطفوی 5
1 - دانش آموختۀ کارشناسی ارشد رشته بیولوژی دریا – جانوران دریا
2 - - استاد و عضو هیأت علمی تمام وقت گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی
3 - استادیار و عضو هیأت علمی تمام وقت گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی
4 - استادیار و عضو هیأت علمی تمام وقت گروه زیست شناسی ،دانشگاه الزهرا
5 - استادیار و عضو هیأت علمی تمام وقت گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی
الکلمات المفتاحية: دریای خزر, جیوه, بافت عضلانی, ماهی کُلمه (Rutilus rutilus),
ملخص المقالة :
تاثیر غلظت های مختلف جیوه بر روی میزان تغییرات بافتی ماهی کُلمه (Rutilus rutilus) در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. گونه ماهی کُلمه (Rutilus rutilus) از ایستگاه تحقیقات شیلات روستای قره سو واقع در بندر ترکمن تهیه و به آزمایشگاه منتقل گردید. بعد از نگهداری نمونه ها در آکواریوم به مدت 48 ، 96 و 144 ساعت در معرض غلظت های 10 ، 30 و 50 میکرو گرم بر لیتر جیوه قرار داده شدند. نمونه ها در زمان های ذکر شده، از آکواریوم های شاهد و تیمار خارج سپس بافت های عضلانی آن ها جهت تعیین آسیب های بافتی استخراج شدند. لام های آماده شده پس از رنگ آمیزی با عدسی 10 و 40 میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفتند. آسیب های بافتی از قبیل تغییرات در خطوط، تغییرات هسته ای، تورم ابری، دژنرسانس هیالن، دژنر سانس دانه ای، نکروز در بافت عضلانی ماهیانی که در معرض غلظت های مختلف جیوه قرار داشتند، مشاهده شد. به این صورت که در غلظت 10 میکرو گرم بر لیتر جیوه حداقل آسیب بافتی مشاهده شد ولی با افزایش زمان در غلظت های 30 و میکرو گرم بر لیتر جیوه حداکثر آسیب بافتی مشاهده شد.50
_||_