بررسی و مقایسه میزان برخی ترکیبات شیمیایی عضلهی سه گونه از کپورماهیان بومی تالاب هورالعظیم در استان خوزستان
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوریمحمد ولایتزاده 1 , مهدی بیریا 2 , سعد بازیار 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهواز، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، اهواز، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات خوزستان، گروه تکثیر و پرورش آبزیان، اهواز، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات خوزستان، گروه تکثیر و پرورش آبزیان، اهواز، ایران
الکلمات المفتاحية: ترکیبات شیمیایی, عضله, کپور ماهیان, تالاب هورالعظیم, عناصر ضروری,
ملخص المقالة :
این پژوهش به منظور تعیین میزان پروتئین، چربی، کربوهیدرات، فیبر، خاکستر و رطوبت و عناصر ضروری روی و آهن در سه گونه ماهی برزم (Barbus pectoralis)، حمری (Carasobarbus luteus) و شلج (Aspius vorax)تالاب هورالعظیم استان خوزستانانجام شد. 27 نمونه ماهی برزم، حمری و شلج از تالاب هورالعظیم تهیه شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS 18و آزمون tانجام شد که وجود یا عدم وجود اختلاف معنی دار در سطح 95 درصد (P=0.05) تعیین گردید. در این تحقیق بین میزان پروتئین، خاکستر و کربوهیدرات عضله یسه گونه ماهی برزم، حمری و شلج تالاب هورالعظیم اختلاف معنی داری نداشت (Pandgt;0.05)، اما میزان چربی و رطوبت عضله ی سه گونه ماهی مورد مطالعه اختلاف معنی داری مشاهده شد (Pandlt;0.05). بالاترین میزان پروتئین (62/0andplusmn;5/17)، چربی (2/0andplusmn;43/3) و کربوهیدرات (009/0andplusmn;61/0) در عضله ی ماهی برزم و بالاترین میزان خاکستر (15/0andplusmn;56/1) و رطوبت (2/0andplusmn;73/80) در عضله یماهی حمری بدست آمد. پایین ترین میزان پروتئین (25/0andplusmn;23/16) و چربی (17/0andplusmn;3/1) در عضله ی ماهی حمری و پایین ترین میزان خاکستر (072/0andplusmn;02/1) و رطوبت (45/0andplusmn;43/77) در عضله ی ماهی برزم بدست آمد. میزان آهن در عضله ی ماهی برزم، حمری و شلج به ترتیب 25/0andplusmn;96/10، 28/0andplusmn;46/10 و 2/0andplusmn;73/9 میلی گرم در کیلوگرم وزن تر بود. میزان روی در عضله ی ماهی برزم، حمری و شلج به ترتیب 36/0andplusmn;9/11، 36/0andplusmn;9/12 و 27/0andplusmn;93/10 میلی گرم در کیلوگرم وزن تر بدست آمد.
_||_