بررسی و شناسایی آلودگی قارچی پوست ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) در مزارع پرورش ماهی استان مازندران
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوریعیسی غلامپور عزیزی 1 , سید مهدی حسینی فرد 2 , سمانه روحی 3 , حمید مقتدر 4
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بابل، دانشکده دامپزشکی، گروه قارچشناسی، بابل، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بابل، دانشکده دامپزشکی، گروه قارچشناسی، بابل، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قائمشهر، گروه میکروب شناسی، باشگاه پژوهشگران جوان، قائمشهر، ایران
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بابل، دانشکده دامپزشکی، گروه قارچشناسی، بابل، ایران
الکلمات المفتاحية: مازندران, Salmo trutta caspius, آلودگی قارچی, مزارع پرورش ماهی,
ملخص المقالة :
رشد روز افزون جمعیت و نیاز به تأمین پروتئین مورد نیاز جوامع بشری زمینه توسعه سیستم های مختلف پرورش دام، طیور و آبزیان را فراهم نموده است. ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) یک گونه بسیار مهم و همچنین بومی و مهاجر دریای خزر می باشد و از ارزش غذایی و اقتصادی ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق هدف شناسایی و جداسازی قارچ های بیماری زا از پوست ماهیان آزاد دریای خزر در مزرعه پرورش ماهی بخش خصوصی استان مازندران (سواد کوه، لفور- مزرعه غزل) بوده است. بدین منظور از پوست 4 قطعه ماهی با میانگین وزنی 1300 گرم در فصل بهار 1390، نمونه برداری صورت گرفته و نمونه ها به همراه قارچ بر روی محیط سابرودکستروز آگار، گلوکز پیتون آگار و همچنین در محیط آب مقطر استریل به همراه دانه شاهدانه در دمای اتاق کشت داده شدند. در این مطالعه، 15 کلنی ساپرولگنیا(83/20%)،12آسپرژیلوس (66/16%)،9 پنی سیلیوم(5/12%)، 7 آکرومونیوم (72/9%)، 6فوزاریوم (33/8%)، 6 سپدونیوم(33/8%)،4آلترناریا (55/5%)، 3 رایزوپوس)16/4%)، 1 کلادسپوریوم (38/1%)، 3 هلمنتوسپوریوم (16/4%)و 1 درکسلرا(38/1%) شناسایی شدند. اسپورهای قارچ های بیماری زا در همه جا پراکنده هستند و با توجه به محل های پرورش ماهی امکان ابتلا به انواع و اقسام بیماری ها وجود دارد. بنابراین با توجه به مشکلات موجود در جهت درمان ماهی، عدم دسترسی به پیشرفت های لازم خدمات درمانی ماهیان، کمیابی داروهای مورد نیاز و بالا بودن هزینه درمان، پرورش دهندگان می بایست نکات بهداشتی را در خصوص پرورش و رشد ماهی رعایت نمایند.