مطالعه برهمکنش نانو ذرات دیاکسید تیتانیوم و مدیریت آب بر مدیریت علفهای هرز و خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی ذرت دانهای(Zea mays L.)
الموضوعات : یافته های نوین کشاورزیاحسان اله جلیلی 1 , فرناز گنجآبادی 2 , میرسعید ولیعهدی 3 , مرتضی قوامی 4
1 - دکتری گروه زراعت، کارشناس مسئول اداره آموزش و ترویج مدیریت جهادکشاورزی اشتهارد، استان البرز
2 - دکتری گروه زراعت، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه مکانیزاسیون کشاورزی، معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی، سازمان جهاد کشاورزی استان البرز
4 - کارشناس مسئول تولیدات گیاهی مدیریت جهادکشاورزی اشتهارد، استان البرز
الکلمات المفتاحية: عملکرد, پرولین, مالون دی آلدهید, علفهرز, مدیریت آب,
ملخص المقالة :
این آزمایش در سال زراعی 1396 در کرج و به صورت کرتهای دو بار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. عوامل آزمایشی شامل مدیریت آبیاری در سه سطح: آبیاری با نوارهای تیپ سطحی، زیر سطحی (عمق 15 سانتیمتری) و جوی و پشتهای در کرت اصلی و تنش کمبود آب در سه سطح: 50، 100 و 150 میلیمترتبخیرازتشتکدر کرتهای فرعی و کاربرد نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم در سه سطح: صفر (شاهد)، 2 و 4 میلیگرمدر لیتر در کرتهای فرعی فرعی قرار گرفتند. یافتههایاینتحقیقنشان داد بهمنظور استفادهیبهینهازمنابعآب،جهتکاهشتلفاتآبیاریو دستیابیبهعملکردبالادرتولیدذرتدانهای،ازروش آبیاریقطرهای(تیپ زیر سطحی)میتواناستفادهکرد. اعمالمدیریتآبیاری قطرهای نوار تیپ زیرسطحی به همراه نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم چهار میلیگرمدر لیتر درمزارع ذرت دانهایسبب کاهش 85 درصدی علفهایهرز شد. درنتیجه رقابتذرتو علفهایهرزکاهش یافت و اختصاصمنابع فتوسنتزیبهسمتدانهبیشترازساقه و برگ ذرتبود. همچنین استفادهازنانو ذرات دیاکسیدتیتانیومسببافزایشفعالیتآنزیمهای آنتیاکسیدانتی و عملکرد ذرتشد. بهطوریکه بیشترین عملکرد در این تیمار با 10450 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد.
_||_