تاثیر شوری بر غلظت برخی عناصر بافتهای گیاه برنج (sativa L Oryza) و میزان زیست توده در مراحل مختلف رشدی
الموضوعات : یافته های نوین کشاورزیالهیار فلاح 1 , اسفندیار فرهمندفر 2 , فواد مرادی 3
1 - استادیار پژوهش موسسه تحقیقات برنج کشور، معاونت مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، آمل، ایران،
2 - استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3 - استادیار پژوهش موسسه تحقیقات بیوتکنولوژی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
الکلمات المفتاحية: پتاسیم, سدیم, منیزیم, مراحل رشدی برنج,
ملخص المقالة :
تنش شوری باعث تغییر در جذب و انتقال عناصر غذایی در گیاه برنج میشود. برای تعیین تاثیر تنش شوری در مراحل مختلف رشد گیاه برنج بر غلظت یونهای سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم ریشه، ساقه و برگ، آزمایش گلدانی در معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور(آمل) انجام شد. طرح به صورت کرتهای خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار با دو رقم برنج هیبرید (دیلم) و PSBRC88 در کرتهای اصلی و سه سطح شوری صفر، 6 و 12 دسی زیمنس بر متر در سه مرحله رشد (پنجه زنی، ساقهدهی و گلدهی ) به صورت فاکتوریل درکرتهای فرعی به اجرا درآمد. کشت هیدروپونیک با محلول غذایی یوشیدا در گلدانهای 6 لیتری انجام شد. میزان غلظت یونهای سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم ریشه، ساقه و برگ برنج پس از اعمال تیمار شوری در هرمرحله رشد به مدت 20 روز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان غلظت یونهای کلسیم،پتاسیم و منیزیم با افزایش سطح شوری در ریشه، ساقه و برگ برنج کاهش یافت ولی میزان یون سدیم افزایش معنیداری یافت. در تیمار شاهد، بیشترین غلظت یونها در مرحله گلدهی بود و همواره میزان غلظت یونهای ریشه کمتر از ساقه و برگ بود. میزان غلظت یون پتاسیم،کلسیم و منیزیم در رقم PSBRC88 بیشتر از رقم هیبرید (دیلم) بود. بنابراین، رقم PSBRC88 دارای کارایی بهتر جذب یونهای سدیم، پتاسیم، منیزیم و کلسیم در تنش شوری داشت و تولید زیست توده بیشتری داشت.
_||_