مطالعه ارزش غذایی و ترکیب اسیدهای چرب بافت عضله ماهی حلوا سیاه Parastromateus niger در سواحل بوشهر
الموضوعات : علوم آبزیان
1 - مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی، موسسه تحقیقاتی علوم شیلاتی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران
2 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد بوشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران
الکلمات المفتاحية: بافت عضله, پروفایل اسیدهای چرب, بندر بوشهر, ماهی حلوا سیاه, ترکیب شیمیایی بدن,
ملخص المقالة :
ماهی حلوا سیاه از گونههای دارای ارزش تجاری بالا در خلیج فارس و دریای عمان میباشد. هدف از این تحقیق بررسی ارزش غذایی و ترکیب اسیدهای چرب در عضله این ماهی بود. 12 قطعه ماهی حلوا سیاه با میانگین وزن 754 گرم تهیه شده از صیدگاههای بندر بوشهر مورد بررسی قرار گرفت. برای اندازهگیری پروتئین خام، چربی خام، خاکستر و رطوبت از روشهای استاندارد AOAC (1990) و برای آنالیز اسیدهای چرب از روش Murph (1993) استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین میزان پروتئین خام در گوشت این ماهی 38/21 درصد بود. میانگین میزان چربی خام در گوشت این ماهی 25/0 درصد بود. میانگین مقادیر خاکستر و رطوبت در گوشت این ماهی به ترتیب 62/1 و 06/72 درصد بود. 29 اسید چرب در عضله این ماهی شناسایی گردید که مقادیر اسیدهای چرب اشباع، تک غیر اشباع و چند غیر اشباع به ترتیب 19/35، 73/16 و 24/41 درصد از کل اسیدهای چرب بود. فراوانترین اسیدهای چرب اشباع، تک غیر اشباع و چند غیر اشباع به ترتیب اسید پالمیتیک با 14/20 درصد، اسید اولئیک با 91/11 درصد و دوکوزا هگزانوییک اسید با 37/23 درصد بودند. نسبت امگا سه به امگا شش 9/12 و نسبت اسیدهای چرب چند غیر اشباع به اشباع 20/1 بود. نتایج نشان داد که این ماهی یک منبع عالی پروتئین اما جزء ماهیان کم چرب میباشد و حاوی مقادیر بالایی امگا سه و اسیدهای چرب چند غیر اشباع است بنابراین میتواند به عنوان یک غذای دریایی سالم در سبد غذایی خانوادهها قرار گیرد.
_||_