تأثیر سطوح مختلف شوری و خشکی بر صفات جوانهزنی گونه چاودارکوهی (Secale montanum) در مراحل اولیه رشد
الموضوعات : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیپرویز غلامی 1 , جمشید قربانی 2 , شهلا قادری 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد مرتعداری، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2 -
3 - دانش آموخته کارشناسی ارشد مرتعداری، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
الکلمات المفتاحية: تنش خشکی, جوانهزنی, تنش شوری, Secale montanum, ریشهچه, ساقهچه,
ملخص المقالة :
استفاده از گونههای مرتعی مقاوم به خشکی و شوری در امر اصلاح و توسعه مراتع دارای اهمیت فراوانی است. چاودار کوهی یکی از گندمیان مهم مرتعی برای ایجاد چراگاه و تولید علوفه خشک است و با توجه به اهمیت این گونه مرتعی و این که تا کنــون مطالعهای در مورد تحمل به شوری و خشکی آن انجام نشده است، بنابراین در این تحقیق میزان مقاومت این گونه به تنش شوری و خشکی در مرحله جوانهزنی و اثر این تنشها بر شاخصهای درصد و سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و طول ساقهچه گونه مذکور مورد بررسی قرار گرفته است. برای ایجاد تنش شوری از کلرید سدیم (NaCl) و برای اعمال تنشهای خشکی مختلف از پلیاتیلن گلیکول (PEG6000) استفاده شد. طرح آزمایشی به صورت طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل در چهار تکرار و پنج سطح شوری (شاهد، 50 ، 100، 150، 200 و 300 میلیمولار) و همچنین پنج سطح خشکی (شاهد (صفر)، 2/0-، 4/0-، 6/0- و 8/0- مگاپاسکال) بوده است. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که تیمارهای شوری و خشکی بر درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه، طول ساقهچه و بنیه بذر اثر معنیداری داشتند، به طوری که با افزایش تنش شوری و خشکی درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول سـاقهچه و طول ریشهچه کاهش یافتند.