اثر کود بیولوژیک حاوی میکوریزا آربوسکولار بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام مختلف برنج
الموضوعات : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیمحمدرضا اردکانی 1 , فرهاد رجالی 2 , شیما حیدری 3
1 - دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
2 - استادیار پژوهش مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور
3 - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان
الکلمات المفتاحية: تغذیه, کود بیولوژیک, قارچ گلوموس موسه آ, صفات کمی,
ملخص المقالة :
جهت بررسی کارایی مصرف کود بیولوژیک حاوی میکوریزا در زراعت برنج آزمایشی در سال زراعی 90-1389 به صورت آزمایش فاکتوریل با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. عامل قارچ گونه (Glomus mosseae) در دو سطح تلقیح و عدم تلقیح و چهار رقم برنج (بی نام، علیکاظمی، حسن سرایی و طارم هاشمی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس اختلاف بسیار معنیداری را برای صفات عملکرد، تعداد دانه سالم، ارتفاع و طول خوشه اصلی نشان داد. در مورد صفات وزن ریشه و شاخص برداشت تلقیح با قارچ تاثیر زیادی بر رقم در مقایسه با عدم تلقیح نشان نداد. صفت ارتفاع گیاه در تلقیح با قارچ موجب کاهش ارتفاع گیاه نسبت به تیمار عدم تلقیح شد، بهطوری که کمترین ارتفاع در تلقیح با قارچ در رقم هاشمی به میزان 13/138 سانتیمتر مشاهده شده است. بیشترین عملکرد مربوط به ترکیب تیماری رقم بی نام و قارچ مایکوریزا بوده که عملکردی بالغ بر 08/6 تن در هکتار داشت. به طوری کلی نتایج این آزمایش حاکی از آن بود که به کارگیری کودهای بیولوژیک موجب بهبود تغذیه گیاه برنج و در نتیجه بهبود عملکرد و صفات زراعی این گیاه گردیده است.