تاثیر سطوح مختلف کود فسفره و تراکم کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد موسیر (.Allium altissimum Regel)
الموضوعات : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیمحمد خیرخواه 1 , فاطمه محمد خانی 2 , محمود قربان زاده 3
1 - گروه تکنولوژی تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان، شیروان، ایران
2 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی مجتمع آموزش عالی شیروان، شیروان، ایران
3 - گروه تکنولوژی تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان، شیروان، ایران
الکلمات المفتاحية: کلمات کلیدی: "موسیر", ", عملکرد", , "اجزای عملکرد", "فسفر ه", " تراکم",
ملخص المقالة :
چکیده: موسیر با غده زیرزمینی از نوع پیاز گیاهی است چندساله از خانواده آلیاسه که به صورت خودرو در شیبهای مختلف و در زیر سایه انداز درختان و درختچهها در باغات رشد میکند. با توجه به بهرهبرداری ناپایدار گیاه موسیر از طبیعت و احتمال نابودی آن و به دلیل جوابگو نبودن رویشگاههای طبیعی به نیاز صنایع غذایی و دارویی، انجام تحقیقات در زمینهی اهلیسازی، کاشت و تولید انبوه گونهها یا واریته های این گیاه با ارزش برای جلوگیری از کاهش ذخایر ژنی ضرورت دارد. این آزمایش به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف کود فسفره و تراکمهای کاشت بر روی گیاه دارویی و صنعتی موسیر آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی شیروان انجام گردید. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح کود سوپر فسفات (صفر،150،250 و350 کیلوگرم در هکتار) و سه سطح تراکم (20، 30 و40 بوته در مترمربع) بودند. بر اساس نتایج، کاربرد سوپر فسفات باعث افزایش عملکرد تر و خشک پیاز، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و ارتفاع گیاه در مقایسه با تیمار شاهد شدکه اختلاف معنی داری داشت . همچنین افزایش تراکم بوته بطور معنیداری عملکرد خشک و تر پیاز، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و ارتفاع گیاه را کاهش داد. کلمات کلیدی: موسیر، عملکرد، اجزای عملکرد، کود فسفره، تراکم
_||_