بررسی سیاست خارجی آمریکا در مبارزه با تروریسم: اهداف و پیامدهای پیمان امنیتی کابل- واشنگتن
الموضوعات :اسماعیل بایبوردی 1 , کابک خبیزی 2 , محمد حسن شاه رضایی 3
1 - دکترای علوم سیاسی از دانشگاه میسور هند و مدرس دانشگاه
2 - استادیار روابط بینالملل دانشگاه آزاد تهران مرکزی
3 - دانش آموخته کارشناسی ارشد روابط بینالملل دانشگاه آزاد تهران مرکزی
الکلمات المفتاحية: تروریسم, سیاست خارجی آمریکا, حوادث 11 سپتامبر, پیمان امنیتی کابل- واشنگتن, امنیت و ثبات و هژمونی,
ملخص المقالة :
چکیده حادثه تروریستی 11 سپتامبر 2001 و حمله آمریکا به افغانستان در فاصله کمتر از یک ماه پس از آن واقعه، افغانستان را به کانون سیاست خارجی ایالات متحده مبدل کرد. در همین راستا تحولات سیاسی– امنیتی افغانستان پس از حمله آمریکا به این کشور و اشغال آن توسط نیروهای ائتلاف، به یکی از مهمترین و پیچیدهترین چالشهای منطقهای و بینالمللی در خلال یک دهه گذشته تبدیل شد. این مسئله تحت تأثیر عواملی مانند رویکردها، منافع، اهداف و سیاستهای متفاوت و در مواردی متعارض بازیگران منطقهای و فرامنطقهای در قبال افغانستان و عدم تحقق یک رویکرد مشترک منطقهای نسبت به آن بوده است. این تحولات سبب تداوم منازعات سیاسی، اجتماعی و امنیتی در این کشور شده است. در سده کنونی آنچه منافع آمریکا را از دید رهبران این کشور تهدید می کند پدیده تروریسم است. از طرفی نقطه محوری سیاست خارجی آمریکا در هزاره جدید مبارزه با تروریسم است. برای اولین بار است که آمریکا در طول تاریخ خود با بازیگری غیر دولتی به عنوان خطر اصلی مواجه شده، و لذا آمریکا با تهدیدی مواجه است که می توان آن را ظهور تروریسم فراگیر نامید. قدرت هژمون آمریکا و نقش حیاتی این کشور در جهان به عنوان ایجاد کننده نظم نوین جهانی و از طرفی حضور پررنگ آمریکا در خاک افغانستان طی چهارده سال اخیر که سرانجام منجر به انعقاد پیمان امنیتی کابل- وشنگتن در زمان دولت اشرف غنی شد، مولفین را بر آن داشت تا به اهداف و پیامدهای سیاست خارجی آمریکا در انعقاد این پیمان و تاثیر آن در امنیت منطقه و جمهوری اسلامی ایران بپردازند.
منابع:
- جعفری، علی(1390)، مجموعه مقالات همایش بینالمللی رویکرد فرامنطقهای ناتو و چالشهای فرارو، مرکز چاپ و انتشارات وزارت امورخارجه، تهران.
- دهشیار، حسین(1391)، سیاست خارجی آمریکا در تئوری و عمل، تهران، نشر میزان.
- دهشیار، حسین(1390)، سیاست خارجی آمریکا در افغانستان، تهران، نشر میزان.
- ساعد، نادر(1389)، مجموعه مقالات تروریسم و حقوق بشر، تهران، نشر دادگستر.
- محمدپور، مجید(1385)، افغانستان، فرصت ها و تهدیدها، تهران، انتشارات جاجرمی.
- امینیان، بهادر، کریمی قهرودی، مائده، (بهار و تابستان 1391)، "استراتژی دولت- ملت سازی آمریکا در افغانستان"، دانش سیاسی، سال هشتم، شماره اول، پیاپی 15.
- ثریا، جمشید(1388)، "آمریکا: تروریسم و بنیادگرایی"، اطلاعات سیاسی و اقتصادی، شمارههای 220-219.
- خامهای ، انور(1380)، "دلایل واقعی و نهانی حضور آمریکا در افغانستان"، نشریه گزارش، شماره 130.
- زین العابدین، یوسف(1386)، "تروریسم: چالش ژئوپلیتیکی نوین در جهان"، فصلنامه سیاست خارجی، سال بیست و یکم، شماره 3.
- صفوی، سید یحیی و شیخیانی، عبدالمهدی(1389)، "اهداف کوتاه مدت و بلند مدت ایالات متحده آمریکا در تهاجم نظامی به افغانستان"، فصلنامه علمی پژوهشی جغرافیای انسانی، سال دوم، شماره سوم.
- فیرحی، داوود و ظهیری، صمد(1387)، "تروریسم ؛ تعریف، تاریخچه و رهیافت های موجود در تحلیل پدیده تروریسم"، فصلنامه سیاست، مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دوره 38، شماره 3 .
- گوهری مقدم، ابوذر(بهار و تابستان1390)، "جهانی شدن و تروریسم جدید: ارائه مدلی مفهومی"، دانش سیاسی، سال هفتم، شماره اول.
- خبرگزاری فارس، ایرنا و بولتن نیوز، 09/07/93.
- روزنامه جامجم، 10/07/93.
- Charles, Krauthammer, “The War: A Roadmap”, Washington Post, September 2001.
-Campbell, Jason Michael O'Hanlin, Jermy Shapiro and Andy Unikewicz, “State of the Iraq and Afghanistan”, New York Times, March19, 2009.- http://www.Farda.org/Article
- http://www.Afghanpaper.com.
- http://www.Afghanpaper.com.