تاثیر عصاره سیلی مارین بر سیستم ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در مواجه با سم دیازینون
الموضوعات :کمال احمدی 1 , عباس متین فر 2 , علیرضا میرواقفی 3 , بابک عطائی مهر 4 , مهدی بنایی 5
1 - دانشجوی کارشناسی ارشدرشته شیلات دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، عضو باشگاه پزوهشگران جوان
2 - مؤسسه تحقیقات شیلات ایران، تهران
3 - دانشگاه تهران، دانشکده منابع طبیعی
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال،دانشکده علوم و فنون دریایی
5 - دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشکده محیط زیست و منابع طبیعی بهبهان
الکلمات المفتاحية: قزل آلای رنگین کمان, دیازینون, سیستم ایمنی, سیلی مارین,
ملخص المقالة :
امروزه، ورود سموم کشاورزی به آب سطحی یکی از بزرگترین معضلات زیست محیطی است که می تواند حیات آبزیان را به خطر اندازد. تاثیر این آلاینده ها بر سیستم ایمنی ماهی ها موجب تضعیف آن و افزایش حساسیت ماهی ها نسبت به پاتوژن ها گردیده است. دیازینون، یکی از مهمترین سموم ارگانوفسفره است که در بسیاری از مناطق کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد و در آب های سطحی ایران نیز یافت می شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سم دیازینون بر سیستم ایمنی ماهی ها و استفاده از عصاره گیاه خار مریم، سیلی مارین در کاهش اثر سوء این سم بر سیستم ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان است. کاهش سطح پراکسیداز پلاسما، IgM، کمپلمان تام، لیزوزیم در ماهی هایی که در معرض دیازینون قرار داشته اند به خوبی نشان دهنده تاثیر سم دیازینون بر سیستم ایمنی ماهی ها در طولانی مدت است. حال آنکه در ماهی هایی که با مکمل سیلی مارین تغذیه شده و در مواجه با سم قرار گرفته اند، تغییر معنی داری(05/0 P<) در مقایسه با ماهی های گروه کنترل مشاهده نگردید، که این امر نشان دهنده تاثیر تقویتی و حفاظتی سیلی مارین بر سیستم ایمنی ماهی های قزل آلای رنگین کمان است.