تغییرات شیمیایی عناصر و املاح معدنی جلبک قهوه ای Padina boergesenii در ساحل قشم
الموضوعات :شیلا صفاییان 1 , محمد هادی گیویان راد 2 , شیوا فرزادمنش 3
1 - گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم و فنون دریائی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
2 - گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
3 - گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم و فنون دریائی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
الکلمات المفتاحية: مواد معدنی, ارزش غذایی, ترکیبهای شیمیایی, جلبک قهوهای, Padinaboergesenii,
ملخص المقالة :
در این تحقیق خاکستر، پروتئین، فیبر، چربی، کربوهیدرات و عناصر معدنی(Na ,Ca ,K ,Fe ,Mn ,Mg ,Zn ,Cu ,Co ,Se فسفر، ید) در گونه Padinaboergeseniiساحل جزیره قشم در خلیج فارسدر طی فصل های زمستان 1389 و بهار 1390 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارزش غذایی جلبک قهوه ای Padinaboergesenii در فصل بهار 37/114 کیلوکالری و در زمستان 208/154 کیلوکالری بوده است. نتایج آنالیز شیمیایی نمونه های جلبک مزبور بیانگر این مطلب است که در بهار مقادیر پروتئین 015/0 ± 26/12 درصد، خاکستر 01/0± 28/13درصد، کربوهیدرات 634/5 ± 97/25درصد، چربی 036/0± 14/0درصد و فیبر 709/0 ± 67/4 درصد وزن خشک بوده، این مقادیر در زمستان برای پروتئین 042/0 ± 63/12درصد، برای خاکستر 01/0 ± 14/11درصد، برای کربوهیدرات 649/0 ± 24/15درصد، برای چربی032/0 ± 32/0درصد و برای فیبر 112/0 ± 8/3 درصد وزن خشک بود. اختلاف بین میانگین درصد پروتئین، چربی، خاکستر و کربوهیدرات این گونه در فصول بهار و زمستان معنی دار است(05/0≥P) و اختلاف بین میانگین های فیبر آن درفصول ذکر شده معنی دار نمی باشد (05/0≤P). آنالیز ترکیب های معدنی جلبک مزبور بیانگر این مطلب است که در بهار مقادیر آهن 85/19 ± 333/1160، کلسیم 799/29 ± 7554، سدیم 958/1646 ± 74/10874، پتاسیم 679/692 ± 6/10594، منیزیم 015/11 ± 33/5569، سلنیوم 9 ± 572 میلی گرم در کیلو گرم و این مقادیر در زمستان به ترتیب 59/224 ± 667/2265، 87/60 ± 93/7820، 426/1032 ± 8728، 992/602 ± 97/4612، 212/154 ± 33/6805، 047/14 ± 526 میلی گرم در کیلو گرم می باشد، بنابراین می توان گفت پتاسیم، سدیم و سلنیوم، در فصل بهار مقادیر بالاتری نسبت به زمستان دارند، اختلاف بین میانگین های پتاسیم، آهن، کلسیم، منیزیم و سلنیوم در جلبک مزبور در دو فصل زمستان و بهار معنی دار است (05/0≥P) و اختلاف بین میانگین های سدیم در دو فصل زمستان و بهار معنی دار نیست (05/0≤ P). لذا طبق نتایج بدست آمده مقادیر ترکیب های شیمیایی و معدنی به ویژه درصد پروتئین و میزان سلنیوم، کلسیم و پتاسیم احتمالأ بتوان از جلبک قهوه ای Padinaboergeseniiبه عنوان کاندیدای مکمل غذایی استفاده نمود.