میزان اسیدهای چرب غیر اشباع در فیتوپلانکتون سواحل جنوبی دریای خزر(منظقه نوشهر)
الموضوعات :آرزو نخشه 1 , رضوان موسوی ندوشن 2
1 - گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران
2 - گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران
الکلمات المفتاحية: دریای خزر, فیتوپلانکتون, اسید های چرب غیر اشباع, امگا 3,
ملخص المقالة :
در پژوهش حاضر تغییرات فصلی اسید های چرب در فیتوپلانکتون حوزه جنوبی دریای خزر در منطقه نوشهر مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. برای این منظور پروفایل و مقادیر اسیدهای چرب در دو فصل بهار و تابستان در سال 1394 ارزیابی شد. حدود 20 لیتر آب در ساحل نوشهر در هر فصل با 3 تکرار نمونه برداری و فیلتر گردید، سپس پروفایل اسید های چرب نمونه های فیتوپلانکتون فیلتر شده توسط دستگاه GC اندازه گیری شد. نتایج مربوط به پرووفایل اسیدهای چرب نشان داد که در فصل بهار و تابستان درصد کلی اسید های چرب اشباع (Saturated Fatty Acid , SFA) به ترتیب 5/45 درصد و 3/32 درصد، اسید های چرب غیر اشباع (Mono Unsaturated Fatty Acid ,MUFA)22/30 درصد و 39/37درصد و اسید های چرب غیر اشباع (Poly Unsaturated Fatty Acid , PUFA)31/15 درصد و 67/16 درصد بوده است.میزان EPA یا ایکوزاپنتانویئک اسید اندازه گیری شده در فصل تابستان بیشتر بود با اینحال تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که ترکیب اسید های چرب در فصول بهار و تابستان اختلاف معنا دار نداشتند. ولی بین اسیدهای چرب Palmitic acid، Oleicacid وDocosahexaenoic(DHA) در دو فصل بهار و تابستان اختلاف معنی دار بدست آمد )05/0> (P.
آزادمرد دمیرچی، ص. 1389. شیمی و تجزیه روغنها و چربیهای خوراکی. انتشارات عمیدی. تبریز.
افشار، ا. 1391 . دریای مازندران. انتشارات پارس بوک. مازندران.
رحیمی بشر، م. 1380 . فیتوپلانکتون. انتشارات شهر سبز. رشت.
نصراله زاده ساروی، ح. 1392. بررسی روابط تغذیه ای زئوپلانکتون- فیتوپلانکتون در فصول مختلف حوزه جنوبی دریای خزر. نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی، 15: 38-29.
Ganjian, A., Wan Maznah, W. O., Khairun, Y., Fazli, H., Farabi, V., Roohi, A., Zarghami. M & Mahdavi. A. 2009.Seasonal distribution of harmful Cyanophyta in the southern Part of Caspian Sea.1st national conference lagoons of Iran, 4-5 March 2009, Islamic Azad University Ahvaz Branch.
Jagannathan, N., Amutha K. & Anand, N. 2010. Production of Omega-3 fatty acids in Cymbella sp. Advances in bioresearch, 2: 40 - 45.
Kattner, G., Gercken, G. & Eberlein, K. 1983. Development of lipids during a spring plankton bloom in the northern North Sea. I. Particulate fatty acids. Marine chemistry, 14:149–162.
Le veille´, J.C., Amblard, C. & Bourdier, G. 1997. Fatty acids as specific algal markers in a natural lacustrian phytoplankton. Journal of plankton research, 19:469–490.
Lewis, R. W., 1969. The fatty acid composition of Arctic marine phytoplankton and Zooplankton with Special Reference to Minor Acids. 35-40.
Napolitano, G.E., Pollero, R.J., Gayoso, A.M., MacDonald, B.A. & Thompson, R.J. 1997. Fatty acids as trophic markers of phytoplankton blooms in the Bahı´a Blanca Estuary (Buenos Aires, Argentina) and in Trinity Bay (Newfoundland, Canada). Biochemical systematics and ecology, 25:739–755.
Parrish, C.C., McKenzie, C.H., MacDonald, B.A. & Hatfield, E.A. 1995. Seasonal studies of seston lipids in relation to microplankton species composition and scallop growth in South Broad Cove, Newfoundland. Marine Ecology Progress Series Journal, 129:151–164.
Reuss, N. & Poulsen, L. K. 2002.Evaluation of the biomarkers plankton community. A field study of a bloom and post-bloom period off West Greenland. Article in Marine Biology, 141: 423-434.
Sem, O. & Rushen, P. 2001. Fatty acid composition of Chlorella and Spirulina Microalgae Species. Journal of AOAC International, 84(6): 1708-1714.
Skerratt, J.H., Nichols, P.D., McMeekin, T.A. & Burton, H. 1995. Seasonal and inter-annual changes in planktonic biomass and community structure in eastern Antarctica using signature lipids. Marine Chemistry, 51(2): 137-155.
Tomas, C.R. (Ed.) .1997. Identifying marine phytoplankton. Academic Press. San Diego.
_||_