استخراج واکنشی پروپیونیک اسید از محلول آبی با تریاکتیلآمین در روغن ذرت
الموضوعات :غلام خیاطی 1 , الهیار داغبندان 2 , صدیقه امیرپور 3
1 - دانشیارگروه مهندسی شیمی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران
2 - استادیارگروه مهندسی شیمی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران
3 - دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران
الکلمات المفتاحية: پروپیونیک اسید, استخراج واکنشی, تریاکتیلآمین, روغن ذرت,
ملخص المقالة :
پروپیونیک اسید بهطور گستردهای در صنایع شیمیایی و صنایع وابسته استفاده میشود و میتواند با روش زیستی در یک مسیر پاک و سازگار با محیطزیست تولید شود. بازیابی اسید از تعلیقه رقیق تخمیری یک چالش اقتصادی است. استخراج واکنشی یک روش امیدبخش برای بازیابی اسید است. در بررسی حاضر، نقش تریاکتیلآمین (TOA) در استخراج واکنشی پروپیونیک اسید از محلول رقیق آبی بررسی شد. برای بررسی متغیرهای مؤثر بر فرایند استخراج بهمنظور بهینهسازی، از روش طراحی آزمایش تاگوچی استفاده شد. شرایط بهینه برای عاملهای غلظت TOA، غلظت پروپیونیک اسید، نوع نمک و دما بهترتیب 30 درصد حجمی به حجمی، 0/25 مولار، KH2PO4 و C° 40 بهدست آمد. نتایج نشان داد که TOA و نوع نمک در افزایش بازده استخراج پروپیونیک اسید نقش اصلی را ایفا میکنند. افزون بر این، عاملهای ترمودینامیکی بهعنوان تابعی از دما برای این سامانه محاسبه شدند. نتایج نشان داد که استخراج پروپیونیک اسید با تغییرات آنتروپی کنترل میشود.
[1] Keshav, A.; Wasewar, K.L.; Chand, S.; Journal of Chemical Technology & Biotechnology 84, 484–489, 2009.
[2] Uslu, H.; Inci, I.; Journal of Chemical Thermodynamic 39, 804–809, 2007.
[3] Uslu, H.; Fluid Phase Equilibria 253, 12–18, 2007.
[4] Wasewar, K.L.; Pangarkar, V.G.; Chemical and Biochemical Engineering Quarterly 20 (3), 1–7, 2006.
[5] King, C.J.; Tamada, J.A.; Industrial & Engineering Chemistry Research 29, 1327–1333, 1990.
[6] Wasewar, K.L.; Pangarkar, V.G.; Chemical and Biochemical Engineering Quarterly 20, 325–331, 2006.
[7] Wasewar, K.L.; Heesink, A.B.M.; Versteeg, G.F.; Pangarkar, V.G.; Chemical Engineering Science 58, 3385–3393, 2003.
[8] Marti, M.E.; Zeidan, H.; Uslu, H.; Fluid Phase Equilibria 417, 197-202, 2016.
[9] Keshav, A.; Wasewar, K.L.; Chand, S.; Separation and Purification Technology 63, 179–183, 2008.
[10] Khayati, G.; Talesh, S.A.; Yazdanshenas, M.; Separation Science and Technology 49, 2741–2747, 2014.
[11] Anvari, M.; Khayati, G.; Rostami, S.; Journal of Dairy Research 81, 59–64, 2014.
[12] Khayati, G.; Gilani, H.G.; Keyvani, Z.S.; Separation Science and Technology 51(4), 601–608, 2016.
[13] Anvari, M.; Khayati, G.; Polish Journal of Chemical Technology 18(1), 127–132, 2016.
[14] Khayati, G.; Barati, M.; Environmental Science 4, 451–461, 2017.
[15] Khayati, G.; Anvari, M.; Shahidi, N.; Fluid Phase Equilibria 385, 147–152, 2015.
[16] Khayati, G.; Chemical Engineering Communications 200, 667–677, 2013.
[17] Inci, I.; Aydin, A.; Journal of Scientific and Industrial Research 62, 926–930, 2003.
[18] Jun, Y.S.; Lee, E.Z.; Huh, Y.S.; Hong, Y.K.; Hong, W.H.; Lee, S.Y.; Biochemical Engineering Journal 36, 8–13, 2007.
[19] Wasewar, K.L.; Keshav, A.; Agarwal, V.K,; Sonawane, S.S.; IUP Journal of Chemistry 3, 7-19, 2010.
[20] Keshav, A.; Wasewar, K.L.; Chand, S.; Chemical Engineering Communications 197, 606-626, 2010.
[21] Khayati, G.; Mohamadian, O.; Chemical Engineering Communications 203, 236-241, 2016.
[22] Cehreli, S.; Ozmen, D.; Thai, B.; Journal of Chemical Thermodynamics 37, 1144–1150, 2005.
[23] Johansson, O.H.; Karlstromc, G.; Tjerneldb, F.; Haynesa, C.A; Journal of Chromatography B 711, 3–17, 1998.
[24] Joglekar, A.M.; May, A.T.; Cereal Foods World 32, 857– 868, 1987.
[25] Khayati, G.; Shahriari, M.; Chemical and Biochemical Engineering Quarterly 30(1), 73–80, 2016.