کاربرد روش انتقال واسنجی با بهره گیری از استانداردسازی چندمتغیره برای تشخیص و اندازه گیری پارابن ها در محیط های آبی با سوانگاری گازی -طیف سنجی جرمی
الموضوعات :مریم وثوق 1 , مریم تربتی 2 , کوروش تبار حیدر 3
1 - دانشیار شیمی تجزیه، پژوهشکده فناوری های پاک، پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران
2 - کارشناس ارشد شیمی تجزیه، پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران
3 - دانشیار شیمی تجزیه، پژوهشکده فناوری های پاک، پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران
الکلمات المفتاحية: استخراج فاز جامد, پارابن, سوانگاری گازی- طیفسنجی جرمی, انتقال واسنجی چندمتغیره, نمونههای آب,
ملخص المقالة :
پارابن ها به عنوان ماده نگهدارنده در دارو، غذا و فراورده های مراقبت شخصی بهطور گسترده ای بهکارگرفته میشوند. استخراج فاز جامد (SPE) از روش های بسیار پرکاربرد در پایش پارابن ها در نمونه های آبی است. با این حال SPE ، روشی پرهزینه و وقتگیر است. در این پژوهش، کاربرد روش استانداردسازی مستقیم تکه ای (PDS) برای انتقال واسنجی مستقیم داده های سوانگاری گازی-طیف سنجی جرمی (GC-MS) به واسنجی مبتنی بر SPE و اندازه گیری مشتق های متیل، اتیل، پروپیل و بوتیل پارابندر محیطهای آبی بررسی شد. در این روش، تنها برپایه دو زیر مجموعه ی داده های واسنجی مستقیم و استخراجشده، مدل های چندمتغیره برپایه گستره های متفاوت از سوانگاشت ها ساخته می شود و ماتریس تبدیلی بهدست می آید که در مرحله بعدی میتواند همه داده های GC-MS نمونه های واسنجی مستقیم را اصلاح و بر روش SPEمنطبق کند. درستی مدلسازی با کمک روش تفکیک خطی سه تایی متناوب(ATLD) تایید شد و مقادیر بازیابی81 تا 106 درصد و میانگین خطای پیش بینی نسبی 1/2 تا 4/6 درصد برای نمونه های اعتبارسازی به دست آمد. در انتها، از نمونه های واسنجی مستقیم اصلاحشده برای تشخیص و پیشبینی آلاینده ها (در مقادیر کم µg/l) در چندین نمونه آبی استفاده شد.
[1] Davidson, P.M; Sofos, J.N.; Branen, A.L.; "Antimicrobials in Food", 3rd Edition, CRC Press, Taylor & Francis, USA , 2005.
[2] Fransway, A.F.; Am. J. Contact Dermat. 2, 145–174, 1991.
[3] Błedzka, D.; Gromadzińska, J.; Wasowicz, W.; Environ. Int. 67, 27–42, 2014.
[4] Boberg, J.; Taxvig, C.; Christiansen, S.; Hass, U.; Reprod. Toxicol. 30, 301–312, 2010.
[5] Bergfeld, W.F.; Belsito, D.V.; Marks, J.G.; Andersen, F.A.; J. Am. Acad. Dermatol. 52, 125–132, 2005.
[6] Villar-Navarro, M.; Moreno-Carballo, M.D.C.; Fernández-Torres, R.; Callejón-Mochón, M.; Bello-López, M.Á.; Anal. Bioanal. Chem. 408, 1615–1621, 2016.
[7] Dulio, V; Bavel, B; Lundén, E; Harmsen, J; Juliane Hollender; Schlabach, M; Slobodnik, J; Environ. Sci. Eur. 30, 1-13, 2018.
[8] Rashvand, M.; Vosough, M.; Anal. Methods. 8, 1898-1907, 2016.
[9] Lee, M.R.; Lin, C.Y.; Li, Z.G.; Tsai, T.F.; J. Chromatogr. A 1120, 244–251, 2006.
[10] Núñez, L.; Tadeo, J.L.; García-Valcárcel, A.I.; Turiel, E.; J. Chromatogr. A 1214, 178-182, 2008.
[11] Mashile, G.; Mpupa, A.; Nomngongo, P.; Molecules 23, 1450-1465, 2018.
[12] Marta-Sanchez, A.V.; Caldas, S.S.; Schneider, A.; Cardoso, S.M.; Prime, E.G.; Environ. Sci. Pollut. Res. 25, 14460–14470, 2018.
[13] Albero, B.; Sánchez-Brunete, C.; Miguel, E.; Pérez, R.A.; Tadeo, J.L.; J. Chromatogr. A 1248, 9–17, 2012.
[14] Jain, R.; Mudiam, M.K.R.; Chauhan, A.; Food Chem. 141, 436–443, 2013.
[15] Awad, T.S.; Moharram, H.A.; Shaltout, O.E.; Asker, D.; Youssef, M.M.; Food Res. Inter. 48, 410–427, 2012.
[16] Ferreira, A.M.; Möder, M.; Fernández Laespadam M.; Anal. Bioanal. Chem. 399, 945-953, 2011.
[17] Lee, H.B.; Peart, T.E.; Svoboda, M.L.; J. Chromatogr. A 1094, 122–129, 2005.
[18] Huang, Y.; Peng, J.; Huang, X.; J. Chromatogr. A 1546, 28-35, 2018.
[19] Starling, M.C.V.M.; Amorim, C.C.; Leão, M.M.D.; J. Hazard. Mater. 372, 17-36, 2019.
[20] Regueiro, J.; Becerril, E.; Garcia-Jares, C.; Llompart, M.; J. Chromatogr. A 1216, 4693-702, 2009.
[21] Prichodko, A.; Janenaite, E.; Smitiene, V.; Vickackaite, V.; Acta Chromatogr. 24, 589–601, 2012.
[22] Feudale, R.N.; Woody, N.A.; Tan, H.; Myles, A.; Brown, S.D.; Chemometr. Intell. Lab. Sys. 64, 181–192, 2002.
[23] Shi, Y.Y.; Li, J.Y.; Chu, X.L.; Chinese J. Anal. Chem. 47, 479–487, 2019.
[24] Escandar, G.M.; Olivieri, A.C.; J. Chromatogr. A 1587, 2-13, 2019.
[25] Ahmadvand, M.; Sereshti, H.; Parastar, H.; J. Chromatogr. A 1413, 117–126, 2015.
[26] Khayamian, T.; Tan, G.H.; Sirhan, A.; Siew, Y.F.; Sajjadi, S,K.; Chemometr. Intell. Lab. Sys. 96, 149–158, 2009.
[27] Wu, H. L.; Shibukawa, M.; Oguma, K.; J. Chemom. 12, 1-26, 1998.
[28] Zhang, Y.; Wu, H.L.; Xia, A.L.; Hu, L.H.; Zou, H.F.; Yu, R.Q.; J. Chromatogr. A 1167, 178–183, 2007.
[29] Wang, Y.; Veltkamp, D.J.; Kowalski, B.R.; Anal. Chem. 63, 2750–2756, 1991.
_||_
[1] Davidson, P.M; Sofos, J.N.; Branen, A.L.; "Antimicrobials in Food", 3rd Edition, CRC Press, Taylor & Francis, USA , 2005.
[2] Fransway, A.F.; Am. J. Contact Dermat. 2, 145–174, 1991.
[3] Błedzka, D.; Gromadzińska, J.; Wasowicz, W.; Environ. Int. 67, 27–42, 2014.
[4] Boberg, J.; Taxvig, C.; Christiansen, S.; Hass, U.; Reprod. Toxicol. 30, 301–312, 2010.
[5] Bergfeld, W.F.; Belsito, D.V.; Marks, J.G.; Andersen, F.A.; J. Am. Acad. Dermatol. 52, 125–132, 2005.
[6] Villar-Navarro, M.; Moreno-Carballo, M.D.C.; Fernández-Torres, R.; Callejón-Mochón, M.; Bello-López, M.Á.; Anal. Bioanal. Chem. 408, 1615–1621, 2016.
[7] Dulio, V; Bavel, B; Lundén, E; Harmsen, J; Juliane Hollender; Schlabach, M; Slobodnik, J; Environ. Sci. Eur. 30, 1-13, 2018.
[8] Rashvand, M.; Vosough, M.; Anal. Methods. 8, 1898-1907, 2016.
[9] Lee, M.R.; Lin, C.Y.; Li, Z.G.; Tsai, T.F.; J. Chromatogr. A 1120, 244–251, 2006.
[10] Núñez, L.; Tadeo, J.L.; García-Valcárcel, A.I.; Turiel, E.; J. Chromatogr. A 1214, 178-182, 2008.
[11] Mashile, G.; Mpupa, A.; Nomngongo, P.; Molecules 23, 1450-1465, 2018.
[12] Marta-Sanchez, A.V.; Caldas, S.S.; Schneider, A.; Cardoso, S.M.; Prime, E.G.; Environ. Sci. Pollut. Res. 25, 14460–14470, 2018.
[13] Albero, B.; Sánchez-Brunete, C.; Miguel, E.; Pérez, R.A.; Tadeo, J.L.; J. Chromatogr. A 1248, 9–17, 2012.
[14] Jain, R.; Mudiam, M.K.R.; Chauhan, A.; Food Chem. 141, 436–443, 2013.
[15] Awad, T.S.; Moharram, H.A.; Shaltout, O.E.; Asker, D.; Youssef, M.M.; Food Res. Inter. 48, 410–427, 2012.
[16] Ferreira, A.M.; Möder, M.; Fernández Laespadam M.; Anal. Bioanal. Chem. 399, 945-953, 2011.
[17] Lee, H.B.; Peart, T.E.; Svoboda, M.L.; J. Chromatogr. A 1094, 122–129, 2005.
[18] Huang, Y.; Peng, J.; Huang, X.; J. Chromatogr. A 1546, 28-35, 2018.
[19] Starling, M.C.V.M.; Amorim, C.C.; Leão, M.M.D.; J. Hazard. Mater. 372, 17-36, 2019.
[20] Regueiro, J.; Becerril, E.; Garcia-Jares, C.; Llompart, M.; J. Chromatogr. A 1216, 4693-702, 2009.
[21] Prichodko, A.; Janenaite, E.; Smitiene, V.; Vickackaite, V.; Acta Chromatogr. 24, 589–601, 2012.
[22] Feudale, R.N.; Woody, N.A.; Tan, H.; Myles, A.; Brown, S.D.; Chemometr. Intell. Lab. Sys. 64, 181–192, 2002.
[23] Shi, Y.Y.; Li, J.Y.; Chu, X.L.; Chinese J. Anal. Chem. 47, 479–487, 2019.
[24] Escandar, G.M.; Olivieri, A.C.; J. Chromatogr. A 1587, 2-13, 2019.
[25] Ahmadvand, M.; Sereshti, H.; Parastar, H.; J. Chromatogr. A 1413, 117–126, 2015.
[26] Khayamian, T.; Tan, G.H.; Sirhan, A.; Siew, Y.F.; Sajjadi, S,K.; Chemometr. Intell. Lab. Sys. 96, 149–158, 2009.
[27] Wu, H. L.; Shibukawa, M.; Oguma, K.; J. Chemom. 12, 1-26, 1998.
[28] Zhang, Y.; Wu, H.L.; Xia, A.L.; Hu, L.H.; Zou, H.F.; Yu, R.Q.; J. Chromatogr. A 1167, 178–183, 2007.
[29] Wang, Y.; Veltkamp, D.J.; Kowalski, B.R.; Anal. Chem. 63, 2750–2756, 1991.