بررسی مقایسهای اثر مقدار پروتئین موجود در کائوچوی طبیعی بهدستآمده از روش کجلدال و طیف سنجی FTIR بر ویژگیهای کششی آمیزههای لاستیکی بر پایه این کائوچو
الموضوعات :معصومه صادقی 1 , مرسده ملک زاده 2 , سعید تقوایی گنجه علی 3 , فرشته مطیعی 4
1 - دانشجوی دکترا شیمی کاربردی، دانشکده شیمی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - استادیار شیمی کاربردی، دانشکده شیمی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - استاد شیمی آلی، دانشکده شیمی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
4 - استادیار شیمی کاربردی، دانشکده شیمی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: پروتئین, کائوچوی طبیعی, روش کجلدال, طیف سنجی فروسرخ تبدیل فوریه (FTIR), ویژگیهای کششی,
ملخص المقالة :
پروتئین یکی از ترکیب های غیرلاستیکی موجود در کائوچوی طبیعی است که تاثیرات مهمی بر روی ویژگی آن دارد. در این مطالعه، بررسی مقایسه ای اثر مقدار پروتئینِ کائوچوی طبیعی، به دست آمده از دو روش کجلدال و طیف سنجی فروسرخ تبدیل فوریه بر ویژگی کششی آمیزه های لاستیکی انجام و مدل های همبستگی درجه دو به دست آمد. این مدل ها برای پیش بینی ویژگی های کششی آمیزه های لاستیکی بر پایه کائوچوی طبیعی به کار رفت. نتیجه ها نشان داد که روش طیف سنجی فروسرخ تبدیل فوریه، موفقیت بیشتری در پیشگویی ویژگی ها دارد. مقادیر استحکام کششی و مدول 100 % با خطای کمتر از 10 % و ازدیاد طول در نقطه پارگی و مدول 300 % نیز با خطای کمتر از 25 % با به کارگیری مدل ها به دست آمد. این رویکرد جدید، امکان پیش بینی ویژگی های کششی آمیزه های لاستیکی را پیش از تهیه آمیزه و با مصرف مقدار کمی از کائوچوی طبیعی و با روش سریع و غیرمخرب امکان پذیر می سازد.
[1] Pinizzotto, S.; Multi-year expert meeting on commodities and development, Geneva, Switzerland, 8-9 February 2021.
[2] Kampan, P.; Asian Soc. Sci. 14(1), 169-182, 2018.
[3] Venkatachalam, P.; Geetha, N.; Sangeetha, P.; Thulaseedharan, A.; Afr. J. Biotechnol. 12 (12), 1297-1310, 2013.
[4] Claramma, N.M.; PhD Thesis, The Cochin University of Science and Technology. Kottayam, India, 1997.
[5] Mark, J.E.; Erman, B.; Eirich, F.R.; "The science and technology of rubber", 3rd ed., Elsevier Academic Press, United States of America, 2005.
[6] Roslim, R.; Hashim, M.Y.A.; Augurio. P.T.; J. Eng. Sci. 8, 15–27, 2012.
[7] Berthelot, K.; Peruch, F.; Lecomte, S.; Biochimie. 1-35, 2016.
[8] Kongkaew, C.; Intiya, W.; Loykulnant, S.; Sae-oui, P.; Pruffen und Messen Testing and Measuring KGK, 37–41, 2017.
[9] Zhou, Y.; Kosugi, K.; Yamamoto, Y.; Kawahara, S.; Polym. Adv. Technol. 28, 159-165, 2017.
[10] Sarkawi, S.S; Dierkes, W.K.; Noordermeer, J.W.M.; Eur. Polym. J. 49, 3199–209, 2013.
[11] Morton, M.; "Rubber Technology", 3rd ed., Kluwer Academic Publisher, Netherlands, 1999.
[12] Smitthipong, W.; Tantatherdtam, R.; Rungsanthie, K.; Suwanruji, K.; Sriroth, K.; Radabutra, S.; Thanawan, S.; Vallet, M.; Nardin, M.; Mougin, K.; Chollakup, R.; Adv. Matter. Res. 844, 345-348, 2014.
[13] Maznah, K.S.; Baharin, A.; Hanafi, I.; Polym. Test. 27, 823-826, 2008.
[14] Hofmann, W.; "Rubber technology handbook", Carl Hanser Verlag; Germany; 1989.
[15] Lhamo, D.; McMahan, C.; Rubber Chem. Technol. 90, 387-404, 2017.
[16] Tuampoemsab, S.; Sakdapipanich, J.; KGK-Kaut. Gummi. 12, 678-684, 2007.
[17] Montha, S.; Suwandittakul, P.; Poonsrisawat, A.; Oungeun, P.; Kongkaew, C.; Adv. Mater. Sci. Eng. 5, 1-6, 2016.
[18] Vasudevan, D.; Vaidyanathan, K.; “Textbook of Biochemistry”, Jaypee Brothers Medical Pub., India, 2016.
[19] ASTM D 3533-05, “Annual Book of ASTM Standards”, ASTM International, USA, 2005.
[20] ISO 1656, “ISO international standards”, Switzerland, 2014.
[21] Qi, N.L.; Li, P.W.; Zeng, X.H.; Huang, H.H.; Yang, Z.M.; Gong, X.; Adv. Matter. Res. 815, 722–726, 2013.
[22] Loadman, M.J.R.; “Analysis of Rubber and Rubber-like Polymers”, 4th ed., Kluwer Academic Publishers, Netherlands, 1998.
[23] Kalapat, N.; Watthanachote, L.; Nipithakul, T.; Kasetsart J. Nat. Sci. 43, 319–325, 2009.
[24] ASTM D 5712-15. “Annual Book of ASTM Standards”, ASTM International, USA, 2020.
[25] Tomazic-Jezie, V.J.; Lucas, A.D.; Lamanna, A.; Stratmeyer, M.E.; Toxicol. Methods. 9, 153–164, 1999.
[26] Rolere, S.; Liengprayoon, S.; Vaysse, L.; Sainte-Beuve, J.; Bonfils, F.; Polym. Test. 43, 83–93, 2015.
[27] Xu, L.; Huang, C.; Luo, M.; Qu, W.; Liu, H.; Gu, Z.; Jing. L.; Huang, G.; Zheng, J.; RSC Adv. 5, 91742-91750, 2015.
[28] Colom, X.; Anwar, F.; Formela, J.; Canavate, J.; Polym. Test. 52, 200–208, 2016.
[29] Wei, Y.; Zhang, H.; Wu, L.; Jin, L.; Liao, S.; MOJ. Polym. Sci. 1, 197–199, 2017.
[30] DeButts, B.L.; Hanzly, L.E.; Barone, J.R.; J. Appl. Polym. Sci. 135, 46026 (1-10), 2018.
[31] Manaila, E.; Stelescu, M.D.; Gabriela, C.; Int. J. Mol. Sci. 19, 2862–2880, 2018.
[32] Grange, J.; Ph.D. Thesis, Universite de Bordeaux, Bordeaux, France, 2018.
[33] Sadeghi, M.; Malekzadeh, M.; Taghvaei-Ganjali, S.; Motiee, F.; J. Indian Chem. Soc. 98, 1-12, 2021.
[34] Huang, C.; Zhang, J.; Cai, X.; Huang, G.; Wu, J.; J. Polym. Res. 27(158), 2–11, 2020.
[35] Whitford, D.; "Proteins: Structure and Function", John Wiley & sons Ltd., UK, 2005.
[36] Motiee, F.; Taghvaei-Ganjali, S.; Malekzadeh, M.; Int. J. Ind. Chem. 4, 16-22, 2013.
_||_