بهینهسازی سنتز سبز و مشخصهیابی نانوذرههای مس اکسید با عصاره آبی برگ گیاه چای ترش (Hibiscus sabdariffa L.)
الموضوعات :
سحر صادق نیا
1
,
ابراهیم ملاشاهی
2
,
علیرضا عینعلی
3
,
امید عزیزیان شرمه
4
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
2 - استادیار گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
3 - دانشیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
4 - دانشجوی دکترا گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
الکلمات المفتاحية: بهینه سازی, سنتز سبز, نانوذرات اکسید مس, گل چای ترش,
ملخص المقالة :
پژوهش حاضر نخستین گزارش از سنتز سبز نانوذره های مس اکسید با بهکارگیری عصاره آبی برگ گیاه چای ترش (Hibiscus sabdariffa L.) و مس کلرید (CuCl2. 2H2O) است. به منظور به دست آوردن نانوذره ها با شکل و اندازه یکنواخت ، عاملهای مؤثر بر سنتز مانند pH واکنش، حجم و غلظت عصاره، غلظت نمک مس (II) و زمان واکنش بررسی و همه آن ها با روش طیفنورسنجی فرابنفش-مرئی (UV-Vis) بهینه شدند. میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) و طیف سنجی فروسرخ تبدیل فوریه (FTIR) به ترتیب برای بررسی شکل و اندازه نانوذره ها و تشخیص گروه های عاملی درگیر در تهیه و تثبیت نانوذرههای مس اکسید بهکارگرفته شدند. نتیجه ها نشان داد که عصاره می تواند یون های مس (II) را به اتم های مس با اندازه نانومتری کاهش و رنگ محلول را به سبز تغییر دهد. نانوذره های به دست آمده همگی کروی بودند و میانگین اندازه آنها 10 تا 20 نانومتر بود. همچنین ، بهترین شرایط برای تهیه نانوذره های مس در pHبرابر با 8، 9 میلیلیتر از عصاره با غلظت 5 % و نمک مس با غلظت 10 میلیمولار بود. این نانوذرهها در 6 روز پس از تهیه بسیار پایدار بودند.
