بررسی همبستگی بین مقدار پالمیتیک اسید متیل استر بهدست آمده از ترانس استریشدن لیپیدهای استخراجی از کائوچوی طبیعی و ویژگی پخت آمیزههای لاستیکی با سوانگاری گازیطیفسنجی جرمی
الموضوعات :فرشته ایلداری 1 , مرسده ملک زاده 2 , ماندانا صابر تهرانی 3 , فرشته مطیعی 4
1 - دانشجوی دکتری شیمی کاربردی، دانشکده شیمی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - ستادیار شیمی کاربردی، دانشکده شیمی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3 - ستادیار شیمی کاربردی، دانشکده شیمی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
4 - ستادیار شیمی کاربردی، دانشکده شیمی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
الکلمات المفتاحية: لاستیک طبیعی, ویژگی پخت, آمیزه لاستیکی, پالمیتیک اسید متیل استر, سوانگاری گازیطیفسنجی جرمی,
ملخص المقالة :
در این پژوهش ، همبستگی میان ویژگی پخت آمیزههای لاستیکی برپایه کائوچوی طبیعی با مقدار پالمیتیک اسید متیل استر به دست آمده از ترانس استری شدن لیپیدهای استخراجی از کائوچوی طبیعی بررسی شد. به این منظور، در مرحله اول لیپیدهای موجود در کائوچوی طبیعی استخراج و مشتق های متیل استر آن ها تهیه شد. در مرحله دوم، پالمیتیک اسید متیل استر به دست آمده از انواع متفاوت کائوچوی طبیعی با روش سوانگاری گازی – طیف سنجی جرمی شناسایی و تعیین مقدار شد. همچنین، همبستگی بین مقدار این ماده و ویژگی پخت آمیزه های لاستیکی بررسی شد و مدل های خطی به دست آمده در مطالعه موردی به کارگرفته شد. نتیجه ها نشان داد که پیش بینی زمان برشتگی، زمان پخت بهینه و اندیس سرعت پخت با کمتر از 6 % خطا و تخمینِ تفاوت گشتاور پخت با کمتر از 13 % خطا امکان پذیر است. این رویکرد جدید میتواند به گونه ای مطلوب برای پیشبینی ویژگی پخت آمیزه پیش از تهیه آن، به کارگرفته شود.
[1] Rolere, S.; Bottier, C.; Vaysse, L.; Sainte-Beuve, J.; Bonfils, F.; Express Polym. Lett. 10(5), 408–419, 2016.
[2] Sriring, M.; Nimpaiboon, A.; Kumarn, S.; Sirisinha, C.; Sakdapipanich, J.; Toki, S.; Polym. Test. 70, 127-134, 2018.
[3] Liengprayoon, S.; Bonfils, F.; Sainte-Beuve, J.; Sriroth, K.; Dubreucq, E.; Vaysee, L.; Eur. J. Lipid Sci. Technol. 110, 563-569, 2008.
[4] Hasma, H.; Subramaniam, S.; J. Nat. Rub. Res. 1, 30–40, 1986.
[5] Rolere, S.; Liengprayoon, S.; Vaysse, L.; Sainte-Beuve, J.; Bonfils, F.; Polym. Test. 43, 83- 93, 2015.
[6] Woo Bae, S.; Jung, S.; Chul Choi, S.; Young Kim, M.; Beungtae Ryu, S.; Molecules. 25, 5110-5123, 2020.
[7] Bottier, C.; Adv. Bot. Res. 93, 201-203, 2020.
[8] Lienprayoon, S.; Chaiyut, J.; Sriroth, K.; Bonfils, F.; Sainte-Beuve, J.; Debreucq, E.; Vaysee, L.; Eur. J. Lipid Sci. Technol. 115, 1021-1031, 2013.
[9] Kawahara, S.; Kakubo, T.; Polymer 41, 7483-7488, 2000.
[10] Liengprayoon, S.; Ph.D. Thesis, University of Montpellier SupAgro, Montpellier, France, 2008.
[11] Junkong, P.; Morimoto, R.; Miyaji, K.; Tohsan, A.; Sakakia, Y.; Ikeda, Y.; RSC Adv. 10, 4772-4785, 2020.
[12] Tuampoemsab, S.; Sakdapipanich, J.; Pruffen und Messen Testing and Measuring, KGK, 10, 674-684, 2007.
[13] Salomez, M.; Subileau, M.; Intapun, J.; Bonfils, F.; Sainte-Beuve, J.; Vaysse, L.; Dubreucq, E.; J. Appl. Microbiol. 117, 921-929, 2014.
[14] Arnold, A.R.; Evans, P.; J. Nat. Rub. Res. 6(2), 75-78, 1991.
[15] Payungwong, N.; Tuampoemsab, S.; Rojruthai, P.; Sakdapipanich, J.; J. Rub. Res., 24, 543-553, 2021.
[16] Loften, J.R.; Linn, J.G.; Drackley, J.K.; Jenkins, T.C.; Soderholm, C.G.; Kertz, A.F.; J. Dairy Sci. 97, 4661-4674, 2014.
[17] Folch, J.; Lees, M.; Sloane Stanley, G.H.; J. Biol. Chem. 226, 497-509, 1957.
[18] Musigamart, N.; Ph.D. Thesis, University of Kasetsart, Bangkok, Thailand, 2015.
[19] Motiee, F.; Taghvaei-Ganjali, S.; Malekzadeh, M.; Int. J. Ind. Chem. 4, 1-8, 2013.
_||_
[1] Rolere, S.; Bottier, C.; Vaysse, L.; Sainte-Beuve, J.; Bonfils, F.; Express Polym. Lett. 10(5), 408–419, 2016.
[2] Sriring, M.; Nimpaiboon, A.; Kumarn, S.; Sirisinha, C.; Sakdapipanich, J.; Toki, S.; Polym. Test. 70, 127-134, 2018.
[3] Liengprayoon, S.; Bonfils, F.; Sainte-Beuve, J.; Sriroth, K.; Dubreucq, E.; Vaysee, L.; Eur. J. Lipid Sci. Technol. 110, 563-569, 2008.
[4] Hasma, H.; Subramaniam, S.; J. Nat. Rub. Res. 1, 30–40, 1986.
[5] Rolere, S.; Liengprayoon, S.; Vaysse, L.; Sainte-Beuve, J.; Bonfils, F.; Polym. Test. 43, 83- 93, 2015.
[6] Woo Bae, S.; Jung, S.; Chul Choi, S.; Young Kim, M.; Beungtae Ryu, S.; Molecules. 25, 5110-5123, 2020.
[7] Bottier, C.; Adv. Bot. Res. 93, 201-203, 2020.
[8] Lienprayoon, S.; Chaiyut, J.; Sriroth, K.; Bonfils, F.; Sainte-Beuve, J.; Debreucq, E.; Vaysee, L.; Eur. J. Lipid Sci. Technol. 115, 1021-1031, 2013.
[9] Kawahara, S.; Kakubo, T.; Polymer 41, 7483-7488, 2000.
[10] Liengprayoon, S.; Ph.D. Thesis, University of Montpellier SupAgro, Montpellier, France, 2008.
[11] Junkong, P.; Morimoto, R.; Miyaji, K.; Tohsan, A.; Sakakia, Y.; Ikeda, Y.; RSC Adv. 10, 4772-4785, 2020.
[12] Tuampoemsab, S.; Sakdapipanich, J.; Pruffen und Messen Testing and Measuring, KGK, 10, 674-684, 2007.
[13] Salomez, M.; Subileau, M.; Intapun, J.; Bonfils, F.; Sainte-Beuve, J.; Vaysse, L.; Dubreucq, E.; J. Appl. Microbiol. 117, 921-929, 2014.
[14] Arnold, A.R.; Evans, P.; J. Nat. Rub. Res. 6(2), 75-78, 1991.
[15] Payungwong, N.; Tuampoemsab, S.; Rojruthai, P.; Sakdapipanich, J.; J. Rub. Res., 24, 543-553, 2021.
[16] Loften, J.R.; Linn, J.G.; Drackley, J.K.; Jenkins, T.C.; Soderholm, C.G.; Kertz, A.F.; J. Dairy Sci. 97, 4661-4674, 2014.
[17] Folch, J.; Lees, M.; Sloane Stanley, G.H.; J. Biol. Chem. 226, 497-509, 1957.
[18] Musigamart, N.; Ph.D. Thesis, University of Kasetsart, Bangkok, Thailand, 2015.
[19] Motiee, F.; Taghvaei-Ganjali, S.; Malekzadeh, M.; Int. J. Ind. Chem. 4, 1-8, 2013.