کاهش زیستی آلومینیوم از محیط زیست با استفاده از گیاه لیسیانتوس
الموضوعات :فائزه قناتی 1 , زینب السادات هاشمی 2
1 - گروه علوم گیاهی دانشگاه تربیت مدرس ،تهران ،ایران
2 - گروه علوم گیاهی دانشگاه تربیت مدرس ، تهران ،ایران
الکلمات المفتاحية: آلومینیوم, سیستم آنتی اکسیدانی, تنش اکسیداتیو, لیسیانتوس,
ملخص المقالة :
آلومینیوم فلزی سه ظرفیتی است که با توجه به فراوانی آن در پوسته زمین یکی از معضلات عمده محیط زیست است و نیز با تبدیل شدن به کاتیون Al3+ در خاک های اسیدی، یک عامل اساسی در کاهش تولید محصولات کشاورزی در این خاک هاست. آلومینیوم درآب ،هوا و خاک اطراف ما وجود دارد. مصرف آلومینیوم به صورت آ نتی اسید و داروهای دارای هیدروکسید آلومینیوم،حضور آن در آب آشامیدنی و مصرف غذایی آن بسیار رایج است واز طرفی می تواند عامل بروز بیماری هایی مثل آلزایمر، پوکی استخوان، فقر کلسیم، از دست دادن حافظه و غیره باشد. شناسایی گیاهانی که بدون سمیت نسبت به این عنصر قادر به جذب مقادیر بالایی از آن هستند می تواند گام موثری در پالایش خاک وآب از این عنصر در نظر گرفته شود. هدف از تحقیق حاضربررسی توان جذب آلومینیوم توسطگیاه لیسیانتوس در کشت هیدروپونیک می باشد. به این منظور گیاهچه های لیسیانتوس در شرایط کشت هیدروپونیک تحت تیمار 4 غلظت400، 600، 800 و1200 میکرومولار آلومینیوم به مدت 10 روز قرار گرفتند. نتایج حاکی از عدم افزایش معنی دار هیدروژن پروکسید و افزایش قدرت جاروب کنندگی آنیون سوپراکسید در ریشه به عنوان شاخص های تنش بود. همچنین افزایش معنی دارقدرت احیا کنندگی آهن (FRAP) در گروه تیمار شده با آلومینیوم نسبت به گروه شاهد مشاهده شد که حاکی از قدرت آنتی اکسیدانی بالای گیاه لیسیانتوس در مقابل آلومینیوم می باشد. این نتایج پیشنهاد می کند که می توان از گیاه لیسیانتوس برای کاهش غلظت آلومینیوم در محیط استفاده نمود.
[1] شکوهی خدیجه، قناتی فائزه، (1386). تاثیر آلومینیوم بر کاهش رشد و تغییر در ترکیبات دیواره سلولهای توتون، نشریه علوم (دانشگاه خوارزمی) 864-855.
[2] نعمتی فرنوش، قناتی فائزه، (1387). بررسی تاثیر آلومینیوم بر فعالیت سیستم آنزیمی آنتی اکسیدان بر قلمههای ریشهدار گیاه لیسیانتوس
[3] نوریه، م. (1394). نقش فسفر در تحمل به آلومینیوم در گیاه لیسیانتوس (Eustomagrandiflora L.). پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم زیستی.
[4] Brunner, I., &Sperisen, C.(2014). Aluminum exclusion and aluminum tolerance in woody plants. EcopHysiology of root systems-environment interaction, 96.
[5] Devi, S. R., Yamamoto, Y., & Matsumoto, H. (2003). An intracellular mechanism of aluminum tolerance associated with high antioxidant status in cultured tobacco cells. Journal of Inorganic Biochemistry, 97(1), 59-68.
[6] Ghanati, F., Morita, A., & Yokota, H. (2002).Induction of suberin and increase of lignin content by excess boron in tobacco cells. Soil Science and Plant Nutrition, 48(3), 357-364.
[7] Ghanati, F., Morita, A., & Yokota, H. (2005).Effects of aluminum on the growth of tea plant and activation of antioxidant system. Plant and soil,276(1-2), 133-141.
[8] Gressel, J. and Galun, E. (1994) Genetic controls of pHotooxidant tolerance. In: C.H., Foyer,Mullineaux, P.M. (Eds.): Causes of PHotooxidative Stress and Amelioration of Defence Systems in Plants. CRC Press Boca Raton: 237-274.
[9] Huang, D., Ou, B., & Prior, R. L. (2005). The chemistry behind antioxidant capacity assays. Journal of agricultural and food chemistry, 53(6), 1841-1856.
[10] Jiang, M. and Zhang, J. (2001) Effect of abscisic acid on active oxygen species, antioxidativeefencesystem and oxidative damage in leaves of maize seedlings. Plant Cell PHysiology 42: 1265- 1273
[11] John, R., Ahmad, P., Gadgil, K., & Sharma, S. (2012). Heavy metal toxicity: Effect on plant growth, biochemical parameters and metal accumulation by Brassica juncea L. International Journal of Plant Production, 3(3), 65-76.
[12] Konishi, S., Miyamoto, S. and Taki, T. (1985)Stimulatory effects of aluminum on tea plants growth under low and high phosphorus supply. Soil Science and Plant Nutrition 31:361-368.
[13] Kuo, M. C., & Kao, C. H. (2003). Aluminum effects on lipid peroxidation and antioxidative enzyme activities in rice leaves. Biologiaplantarum, 46(1), 149-152.
[14] Li, X. (2012). Improved pyrogallol autoxidation method: a reliable and cheap superoxide-scavenging assay suitable for all antioxidants. Journal of agricultural and food chemistry, 60(25), 6418-6424.
[15] Matsumoto, H., Hirasawa, E., Torikai, H., & Takahashi, E. (1976).Localization of absorbed aluminium in pea root and its binding to nucleic acids. Plant and Cell PHysiology, 17(1), 127-137.
[16] Pardo, F., &Imperato, F. (2006). Common hydroxyanthraquinones in alleviation of aluminium toxicity in plants.PHytochemistry: Advances in Research, Research Signpost, Trivandrum, India, 137-147.
[17] Sandalio, L. M., & Del Río, L. A. (1988). Intraorganellar distribution of superoxide dismutase in plant peroxisomes (glyoxysomes and leaf peroxisomes). Plant pHysiology, 88(4), 1215-1218.
[18] Soares, A. A., de Souza, C. G. M., Daniel, F. M., Ferrari, G. P., da Costa, S. M. G., &Peralta, R. M. (2009). Antioxidant activity and total pHenolic content of Agaricusbrasiliensis (AgaricusblazeiMurril) in two stages of maturity. Food chemistry,112(4), 775-781.
[19] Velikova, V., Yordanov, I., &Edreva, A. (2000). Oxidative stress and some antioxidant systems in acid rain-treated bean plants: protective role of exogenous polyamines. Plant Science, 151(1), 59-66.
[20] Yamamoto, Y., Kobayashi, Y., Devi, S. R., Rikiishi, S., & Matsumoto, H. (2003). Oxidative stress triggered by aluminum in plant roots. InRoots: The Dynamic Interface between Plants and the Earth(pp. 239-243).Springer Netherlands.