بررسی اثر تیمارهای تنظیم کننده رشد، قند و اسید آمینه تریپتوفان برروی فعالیت آنزیم تریپتوفان دکربوکسیلاز در پروانشL.) G. Don ) catharanthus roseus در شرایط کشت بافت، کشت سوسپانسیونی و کشت مزرعه
الموضوعات :علی کاظم زاده حقیقی 1 , حمید سبحانیان 2 , غلامرضا بخشی خانیکی 3 , محمدعلی ابراهیمی 4
1 - دانش آموخته دکتری، گروه زیست شناسی دانشگاه پیام نورتهران، ایران
2 - استادیار، گروه زیست شناسی دانشگاه پیام نور
3 - استاد گروه زیست شناسی دانشگاه پیام نورتهران، ایران
4 - استاد گروه ;کشاورزی دانشگاه پیام نورتهران، ایران
الکلمات المفتاحية: کشت بافت, پروانش, کشت مزرعه, کشت سوسپانسیون سلولی, آنزیم تریپتوفان دکربوکسیلاز,
ملخص المقالة :
پروانش Catharanthus roseuusمهمترین گونه در سرده وینکا Vinca)) از خانواده خرزهره (Apocyanaceae) غنیترین گونه این تیره و حاوی گروه مهم و خاصی از اندول-آلکالوئیدهای است که به مقدار زیاد دارای ارزش دارویی بوده، که در همه بخشهای گیاه پراکندهاند. وجود آلکالوئیدهای ارزشمند در تمام بخشهای گیاه سبب شده است که، گونه های این جنس به عنوان گیاهان دارویی بسیار مهم معرفی و خواص آنها بررسی شود .این مطالعه به منظور بررسی اثر تیمارهای تنظیم کننده رشد بر فعالیت آنزیم تریپتوفان دکربوکسیلاز (TDC) که آنزیمی سیتوزولی و کلیدی در شاهراه تولید متابولیت های ثانویه در گیاه دارویی پروانش است اجرا شد. آزمایش در سه کشت جداگانه، شامل کشت بافت، کشت سوسپانسیونی و کشت مزرعه همراه با تاثیر استفاده هم زمان برخی تنظیم کنندههای رشد از جمله اکسین (IAA)، نفتالین استیک اسید (NAA)، کینتین ((KIN و 6-بنزیل آمینو پیورین (BA) در سه غلظت (1/0، 5/ 0، 0/1 میلی گرم در لیتر)، تیمارهای مختلف قند ساکارز، فروکتوز و گلوکز در 3 غلظت ( %2، %4 و %6) و همچنین اسید آمینه تریپتوفان در غلظت های (100 و 200 میلی گرم درلیتر) بر میزان فعالیت آنزیم TDC در سه تکراربصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. هورمون های IAA و NAA به ترتیب در غلظت های 1/0 و 5/0، باعث افزایش فعالیت آنزیم TDC شد. اما درسیتوکنین ها، KIN و BA در0/1 میلی گرم در لیتر، بیشترین اثر را داشته اند
_||_