مقایسه اثرات مهاری عصاره ها ی آبی و الکلی و اسانس پونه با داروی فلوکونازول بر رشد سویه های قارچ کاندیدا آلبیکنس
الموضوعات :توحید پیری قراقیه 1 , شیدا بیرانوند 2 , سامه حاجی محمدی 3
1 - گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 - گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران.
3 - گروه برق، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه غیرانتفاعی عالی واحد ایوانکی، ایوانکی، ایران.
الکلمات المفتاحية: فلوکونازول, کاندیدا آلبیکانس, عصاره پونه, تست هایMIC و MFC,
ملخص المقالة :
مقدمه: در این تحقیق به مقایسه اثر ضدقارچی عصاره آبی و الکلی و اسانس گیاه پونه روی رشد کاندیدا آلبیکنس با داروی فلوکونازول پرداخته شده است.مواد و روش کار: . با انجام تست های تشخیصی میکروسکوپی، بیوشیمیایی و آزمایش جذب قند توسط کیت API20C نمونه های قارچی کاندیدا آلبیکنس جدا شد. سویه استاندارد کاندیدای ATCC14053 جهت ارزیابی کنترل کیفی کار استفاده شد. مقایسه اثر ضدقارچی عصاره های پونه به همراه اسانس پونه با داروی فلوکونازول، روی این جدایه ها با دو روش دیسک دیفیوژن و میکرودایلوشن انجام شد.یافته ها: بیشترین فراوانی نسبی مخمر جدا شده از نمونه های کاندیدایی مربوط به کاندیدا آلبیکنس بود که در روش تشخیص بیوشیمایی 35% و در روش PCR-RFLP میزان 38% از کل نمونه ها را شامل شد. میانگین قطر هاله های عدم رشد برای عصاره های آبی و الکلی پونه 1، اسانس پونه 4/23 و برای فلوکونازول 16/26 میلی متر بود.میزان انحراف معیار عصاره الکلی پونه در تست MFCبرابر با 55/3 بود؛ در حالیکه برای فلوکونازول 68/3 بود. با توجه به اینکه از لحاظ آماری هر چه انحراف معیار کمتر باشد، عملکرد بهتر است؛ از این رو عصاره الکلی پونه عملکرد بهتری نسبت به فلوکونازول داشت. این نتایج بیانگر عملکرد بهتر و تفاوت معنی دار عصاره الکلی پونه نسبت به فلوکونازول می باشد (P ≤ 0.05). نتیجه گیری: با توجه به نتایج، عصاره الکلی گیاه پونه می تواند به عنوان یک کاندید دارویی مناسب با عملکردی ضد قارچی بهتر از فلوکونازول در صنایع داروسازی مورد استفاده قرار گیرد.
_||_