اثر اصلاحکنندههای خاک بر اجزای عملکرد، عملکرد و درصد روغن دانه کلزا (Brassica napus L.)
الموضوعات :حسن یحیی پور 1 , یوسف نیکنژاد 2 , هرمز فلاح 3 , سلمان دستان 4 , داوود براری تاری 5
1 - گروه زراعت، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
2 - گروه زراعت، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
3 - گروه زراعت، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
4 - پژوهشگر، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، کرج
5 - استادیار گروه اگروتکنولوژی، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران.
الکلمات المفتاحية: روی, عملکرد دانه, کلزا, سیلیس, بیوچار,
ملخص المقالة :
همنظور بررسی اثر اصلاحکنندههای خاک بر اجزای عملکرد، عملکرد و درصد روغن دانه کلزا (Brassica napus L.)، آزمایشی بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه کشاورز واقع در شهرستان آمل در سال 1400 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل کاربرد اصلاحکنندههای خاک در هشت سطح شاهد یا عدم مصرف اصلاحکننده، مصرف بیوچار، مصرف نانوذرات سیلیکون، مصرف نانوذرات روی، مصرف بیوچار + نانوذرات سیلیکون، مصرف بیوچار + نانوذرات روی، مصرف نانوذرات سیلیکون + نانوذرات روی و مصرف بیوچار + نانوذرات سیلیکون + نانوذرات روی بودند. نتایج نشان داد که کاربرد تمامی اصلاحکنندههای خاک موجب بهبود اجزای عملکرد، عملکرد و محتوای روغن دانه کلزا در مقایسه با تیمار شاهد یا عدم مصرف اصلاحکنندهها شدند. به طور کلی، کاربرد ترکیبی اصلاحکنندهها اثرات بهتری بر صفات مورد مطالعه نسبت به کاربرد جداگانه هر یک از اصلاح-کنندهها داشت و همچنین در بین تیمارهای انفرادی، مصرف نانوذرات اکسید روی بیشترین تأثیر را در بهبود اجزای عملکرد و عملکرد دانه نشان داد. حداکثر ارتفاع بوته (144/33 سانتیمتر)، تعداد خورجین در بوته (240 عدد) و عملکرد دانه (3263/7 کیلوگرم در هکتار) زمانی حاصل شد که هر سه اصلاحکننده به طور همزمان مورد استفاده قرار گرفتند. بین تیمارهای انفرادی و ترکیبی اصلاحکنندهها از نظر محتوای روغن دانه اختلاف آماری معنیداری مشاهده نشد. با توجه به نتایج مطالعه حاضر، کاربرد همزمان اصلاحکنندههای خاک میتواند نقش مؤثری در بهبود خصوصیات کمی و کیفی دانه کلزا داشته باشد.
_||_