ارزیابی محتوای رنگیزه ها و صفات عملکردی گیاه کاملینا (Camelina sativa) تحت تاثیر محرک های رشد
الموضوعات :نجمه رضاییان 1 , مهیار گرامی 2 , پرستو مجیدیان 3 , حمیدرضا قربانی 4
1 - کارشناسی ارشد، بخش زیست شناسی، موسسه آموزش عالی سنا ساری، ایران.
2 - دانشیار، بخش زیست شناسی، موسسه آموزش عالی سنا ساری، ایران.
3 - استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج
4 - بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
الکلمات المفتاحية: عملکرد, کلروفیل, دانه روغنی, پوتریسین, نانوذره آهن,
ملخص المقالة :
این پژوهش بهمنظور بررسی تاثیر نانوذره آهن و پوترسین بر برخی صفات گیاه کاملینا به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزارع تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات کشاورزی بایعکلا (شهرستان نکا) در سال 1400 انجام گرفت. تیمارهای مورد استفاده شامل نانوذره آهن در چهار غلظت صفر، 20، 40 و 60 ppm و پلیآمین پوترسین در چهار غلظت صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلیمولار بود. تجزیه واریانس بیانگر معنیداری اثر ساده نانوذره آهن و پوترسین و اثر متقابل آنها بر میزان رنگیزههای فتوسنتزی و صفات مورفولوژیکی در سطح 5 درصد بود. نتایج مقایسه میانگین اثر ساده تیمارها نشان داد که بیشترین میزان کلروفیل a و کارتنوئید در مرحله رویشی و کارتنوئید در مرحله زایشی در سطح 60 ppm نانوذره آهن و بیشترین میزان کلروفیل a در سطح 1 میلیمولار پوترسین و بیشترین میزان کارتنوئید در سطح 5/1 میلیمولار پوترسین بود. بیشترین میزان رنگیزههای کلروفیل b و کل در مرحله رویشی در ترکیب تیماری 40 ppm آهن با 5/1 میلیمولار پوترسین و در مرحله زایشی در ترکیب تیماری 60 ppm آهن با 1 میلیمولار پوترسین مشاهده شد. بیشترین میزان عملکرد و تعداد دانه در کپسول و نیز میزان بالایی از وزن هزار دانه و ارتفاع بوته در ترکیب تیماری 40 ppm نانوذره آهن با 1 میلیمولار پوترسین مشاهده شد. بهطور کلی ترکیب تیماری 60 ppm نانوذره آهن و غلظتهای مختلف پوترسین بیشترین میزان رنگیزهها و صفات عملکردی را داشته و محلولپاشی این دو محرک میتواند موجب بهبود رشد، نمو و عملکرد محصول کاملینا شود.
_||_