بررسی تأثیر سطوح مختلف کود نیتروژن بر خصوصیات کمی و کیفی گل داوودی (رقم برنا)
الموضوعات : مجله گیاهان زینتیمحمد علی خلج 1 , سید محمد بنی جمالی 2 , محمد رضا شفیعی 3 , الهام فراهانی 4 , مصطفی جوان 5 , پگاه صیادامین 6
1 - گروه فناوری و مدیریت تولید، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی
2 - گروه فناوری و مدیریت تولید، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی
3 - گروه ژنتیک و به نژادی، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی
4 - گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
5 - گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
6 - گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
الکلمات المفتاحية: داوودی, شاخصهای رشدی و گلدهی, عناصر غذایی کم و پرمصرف, کودنیتروژن,
ملخص المقالة :
گل داوودی یکی از پنج گل اصلی شاخه بریده در ایران است. دانش در مورد محدوده بهینه مواد غذایی پرمصرف به ویژه نیتروژن (N) برای بهترین ویژگی های کمی و کیفی ارقام اصلاح شده گل داوودی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این تحقیق طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. پنج سطح نیتروژن شامل 0، 75، 150، 225 و 300 کیلوگرم در هکتار (نیترات آمونیوم) بر روی گل داوودی، رقم برنا، در شهرستان محلات اعمال شد. ویژگی های اندازهگیری شده در این پژوهش حداکثر ارتفاع گیاه، قطر گل، قطر تاج، قطر ساقه، طول عمر گل، نمره کیفی، شاخص کلروفیل، وزن تر و خشک اندام هوایی گیاه، تعداد شاخه در بوته و تعداد روز تا گلدهی بود. نتایج نشان داد که حداکثر ارتفاع گیاه، قطر گل، قطر تاج، قطر ساقه، طول عمر گل، نمره کیفی، شاخص کلروفیل، وزن تر و خشک اندام هوایی گیاه، تعداد شاخه در بوته و تعداد روز تا گلدهی در سطح 150 کیلوگرم در هکتار نسبت به شاهد به دست آمد. همچنین بیشترین جذب کل عناصر پرمصرف (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) و کم مصرف (آهن، منگنز، روی و مس) در سطح کود 150 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. بر اساس نتایج، کاربرد نیتروژن در سطح 150 کیلوگرم در هکتار برای داشتن بهترین شرایط رشد برای گل داوودی رقم برنا توصیه می شود.
Aldhous, J. 2000. Pesticides, pollutants, fertilizers and trees: Their role in forests and amenity woodlands: Research Studies Press. 588 pages.
Ali, M.A. and Mjeed, A.J. 2017. Biochar and nitrogen fertilizers effects on growth and flowering of garland chrysanthemum (Chrysanthemum coronarium L.) Plant. Kurdistan Journal of Applied Research, 2 (1): 8-14.
Chopde, N., Gore, K.S., Kuchanwar, O. and Bhande, M.H. 2015. Response of annual chrysanthemum genotypes to different levels of nitrogen. Plant Archives, 15 (2): 801-804.
Gangwar, A.P.S., Singh, J.P., Umrao, V.K. and Singh, I.P. 2012. Effect of nitrogen and phosphorus with nitrogen sources on vegetative attributes of tuberose. HortFlora Research Spectrum, 1 (4): 348-353.
Grewal, H.S. and Tanya, T. 2016. Effect of nitrogen application on growth and flowering in chrysanthemum. Agricultural Research Journal, 53 (4): 505-508. http://dx.doi.org/10.5958/2395-146X.2016.00100.9
Gu, Y., Wang, J., Cai, W., Li, G., Mei, Y. and Yang, S. 2021. Different amounts of nitrogen fertilizer applications alter the bacterial diversity and community structure in the rhizosphere soil of sugarcane. Frontiers in Microbiology, 12: 721441. https://doi.org/10.3389/fmicb.2021.721441
Guo, X., Zou, B., Xu, L., Zhang, J., Zheng, G., Wang, H. and Zhao, M. 2022. Changes in the physical, chemical, and bacterial community characteristics of soil in response to short-term combined organic–inorganic fertilizers in a dry direct-seeded paddy field. Agronomy, 12 (11): 2808.
Liu, X., Zhang, L., Yu, Y., Qian, C., Li, C., Wei, S. and Gu, W. 2022. Nitrogen and chemical control management improve yield and quality in high-density planting of maize by promoting root-bleeding sap and nutrient absorption. Frontiers in Plant Science, 13: 754232.
Lu, J., Nie, W., Song, J., Zhan, Q., Wang, M., Chen, F. and Guan, Z. 2022. Estimation of nitrogen nutrition index in chrysanthemum using chlorophyll meter readings. Industrial Crops and Products, 187: 115459.
Ogunkunle, C.O., Odulaja, D.A., Akande, F.O., Varun, M., Vishwakarma, V. and Fatoba, P.O. 2020. Cadmium toxicity in cowpea plant: Effect of foliar intervention of nano-TiO2 on tissue Cd bioaccumulation, stress enzymes and potential dietary health risk. Journal of Biotechnology, 310: 54-61. https://doi.org/10.1016/j.jbiotec.2020.01.009
Rajan, K., Bhatt, D.S., Chawla, S.L., Bhatt, S.T. and Priya, S. 2019. Effect of nitrogen and phosphorus on growth, flowering and yield of cut Chrysanthemum cv. Thai Chen Queen. Current Agriculture Research Journal, 7 (3): 337-342. http://dx.doi.org/10.12944/CARJ.7.3.09
Roussos, P.A., Gasparatos, D., Kechrologou, K., Katsenos, P. and Bouchagier, P. 2017. Impact of organic fertilization on soil properties, plant physiology and yield in two newly planted olive (Olea europaea L.) cultivars under Mediterranean conditions. Scientia Horticulturae, 220: 11-19. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2017.03.019
Satar, V.P., Panchbhai, D.M., Badge, S. and Shivankar, S. 2016. Growth and flower yield of annual chrysanthemum as influenced by nitrogen and phosphorus levels. Plant Archives, 16 (2): 523-526.
Taghipour, S., Ehteshamnia, A., Khodayari, H., Mumivand, H. and Shafiei, M. 2019. Evaluation morphological characteristics and phenotypic diversity some of dwarfing chrysanthemum (Dendranthema grandiflorum Tzvelev.) in Khorramabad conditions. Applied Crop Breeding, 4 (1): 239-251.
Teja, P.R., Bhaskar, V.V., Dorajeerao, A.V.D. and Subbaramamma, P. 2017. Effect of graded levels of nitrogen and potassium on growth and flower yield of annual chrysanthemum (Chrysanthemum coronariuml.). Plant Archives, 17: 1371-1376.
Tekaya, M., Mechri, B., Cheheb, H., Attia, F., Chraief, I., Ayachi, M. and Hammami, M. 2014. Changes in the profiles of mineral elements, phenols, tocopherols and soluble carbohydrates of olive fruit following foliar nutrient fertilization. LWT - Food Science and Technology, 59 (2): 1047-1053. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.06.027
Vojodi Mehrabani, L. 2017. The effects of nitrogen fertilizer sources on yield and some quality attributes of Chrysanthemum morifolium L. Journal of Ornamental Plants, 7 (4): 229-236.