مکان یابی بنادر حاشیه سکونتگاه های شهری با نگرشی بر اصول پدافند غیرعامل (مطالعه موردی: بندر امیرآباد بهشهر)
الموضوعات :علی سعیدی 1 , حسن حسینی امینی 2
1 - استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه امام حسین، تهران، ایران
2 - پژوهشگر دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: مکان یابی, پدافند غیرعامل, بنادر, اصول,
ملخص المقالة :
بنادر کشور چرخاننده و تسریع کننده بخشی زیادی از اقتصاد کشور می باشند. بسیاری از تجهیزات، امکانات و محصولات غذایی از بنادر صادر و وارد می شود و نفت اصلی ترین منبع درآمد کشور از این بنادر (بنادر جنوبی بخاطر صادرات نفتی و متصل بودن به دریاهای آزاد از اهمیت و الویت بیشتری برخوردارند) صادر می گردد همچنین با توجه به قرار گیری بنادر در خط ساحلی، بنادر خط مقدم مواجهه با تهدیدات و سلاح های دشمن بخصوص تهدیدات دریایی می باشند لذا لزوم اقدامات پدافند غیرعامل در مکان یابی و طراحی بنادر امری بدیهی به نظر می رسد تا کمترین تهدید و آسیب متوجه آنان گردد ودر صورت تهدید چرخه اقتصادی کشور تداوم داشته باشد. با توجه به تکنولوژی رو به جلوی دشمنان و دقت انواع سلاح های موجود، برای کاهش آسیب های محتمل بایستی از اقدامات مناسب، متناسب با نوع تهدید استفاده نمود. به طور با تقویت سیستم های حمل و نقلمی توان بسیاری از فعالیت های جانبی بنادر را که شامل انبارداری و ترخیص کالا و غیره را که امروزه در نزدیکی بنادر صورت می گیرد به نقاط امن و با فاصله بیشتری، دور از برد سلاح های دشمن قرار داد. و همچنین با سایر روش های پیشنهاد شده در مکان یابی بنادر میزان آسیب پذیری را تقلیل داد. تهدیدات مورد مطالعه این تحقیق بر اساس توان هوایی و موشکی دشمن و تاکتیک های آنان در انهدام و تخریب تأسیسات حیاتی و حساس کشور در زمان جنگ می باشد و راهکارهای موجود برای اجرای پدافند غیرعامل تاسیسات بندری جهت کاهش خسارات، صدمات، تلفات انسانی، افزایش توان دفاعی و ادامه فعالیت در زمان تهدید دشمن صورت گرفته است. بندر امیرآباد بهشهر یکی از بنادر مهم و درحال توسعه در شمال کشور می باشد که ما با بررسی الزامات پدافند غیر عامل در بنادر می خواهیم میزان این اقدامات را در این بندر مورد بررسی قرار دهیم.
1. اسکندری، حمید، 1389، دانستنیهای پدافند غیرعامل، بوستان حمید، تهران.
2. آییننامه طراحی بنادر و سازههای دریایی ایران، 1385، اصول و مبانی مطالعات و طراحی بنادر 4-300، انتشارات سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور.
3. آییننامه طراحی بنادر و سازههای دریایی ایران، 1385، تسهیلات و تجهیزات بهره برداری و پشتیبانی بنادر 8-300 ، انتشارات سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور.
4. آییننامه طراحی بنادر و سازههای دریایی ایران، 1385، ملاحظات زیستمحیطی بنادر ایران 10–100، انتشارات سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور.
5. آییننامه طراحی بنادر و سازههای دریایی ایران، 1385، ملاحظات محیطی و بارگذاری1- 300 ، انتشارات سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور.
6. جلالی، غلامرضا و هاشمی فشارکی، سیدجواد، 1389، پدافندغیرعامل در آئینه قوانین و مقررات، سازمان پدافند غیر عامل.
7. خواجه امیری،هیلدا، 1388، کلیات پدافند غیر عامل، دانشکده علوم و فنون فارابی، تهران.
8. سندگل نظامی، مهدی و سهامی، حبیب، 1389، بررسی بنادر بعنوان رکن اصلی توسعهپایدار و تبیین شاخصهای مکانیابی بنادر، مجموعه مقالات پدافند غیرعامل،16 بهمن، چالوس.
9. سهامی، حبیبالله، 1386، آمایش و مکانیابی پژوهشکده پدافند غیرعامل، دانشگاه صنعتی مالک اشتر.
10. کامران، حسن و موسوی، زهرا و حسینی امینی، حسن،1391، جایگاه سرمایه اجتماعی در پدافند غیر عامل (نمونه موردی: استان سیستان و بلوچستان)، مجله چشمانداز جغرافیایی (مطالعات انسانی)، سال هفتم، شماره 21، صص 36-26.
11.کمیته پدافند غیرعامل وزارت آموزش و پرورش، 1388، مبانی، اصول و شیوههای پدافند غیرعامل، انتشارات مدرسه، تهران.
12. متقی، افشین، محسن زادگان، امیر و حسینی امین، حسن، 1392، فضای سایبر، ژئوپلیتیک و قدرت هوشمند از منظر پدافند غیرعامل، انتشارات جهاد دانشگاهی، تهران.
13. محمودزاده، امیر و پیراسته، سعید، 1387، آشنایی با پدافند غیر عامل، انتشارات علم آفرین، اصفهان.
14. مرادیان، محسن، 1389، مبانی نظری امنیت، دانشکده علوم و فنون فارابی، تهران.
15. موحدی نیا، جعفر، 1386، اصول و مبانی پدافند غیرعامل، انتشارات صنعتی مالک اشتر.
16. مهندسین مشاور طرح نواندیشان،1384، طرح جامع بنادر بازرگانی ایران.
17. نباتی، عزت ا... ،1388، مبانی پدافند غیرعامل، دانشکده علوم و فنون فارابی، تهران.
_||_