تحلیل عوامل مؤثر بر عدم پذیرش کشت ارگانیک برنج (مطالعه موردی: نواحی روستایی شهرستان صومعهسرا)
الموضوعات :محمد رضا صفری مطلق 1 , مریم مرادی 2 , بهزاد کاویانی 3
1 - دانشیار گروه گیاهپزشکی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
2 - دانشآموخته کارشناسی ارشد مدیریت کشاورزی، گروه مدیریت کشاورزی ، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
3 - دانشیار گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
الکلمات المفتاحية: کشت ارگانیک, برنج, عوامل عدم پذیرش, صومعهسرا,
ملخص المقالة :
کشت ارگانیک بهترین روش برای تولید محصولات سالم کشاورزی است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی– پیمایشی و از شاخه همبستگی و مقایسهای است. در این تحقیق، روش جمعآوری دادهها به صورت پرسشنامهای بود که روایی محتوای آن با نظرسنجی از گروهی از خبرگان و پایایی آن با کمک فرمول آلفای کرونباخ تایید گردید (۹۰۷/۰). همبستگیها بین متغیرهای مستقل و وابسته با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون تعیین شدند. جامعه آماری این تحقیق شامل ۵۰ نفر از کارشناسان و ۱۰۰ نفر از شالیکاران شهرستان صومعهسرا بودند که به روش نمونهگیری تصادفی بهدست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که بین متغیر وابسته و متغیرهای مستقل رابطه وجود دارد و با توجه به سطح معنیداری به دست آمده که کمتر از 05/0 بود، در سطح 95% پذیرفته شد که سه متغیر مستقل تأثیرشان بر متغیر وابسته متفاوت است. در نتیجه تمامی عوامل به عنوان متغیرهای مستقل بر عدم پذیرش کشت ارگانیک اثرگذار بودند. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشانگر تایید تمامی فرضیههای تحقیق بود. همچنین آزمون دانکن نشان داد که اختلاف معنیداری در مورد عدم پذیرش کشت ارگانیک برنج بین عوامل موجود یعنی ویژگیهای فردی، عوامل اجتماعی و عوامل اقتصادی وجود دارد.
Acs, S. (2006). Bio-economic modelling of conversion from conventional to organic farming. PhD Thesis, Wageningen University, The Netherlands, 152 pp.
Akbari, M., Baba Akbari, M., Fakharzadeh, A., Iravani, H., Alambeigi, A., Namdar, R. (2008). The study of extension experts' attitudes about effective factors n consumtpion of organic products in Iran. Agriculture , 10 (2), 13-26. (In Persian with English Abstract).
Akbari, M., Asadi, A. (2008). A comparative study of Iranian consumers versus extension experts attitudes towards agricultural organic products (AOP). American Journal of Agricultural and Biological Sciences, 3 (3), 551-558.
Allahyari, M. (2012). Sustainable agriculture promotion system. Rasht, Guilan Province, Iran: Islamic Azad University Press. (In Persian).
Babaakbari Sari, M., Asadi, A., Akbari, M., Ahmad Fakharzadeh, S., Sookhtanloo, M. (2009). An investigation of the consumer attitudes and effective factors in adotpion of agricultural organic products. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research , 39 (1), 133-144. (In Persian).
Basrah, S. M. A., Fareeq, M., Ahmed, N., Afzel, I. (2011). Seed priming with cac12 improves the stand establishment, yield and quality attributes in direct seeded rice (Oryza sativa). International Journal of Agriculture & Biology, 13(5), 786- 790.
Bigdeli, A., Sedighi, H. (2010). A study of the behavior of Ghazvin Province's extension workers towards adoption of sustainable agricultural practices. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research , 41-2 (3), 405-412. (In Persian with English Abstract).
Chauhan, B. S., Johnson, D. E. (2011). Growth response of direct seeded rice to oxadiazon and bispyribac- sodium in aerobic and saturated soils. Weed Science, 59: 119- 122.
Hinkle, D. E., Wiersma, W., Jurs, S. G. (1988). Applied statistics for the behavioral sciences. Boston, MA: Houghton Mifflin Company.
Imani, B., & Tahmasbpoor, B. 2011. The difference between sustainable and organic farming. Proceedings of 1nd conference on agricultural development in the northwestern provinces of Iran. https://www.civilica.com/Paper-ADNWP01-ADNWP01_214.html.
Jamshidi, A., Teymouri, M., Jamshidi, M., Sarabi, S. (2010). Assessing farmers' attitude toward cultivation and development of rice production (A case study in Shirvan & Chardavol, Ilam, Iran). Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research , 41-2 (3), 287-297. (In Persian with English Abstract).
Karimi, E., Sadighi, H., Babayi, A. (2012). Investigating experts' perception of barriers to organic farming. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research , 42 (2), 231-242. (In Persian with English Abstract).
Karki, L., Schleenbecker, R. Hamm, U. (2011). Factors influencing a conversion to organic farming in Nepalese tea farms. Journal of Agriculture and Rural Development in the Tropics and Subtropics, 2:113–123.
Khaledi, M., Vazin, S. (2007). Conventional farmers' attitudes towards barriers and motivations to convert to organic farming. Proceedings of 2nd National Conference of Iranian Agroecology (p. 16). Gorgan, Iran: Gorgan University of Agriculture and Natural Resources. (In Persian).
Koucheki, G., Ghomali, A., Mahdavi, A., Tabrizi, L. (2014). Principles of organic farming. Mashhad, Iran: Ferdowsi University Press. (In Persian).
Midmore, P., Padel, S., McCalman, H., Isherwood, J., Lampkin, N., Fowler, S. (2001). Attitude to Organic Production: a survey of producers. Unpublished final report to MAFF, Institute of Rural Studies. University of Wales.
Mojaradi, G., Gholbaz, S., Ataei, H. (2014). Analysis of deterrent and facilitating factors on organic farming adoption as perceived by Zanjan Jihad Agricultural Experts Viewpoint. Iranian Agricultural Extension and Education Journal , 10 (2), 1-15. (In Persian with English Abstract).
Nadali, H., Ranjbar, A. (2011). Organic farming development in Iran. Proceedings of 1st National Conference of Approach to Achieve Sustainable Agriculture (p. 5). Ahvaz, Iran: Payam Nour University of Khuzestan Province. (In Persian).
Narayanan, S. (2005). Organic farming in India relevance, problems and constraints. Department of Economic Analysis and research National Bank for Agriculture and Rural Development. Karnatak Orion Press, Fort, Mumbai. 93 pp.
Pajouhandeh, M. (2013). Economic assessment of rice harvesting methods in Guilan Province (M.Sc. Thesis). Rasht, Guilan, Iran: Islamic Azad University of Guilan. (In Persian).
Papzan, A., Shiri, N. (2012). Study of barriers toward development of organic farming. Quarterly Journal of Space Economy & Rural Development , 1 (1), 113-126. (In Persian with English Abstract).
Statistical Center of Iran (2017). National population and household census, Guilan province. (in Persian).
Wasim, M. P. (2002). A study of rice in the major growing countries of the word their growth instability and word share. Pakistan Economic and Social Review, 4(2), 83-153.
Wheeler, S. A. (2007). What influences agriculture professionals view towards organic agriculture?. Ecological Economics, 65 (1), 145-154.
Williams, J. (1995). Search for sustainability: Agricultural and its place on the national ecosystem. Agricultural Science, 2, 32-39.
_||_