بررسی سلامتزیست ساکنین محلات حاشیهنشین از ابعاد امنیت غذایی و سلامت تغذیه (مورد پژوهش؛ محلة شادقلیخان قم)
الموضوعات :حسین حاتمی نژاد 1 , علی مهدی 2 , معصومه مهدیان بهنمیری 3
1 - عضو هیأت علمی دانشکدة جغرافیا، دانشگاه تهران
2 - کارشناس ارشد جغرافیا و برنامهریزی شهری دانشگاه تهران، پژوهشگر پژوهشهای کاربردی مرکزآموزش مدیریت دولتی
3 - کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامهریزی شهری دانشگاه گلستان، مدرس دانشگاه پیام نور واحد هادی شهر
الکلمات المفتاحية: امنیت غذایی, سلامت زیست, واژگان کلیدی: حاشیهنشینی, سلامت تغذیه, محلة شادقلیخان, شهرقم,
ملخص المقالة :
چکیده امروزه مقولة سلامت زیست شهری در پرتو دسترسی به تغذیه سالم و امنیت غذایی با توجه به رشد روزافزون جمعیت، شهرنشینی، مهاجرت، فقر و حاشیه نشینی که به روند غالب جهان، به ویژه درکشورهای توسعه نیافته تبدیل شده، از اساسی ترین مسائل مطرح در مباحث جغرافیای پزشکی و توسعة پایدار می باشد. از این رو مقاله حاضر با هدف بررسی امنیت غذایی و سلامت تغذیه(مصرف گوشت، شیر، میوه و سبزیجات، به عنوان مهم ترین گروه های غذایی مؤثر بر سلامت افراد)که مسائل مطرح در زمینه بررسی سلامت زیست افراد است و با تدوین فرضیة به نظر می رسد حاشیه نشینان شادقلی خان از تنوع غذایی و سلامت تغذیه مناسبی برخوردار نمی باشند. به مطالعه موارد مذکور در یکی از مهمترین محلات حاشیهنشین شهرقم(شادقلی خان) می پردازد. روش مطالعه در مقالة حاضر، بر مطالعات میدانی و تحلیلی-توصیفی استوار بوده و تعداد380 پرسشنامه نیز بر اساس مدل کوکران درمیان ساکنین توزیع شد، طوری که نظرات سرپرست خانوارهای محله از طریق پرسشنامه به دست آمده است. در ادامه جهت تحلیل پرسش نامه از نرم افزار SPSS و آزمون هایی چون آزمون Chi-Square,Mann-Whitne استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان می دهدکه به علت ضعف مفرط اجتماعی، فرهنگی، بویژه اقتصادی، ساکنین محله مورد مطالعه، دسترسی مناسبی به امنیت غذایی و سلامت تغذیه ندارند که این عوامل منجر به اُفت سلامت زیست اهالی ساکن در محل شده است.
