بررسی میزان شیوع و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری باسیلوس سرئوس در شیرخشک نوزاد و موادغذایی حاوی شیرخشک
الموضوعات :بیگم امیدی 1 , شیلا صفائیان 2 , ناهید رحیمی فرد 3 , رضوان رضوان موسوی ندوشن 4 , بابک پوراکبری 5
1 - دانشجوی دکترا، گروه صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، گروه صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، گروه صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4 - گروه صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
5 - دانشگاه علوم پزشکی تهران، گروه صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: باسیلوس سرئوس, مواد غذایی, شیرخشک نوزاد, انتی بیوتیک,
ملخص المقالة :
مطالعه حاضر با هدف ارزیابی شیوع و الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی باسیلوس سرئوس در بستنی، کیک، پنیر و شیرخشک نوزاد انجام گرفت. بدینمنظور 600 نمونه از مراکز فروش مواد غذایی در شهر تهران تهیه و به آزمایشگاه کنترل کیفی دانشکده دامپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران منتقل شد و بر روی محیط کشت اختصاصی باسیلوس سرئوس، MYP که حاوی مکمل پلیمیکسینبی و زرده تخممرغ بود، کشت داده شد. سپس از کلونیهای صورتیرنگ تشکیل شده، رنگآمیزی گرم و تست کاتالاز انجام شد و حساسیت باکتریهای جدا شده نسبت به آنتیبیوتیکهای آمپی سیلین، پنی سیلین، وانکومایسین، سفازولین، متی سیلین، سفکسیم، سولفامتوکسازول تری متوپریم، کلرامفنیکل، سفپیم و تتراسایکلین براساس روش انتشار دیسک ارزیابی شدند. در هیچ یک از نمونههای کیک، پنیر و بستنی آلودگی به باسیلوس سرئوس مشاهده نشد. اما از 150 نمونه شیرخشک نوزاد، 30 نمونه آلوده به باسیلوس سرئوس (18 نمونه دارای کمتر از CFU/g 10 ، 7 نمونه CFU/g 102-10 و 5 نمونه بیشتر از CFU/g 102) بودند. نتایج آنتیبیوگرام نشان داد که باسیلوس سرئوسهای جدا شده نسبت به آنتیبیوتیکهای وانکومایسین (76/7 درصد)، تتراسایکلین (70 درصد) و کلرامفنیکل (3/63 درصد) بیشترین حساسیت و به آنتیبیوتیک پنی سیلین (100 درصد)، سفکسیم (100 درصد) و آمپی سیلین (7/96 درصد) بیشترین مقاومت را داشتند. نتایج کلی حاکی از شیوع قابل توجه باسیلوس سرئوس در شیر خشک های مورد آزمایش بود، که با توجه به روند رو به رشد استفاده از شیر خشک و اهمیت بیشتر به کیفیت و ارزیابی سلامت در شیر خشک های مصرفی، باید بررسی آلودگی و رویکردهای پیشگیرانه بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
_||_