شیوع و ژنوتایپینگ سویههای هلیکوباکتر پیلوری جدا شده از نمونههای شیر خام
الموضوعات :سید محمدحسین حجت 1 , محمدحسین مرحمتی زاده 2
1 - دانشجوی دکتری تخصصی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.
2 - دانشیار، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.
الکلمات المفتاحية: شیر خام, شیوع, هلیکوباکتر پیلوری, ژنوتایپینگ,
ملخص المقالة :
با وجود اهمیت بالای هلیکوباکتر پیلوری، هنوز منشا اصلی باکتری و راه های انتقال آن به جوامع بشری مشخص نشده است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی شیوع و ژنوتایپینگ ایزوله های هلیکوباکتر پیلوری جدا شده از نمونه های شیر خام انجام پذیرفت. در کل 180 نمونه شیر خام گاو، گوسفند و بز از استان فارس به صورت تصادفی جمع آوری شد. حضور هلیکوباکتر پیلورری در نمونه های شیر خام با استفاده از کشت میکروبی بررسی شد. DNA ژنومی از جدایه های هلیکوباکتر پیلوری استخراج و فراوانی انواع ژنوتیپ های VacA، CagA، IceA و OipA با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز، ارزیابی شد. در کل 53 نمونه از 180 (44/29 درصد) نمونه شیر خام آلوده به هلیکوباکتر پیلوری بودند. شیوع آلودگی در نمونه های شیر خام گاو، گوسفند و بز به ترتیب 20، 33/38 و 30 درصد بود. VacA s1a (71/69 درصد)، m1a (92/67 درصد)، s2 (26/62 درصد) و m2 (49/58 درصد) و cagA (94/50 درصد) فراوان ترین ژنوتیپ های ردیابی شده بودند. نادرترین ژنوتیپ های ردیابی شده به ترتیب VacA s1c (54/7 درصد)، s1b (98/16 درصد) و m1b (86/18 درصد) و iceA2 (54/7 درصد) بودند. S1am1a (62/39 درصد)، s2m1a (07/32 درصد)، s1am2 (30/28 درصد) و s2m2 (41/26 درصد) فراوان ترین ژنوتیپ های ترکیبی ردیابی شده بودند. شیر خام و خصوصا شیر خام گوسفند به عنوان حاملی برای انتقال سویه های حدت دار هلیکوباکتر پیلوری در نظر گرفته شد. تشابه در الگوی ژنوتایپینگ جدایه ها احتمالا نشان دهنده مشابهت در منبع آلودگی نمونه ها به هلیکوباکتر پیلوری است.
_||_