بررسی مقایسهای اثرات ضد باکتریایی فراکسیونهای قطبی، نیمه قطبی و غیرقطبی عصاره نسترن وحشی (Rosa canina L.) علیه برخی باکتریهای پاتوژن غذازاد
الموضوعات :ساناز طهماسبی 1 , چنگیز احمدی زاده 2
1 - 1- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران
2 - گروه میکروبیولوژی،دانشکده علوم پایه،واحد اهر،دانشگاه آزاد اسلامی،اهر،ایران
الکلمات المفتاحية: فساد مواد غذایی, عصاره گیاه, نسترن وحشی, فراکسیون های قطبی, نیمه قطبی, غیر قطبی,
ملخص المقالة :
با توجه به تقاضای روزافزون مواد غذایی در سراسر دنیا، افرادی به طور سهوی یا عمدی، از طریق تولید، عرضه، واردات و صادرات مواد غذایی فاسد و آلوده، سبب بیماری های لحظه ای، کوتاه مدت، طولانی مدت و حتی مرگ بسیاری از افراد می شوند. نسترن وحشی (Rosa canina L.) یکی از گیاهان دارویی ارزشمندی است که مردم اکثر سرزمین ها از میوه های آن برای درمان بعضی از بیماری ها استفاده میکنند. هدف از این مطالعه بررسی اثر آنتیباکتریال فراکسیونهای قطبی، نیمه قطبی، غیرقطبی عصاره گیاه نسترن وحشی بر روی باکتریهای سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریامنوسیتوژنز و اشریشیا کولی بود. ابتدا عصارههای متانولی، کلروفرمی و هگزانی نسترن وحشی تهیه شد و تأثیر غلظتهای مختلف این عصارهها موردبررسی قرار گرفت. تمامی آزمایشها با روش انتشار چاهک و تعیین MIC و MBC بر روی سویههای استاندارد باکتری های مورد نظر انجام گرفت. عصاره کلروفرمی گیاه نسترن وحشی در غلظت 25/6 میکروگرم در میلی لیتر از رشد باکتری گرم مثبت لیستریا مونوسیتوژنز جلوگیری کرد. درحالیکه برای اثر بر باکتری های گرم منفی سودوموناس آئروژینوزا و اشریشیا کولی به غلظت های بالای عصاره کلروفرمی نیاز بود. عصاره متانولی گیاه نسترن وحشی در غلظت 25 میکروگرم در میلی لیتر اثر مهارکنندگی و کشندگی هم بر باکتری های گرم مثبت و هم بر باکتری های گرم منفی داشت و عصاره کلروفرمی این گیاه بیشترین اثر مهارکنندگی را روی باکتری لیستریا مونوسیتوژنز داشت. در حالت کلی میتوان نتیجه گرفت که عصاره گیاه نسترن وحشی دارای اثر ضدباکتریایی است.
_||_