زنگ خطر مقاومت بالا به تتراسایکلین در ایران
الموضوعات :
1 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2 - دانشجوی کارشناسی گروه بهداشت مواد غذایی دانشکده دامپزشکی تبریز
الکلمات المفتاحية: مقاومت آنتی بیوتیکی, اشریشیاکلی, تتراسایکلین, ژن های tet,
ملخص المقالة :
مقاومت به آنتی بیوتیکها از جمله نگرانیهای نوظهور عرصه بهداشت در سطح جهان است. تتراسایکلین نیز از این قاعده مستثنی نبوده، به ویژه که جزو آنتیبیوتیکهای ارزان و با طیف اثر گسترده میباشد و این امر باعث شده تا مصرف بالایی در جنبههای درمان و بهداشت مواد غذایی را به خود اختصاص دهد. اشریشیاکلی یک گونه باکتریایی شاخص در بحث سلامت غذا، انسان و دام میباشد و این امر باعث شده مدلی مناسب برای مطالعه مقاومت آنتیبیوتیکی باشد. هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت و میزان مقاومت به تتراسایکلین در سویههای اشریشیاکلی موجود در موادغذایی، جمعیتهای انسانی و دامی تا سال 1397 است. بحث پیرامون موادغذایی به عنوان فصل مشترک جمعیت انسان، دام و محیطزیست محسوب شده و به عنوان یکی از عوامل انتقال سویههای مقاوم در این چرخه دارای اهمیت خاصی است. نتایج بررسی یافتههای تحقیقات صورت گرفته در ایران حاکی از میانگین مقاومت 74/86 درصدی طیور مبتلا به کلیباسلوز، مقاومت 11/64 درصدی اشریشیاکلیهای عامل عفونتهای انسانی و همچنین مقاومت 9/60 درصدی سویههای جدا شده از مواد غذایی به تتراسایکلین میباشد. با توجه به این میزان از مقاومت، توصیه میشود تا توزیع و مصرف تتراسایکلین در کشور برای مدتی به طور کامل قطع گردد تا جمعیت سویههای مقاوم توسط آنتیبیوتیکها و روشهای دیگر کاهش یابد و هم-چنین سیمای ایپیدمی مولکولی و عوامل موثر بر ایجاد مقاومت نیز مورد ارزیابی قرار گیرد.
_||_