بررسی اثر ضد باکتریایی برخی عصاره و اسانسهای گیاهی بر باکتری ویبریو پاراهمولیتیکوس
الموضوعات :مهدی رئیسی 1 , علی دغاغله 2 , مجتبی علیشاهی 3 , مهدی رحیمی 4
1 - گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
2 - واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
3 - گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران، اهواز ، ایران
4 - واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
الکلمات المفتاحية: قدرت ضدباکتریایی, عصارههای گیاهی, اسانسهای گیاهی, ویبریو پاراهمولیتیکوس,
ملخص المقالة :
در این تحقیق اثرات ضدباکتریایی عصارههای هیدروالکلی 8 گیاه دارویی (مرزه بختیاری، زیره سبز، بابونه کبیر، مورد، چای کوهی، مریمگلی، بومادران کلاری، درمنه) و اسانس گیاهان مرزه بختیاری، زیره سبز، بابونه، درمنه، بومادران و مورد بر باکتری ویبریو پاراهمولیتیکوس مورد بررسی قرار گرفت. بهمنظور تعیین اثر ضدمیکروبی از روشهای استاندارد تهیه رقت در لوله و نیز انتشار دیسک استفاده گردید. نتایج مشخص نمود که در بین عصارههای استفاده شده، مرزه بختیاری با قطر هاله عدم رشد 15 میلیمتر بیشترین اثر ضدباکتریایی بر ویبریو پاراهمولیتیکوس را داشت. همچنین عصاره گیاهی بابونه و زیره به ترتیب با قطر هاله عدم رشد 14 و 67/11 بر باکتری مورد اشاره موثر بودند ولی بقیه عصارهها اثرات چندانی نداشتند. نتایج همچنین نشان داد که اثرات ضدباکتریایی اسانسها قویتر بود و بیشترین اثرات ضدباکتریایی بهترتیب مربوط به مرزه بختیاری، بابونه و زیره بود. بهطور کلی میتوان نتیجه گرفت که با توجه به اثر مناسب اسانس مرزه بختیاری، بابونه و زیره میتوان از این اسانسها بهعنوان جایگزین مناسب برای حذف باکتری ویبریو پاراهمولیتیکوس استفاده نمود.