اثر سرمادهی مرطوب بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه تودههای اسفناج بومی ایران
الموضوعات :مختار حیدری 1 , محمدرضا زارع بوانی 2 , سید عبدالله افتخاری 3
1 - دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، خوزستان، ایران
2 - استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزیف دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، خوزستان، ایران
3 - دانشیار،گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران
الکلمات المفتاحية: درصد جوانهزنی, تیمار بذر, شاخصهای رشد گیاهچه,
ملخص المقالة :
بهمنظور مطالعه اثر سرمادهی مرطوب بر شاخص های جوانه زنی هفت توده اسفناج، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 1395 انجام شد. تیمارها در این مطالعه شامل چهار سطح سرمادهی مرطوب (0، 3، 6 و 9 روز) و توده های اسفناج (کوهبان، شیروان، قوچان، قم، ورامین-2، ورامین-3 و کرج) بودند. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در شاخص های جوانه زنی و رشد گیاهچه وجود داشت. بهترین زمان سرمادهی در توده های قم، شیروان و ارومیه در 9 روز سرمادهی وجود داشت. بیشترین سرعت جوانه زنی در بذور، کرج، ورامین-3، ورامین-2، شیروان، قوچان و قم پس از 9 روز سرمادهی و در بذور کوهبان پس از شش روز سرمادهی وجود داشت. سرمادهی بذور اسفناج موجب تغییرات معنی دار در جوانهزنی بذر گردید و مشخص گردید دوره سرمادهی کوتاه (تا 9 روز) در بهبود جوانهزنی بذر اسفناج مؤثر میباشد.
Refrences
Abbasian, A. and Moemeni. J. 2013. Effects of Salinity Stress on seed germination and seedling vigor indices of two halophytic plant species (Agropyron elongatum and A. pectiniforme). International Journal of Agriculture and Crop Sciences. International Journal of Agriculture Crop Science. 5(22) : 2669-2676.
Akhtar, N., Ibrar, M. and Aman, N. 2008. The effects of different soaking times and concentrations of GA3 on seed germination and growth of spinacia oleracea L. Pakistan Journal of Plant Science. 14(1): 9-13.
Asadi, H.A., and Hassandokht, M.R. 2007. Genetic diversity of Iranian landraces of spinach. Journal of Iranian Agricultural Sciences. 3: 257-265. (In Persian).
Atherton, J.G. and Farooque, A.M. 1983. High temperature and germination in spinach. I. The role of the pericarp. Scientia Horticulturea. 19:25-32.
Bernal-Lugo, I. and Leopold, A. C. 1992. Changes in soluble carbohydrates during seed storage. Plant Physiology. 98:1207-1210.
Bewley, J.D. and Black, M. 1982. Physiology and Biochemistry of Seeds in Relation to Germination. Vol. 2. Springer-Verlag, New York.
Bewley, J.D. and Black, M. 1994. Seeds: Physiology of development and germination. 2nd ed. Plenum Press, New York.
Black, M. and Wearing, P.F. 1959. The role of germination inhibotors and oxygen in the dormancy of the light-sensetive seed of Betula spp. Journal of Experimantal Botany, 10: 134-135.
Eftekhari, S.A., Hassandokht, M.R., Fatahimoghadam, M.R. and Kashi, A.K. 2010. Genetic diversity of native spinach of Iran (Spinacia oleracea L.) using morphological traits. Iranian Horticultural Science. 41(1): 83-93.( In Persian)
Eftekhari, S.A., Heidari, M. and Azemi, A. 2015. Nutritional value of selected Iranian spinach (Spinacia oleracea) landraces. Research Project, Pp. 61. University of Shahid Chamran, Iran, Ahvaz. (In Persian).
Ellis, R.H. 1985. Handbook of seed technology for genebanks. International Board for Plant Genetic Resources edition. Roma, Italy.
Erfani, F., Hassandokht M.R., Barzegar M. and Jabbari A. 2006. Determination and Comparison of Chemical Properties of Seven Iranian Spinach Cultivars. Intentional Journal of Food Science & Technology. 3(2): 27-34. (In Persian).
Fornerod, C. 1975. Remarques sur la germination des semences potagères en laboratoire. Revue Horticole Suisse. 48: 6-9.
Harrington, J.F. 1963. The effect of temperature on the germination of several kinds of vegetable. Proceedings of the 16th International Horticulture Congress. 2: 435-441.
Heydecker, W., and Orphanos, P.I. 1968. The effect of excess moisture on the germination of Spinacia oleracea L. Planta. 83: 237-247.
Heydecker, W., Orphanos, P.I. and Cherram, R.S. 1969. The importance of air supply during seed germination. Proceeding of the International Seed Testing Association. 34: 297-304.
Ishikawa, S. 1951. On the growth inhibitor present in the spinach fruit. Botanial Magazine. 64: 120-125. (In Japanese with English summary).
Karssen, C.M. 1976. Two sites of hormonal action during germination of Chenopodium album seeds. Physiol. Plant. 36: 264-270.
Katzman, L.S., Taylor, A.G. and Langhans, R.W. 2001. Seed enhancements to improve spinach germination. Hort Science. 36(5): 979-981.
Koster, K.L., and Leopold, A.C. 1988. Sugars and desiccation tolerance in seeds. Plant Physiology. 88:829-832.
Leskovar, D.I., Esensee, V., and Belefant-Miller, H. 1999. Pericarp, Leachate, and Carbohydrate Involvement in Thermo-inhibition of Germinating Spinach Seeds. Journal of the American Society for Horticultural Science. 124(3): 301-306.
Makino, I., and Miyamoto, T. 1954. On the growth inhibiting substance in the germinating spinach seeds. Japanes Journal of Breeding. 4: 158-160.
Malek, L., and Bewley, J.D. 1991. Endo-β -mannanase activity and reserve mobilization in excised endosperm of fenugreek affected by volume of incubation and abscisic acid. Seed Sci. Res. 1:45-49.
Nakamura, S., Teranishi, T. and Aoki, M. 1982. Promoting effect of polyethylene glycol on the germination of celery and spinach seeds. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science. 50: 461-467.
Rastegar, M. 1992. Seed Testing and Control. Barahmand Press. P127.
Ryder, E.J. 1979. Leafy Salad Vegetables. A.V.I. Pub. Co. Westport, Connecticut. P11.
Shafiq, M., Zafar, I.M., and Athar, M. 2008. Effect of lead and cadmium on germination and seedling growth of Leucaena leucocephala. Journal Applied Science and Environmental Management. 12(2): 61-66.
Sifton, H.B. 1927. On the germination of the seed of Spinacia oleracea L. at low temperatures. Annals of Botany. 41: 557 -569.
Suganuma, N., and Ohno, H. 1984. Role of pericarp in reducing spinach (Spinacia oleracea L.) seed germination at supra optimal temperature. Journal of Japanes Horticultural Science. 53(1): 38-44.
Tamura, T., Ito, K., and Takano, S. 1957. Breaking of the dormancy of spinach seeds. Kyushu Agricultural Research. 19: 54-56.
Vertucci, C.W., and Farrant, J.M. 1995. Acquisition and loss of desiccation tolerance. In: J. Kigel and G. Galili (eds.). Seed development and germination, Marcel Dekker Inc., New York. p 237-271
Wiebe, H.J. 1989. Effects of low temperature during seed development on the mother plant on subsequent bolting of chicory, lettuce and spinach. Scientia Horticulturea, 38(4): 223-229.
Zvalo, V., and Respondek, A. 2008. Spinach Vegetable Crops Production Guide for Nova Scotia. Agra Poin. P 9.