اثر پیشتیمار سالیسیلیک اسید بر شاخصهای جوانهزنی و قدرت بذر تریتیکاله تحت تنش شوری
الموضوعات :امین حقیقی 1 , سید عطاالله سیادت 2 , علی مشتطی 3 , سیدامیر موسوی 4
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2 - استاد گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
3 - استادیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
4 - استادیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
الکلمات المفتاحية: سرعت جوانهزنی, خوزستان, غلات, ریشهچه, ساقهچه,
ملخص المقالة :
بهمنظور بررسی اثر پرایمینگ اسیدسالیسیلیک بر شاخصهای جوانهزنی و قدرت بذر تریتیکاله تحت تنش شوری، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر اساس طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 1397 انجام شد. در این آزمایش، اثر دو عامل آزمایشی شامل 9 سطح پرایمینگ اسیدسالیسیلیک (شاهد عدم پرایم، 5/0 میلی مولار اسیدسالیسیلیک بهمدت 3 ساعت، یک میلی مولار اسید سالیسیلیک بهمدت 3 ساعت، 5/1 میلی مولار اسیدسالیسیلیک بهمدت 3 ساعت، 2 میلی مولار اسیدسالیسیلیک بهمدت 3 ساعت، 5/0 میلی مولار اسیدسالیسیلیک بهمدت 6 ساعت، یک میلی مولار اسیدسالیسیلیک بهمدت 6 ساعت، 5/1 میلی مولار اسیدسالیسیلیک بهمدت 6 ساعت و 2 میلی مولار اسیدسالیسیلیک بهمدت 6 ساعت) و شش سطح تنش شوری (صفر، 4، 8، 12، 16 و 20 دسیزیمنس بر متر) بر شاخصهای جوانهزنی و قدرت بذر مطالعه شد. تجزیه واریانس نشان داد که اثر پرایمینگ، تنش شوری و برهمکنش آنها بر تمام صفات اندازهگیری شده بجز درصد جوانهزنی در سطح احتمال خطای یک درصد معنی دار شدند. مقایسه میانگین نشان داد که تنش شوری باعث کاهش صفات جوانهزنی بذر شد اما پرایمینگ با اسیدسالیسیلیک باعث تعدیل اثر منفی ناشی از تنش شوری و بهبود صفات مختلف جوانهزنی بذر شد. در این آزمایش غلظت 5/0 میلی مولار در مدت زمان 6 ساعت، بهترین غلظت پرایمینگ با اسیدسالیسیلیک بود. بهطور کلی نتایج نشان داد که در شرایط تنش شوری، میتوان از روش پرایمینگ بذر با اسیدسالیسیلیک جهت کاهش اثر منفی تنش شوری بر جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه تریتیکاله استفاده کرد.