اثر سطوح مختلف مکمل چربی و موننسین بر روی عملکرد و متابولیتهای خونی برههای نژاد زل مازندران
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: خون, چربی, موننسین, بره نژاد زل مازندران,
چکیده مقاله :
این تحقیق برای بررسی اثر چربی و موننسین بر میزان ماده خشک مصرفی روزانه، کل ماده خشک مصرفی، وزن نهایی، کل افزایش وزن، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی، غلظت گلوکز، اوره، کلسیم، فسفر،تریگلیسرید، کلسترول و پروتئین تام سرم بره های نژاد زل استان مازندران انجام شد. تحقیق مذکور به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی 3×2 انجام شد. 24 رأس بره نر نژاد بومی مازندران با میانگین وزن 64/0± 9/21 کیلوگرم با سن 3 تا 4 ماه مورد آزمایش قرار گرفت. دوره عادت پذیری به جیره غذایی آزمایشی در این طرح 11 روز در نظر گرفته شد. طول مدت آزمایش سه دوره 21 روزه، جمعاً 63 روز بود. توزین دامها پس از انتهای دوره عادت پذیری و پس از آن هر سه هفته یکبار با اعمال محدودیت تا پایان دوره آزمایشی صورت گرفت. در پایان آزمایش، خونگیری جهت تعیین میزان متابولیت های خون، از 24 راس بره انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه عبارت از مکمل چربی در دو سطح صفر و 4 درصد و موننسین در سه سطح صفر، 20 و 40 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم ماده خشک جیره بود. تعداد تکرار برای هر تیمار 4 منظور شد. نتایج تحقیق نشان داد اثر سطوح مختلف چربی و موننسین بر مقدار ماده خشک مصرفی روزانه، کل ماده خشک مصرفی، کل افزایش وزن،افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی و غلظت گلوکز سرم معنیدار نیست . اثر تیمارهای غذایی بر وزن نهایی، مقدار اوره، غلظت کلسیم، فسفر، تریگلسرید، کلسترول و پروتئین تام سرم معنیدار بود (01/0< P).
This experiment was conducted to assess the effect of fat and Monensin in diet on daily dry matter intake, total feed intake, final weight, total weight gain, daily weight gain, feed conversion ratio, blood metabolites (glucose, urea, calcium, phosphorous, triglycerides, cholesterol and total protein) in Mazandaran Zel lambs breed. A factorial design of 2×3 was used in this experiment (two levels of fat, 0 & 4 percent and three levels of Monensin, 0, 20 & 40 mg per kg respectively). twenty four male lamb from Mazandaran Zel breed with average weight of 21.9±0.64 kg and 3-4 months ages were used. The experiment was conducted with an adaptation period of eleven days and the experimental period lasted for 63 days. Lambs live body weight was determined in a 21 days interval. blood samples were drived from each experimental lambs at the end of experiment were analysed to determine the mentioned metabolites. The results of this experiment indicated that the effect of different levels of fat & monensin on daily dry matter intake, total feed intake, final weight, total weight gain, daily weight gain, feed conversion ratio & blood glucose was not significant, but a significant effect was observed (p<0.05) on other blood metabolites concentration (urea, calcium, phosphorous, triglycerides, cholesterol and total protein).
1- رسول نژاد، س.، گرجی، م. (1371): معاینه بالینی گاو (ترجمه). انتشارات دانشگاه تهران. 554 صفحه.
2- شهرستانکی کیوانلو، م.، قورچی حسنی، س.، جعفری آهنگری، ی. (1387): اثر سطوح مختلف موننسین بر عملکرد و متابولیت های خونی بره های نژاد مغانی. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، جلد پانزدهم، شماره سوم،
3- یگانی، م .، حاج صادق، ن. (1378): عوامل محرک رشد در دام و طیور (ترجمه). چاپ اول. مرکز نشر سپهر- نیکخواه.
4- Beckett, S., Lean, I., Dyson, R. R., Tranter, W., Wade, L., (1998): Effects of monensin on the reproduction, health, and milk production of dairy cows. J. Dairy. Sci. 81: 1563–1573.
5- Drackley, J. K., (1992): Niacin and carnitine in the nutrition of dairy cows. Page 8 in Proc Pacific Nurthmest Nutr. Conf. Tech. Symp., October 20, Lonza Inc. ed.,Spokane, WA.
6- Drackley, J. K., (1998): Supplement fat and nicotinic acid for Holstein cows during an entire lactation. J. Dairy Sci. 81:201-214.
7- Kirk, D. J., Fontenot, J. P., Rahnema, S., (1994): Effect of feeding lasalocid and monensin on digestive tract flow and partial absorbtion of minerals in sheep. J. Anim. Sci.72:1029-1073.
8- Lalman, D. L., Petersen, M. K., Ansotegui, R. P., Tess, M. W., Clark, C. K., Wiley, J. S., (1993): The effects of ruminally undegradable protein, propionic acid, and monensin on puberty and pregnancy in beef Heifers. J. Anim Sci. 79: 1052 – 1058.
9- Martini, M., Cecchi, P.F., Cianic, D.,(1996): Monensin sodium use in lambs from the second week of life to slaughter of 105 days. Small Ruminant Research. 20: 1-8.
10- Mcguffey, R. K., Richardson, L. F., Wilkinson, J. I. D., (2001): Ionopheres for dairy cattle :current status and future out look. J. Dairy. Sci. 84(E, suppl): E194-E203.
11- Mohamed, O. E., Satter, L. D., Grammer, R. R., Ehle, F. R., (1998): Influence of fat dietary cottonseed and soybeen on milk production and composition. J. Dairy Sci. 71:2627-2631.
12- Muwalla, M. M., Harb, M. Y., Crossby, T. F., (1998): Effect of lasalocid and protein levels on performance of Awassi lambs . Small Ruminant Research. 28:15-22.
13- Newbold, C. J., Wallace, R. J., (1998): Effects of the ionophores monensin and tetronasin on simulated development of ruminal lactic acidosis in vitro. Appl. Environ. Microbiol. 54: 2971–2972.
14- Nockels, C. F., Jackson, D. W., Berry, B. W., (1978): Optimum level of monensin for fattening lambs. J. Anim. Sci. 47: 788–790.
15- Safaei, K., Tahmasbi, A.M., Moghaddam, G., Moghaddam, M., Rafat, S.A., (2004): Effect of monensin supplementation on high concentrate: forage ratio on Ghezel lamb performance. Proceeding of the British Society of Animal Science. Pp:115.
16- Staples, C. R., Thacher, W. W., (1997): Fat supplementation influences reproduction on lactating dairy cows. Proceeding of the 8 annual florida ruminantal nutrition symposium. Gainesville Florida. USA.
17- Stephan, W., (2003): The role of enteric antibiotics in livestock production. A review of published literature.
18- Various, A., (1988): Public health implication of the use antibiotics in animal agriculture. J. Anim. Sci. 62:101-106.
19- Yang, C. M .J., Russell, J. B., (1993): The effect of monensin Supplementation on ruminal ammonia accumulation invivo and the numbers of amino acid fermenting bacteria. J. Anim. Sci. 71(12):3470–3476.
_||_