اثر سطوح مختلف زئولیت طبیعی بر شاخص تولید و قیمت خوراک جوجههای گوشتی سویه لوهمن
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: زئولیت, ضریب تبدیل, تلفات, شاخص تولید, قیمت خوراک,
چکیده مقاله :
این مطالعه با هدف تعیین اثر سطوح مختلف زئولیت طبیعی بر عملکرد جوجههای گوشتی سویه لوهمن انجام گرفت که در قالب یک طرح کاملاً تصادفی در شش تیمار، هر تیمار با 4 تکرار و در هر تکرار 10 جوجه به مدت 7 هفته در سه مرحله آغازین ( 21-0 روزگی)، مرحله رشد( 42-21 روزگی) و مرحله پایانی( 49-42 روزگی) انجام گردید. جیره پایه از ذرت و سویا تشکیل شده و سطوح 0، 1، 2، 3، 4 و 5 درصد زئولیت به آن اضافه گردید. انرژی و پروتئین جیره ها یکسان در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که افزایش وزن بین تیمارها اختلاف معنی داری داشته است (05/0P<). بیشترین افزایش وزن روزانه (10/49 گرم) مربوط به تیمار 5 با 4 درصد زئولیت و کمترین افزایش وزن روزانه (28/44 گرم) در گروه شاهد مشاهد گردید. بین تیمارهای مختلف از لحاظ ضریب تبدیل غذایی اختلاف معنیداری مشاهده شد (05/0P<). کمترین ضریب تبدیل مربوط به تیمار 5 با 4 درصد زئولیت بود. سطوح مختلف زئولیت روی خوراک مصرفی و تلفات اثر معنیداری نداشت اما گروههای دریافت کننده 3 و 4 درصد زئولیت نسبت به گروه شاهد بهترین ضریب تبدیل را نشان دادند (05/0P<). قیمت تمام شده برای هر کیلو خوراک در تیمار 5 با 4 درصد زئولیت، کمترین مقدار را نشان داد (05/0P<) در شرایط انجام این آزمایش استفاده از 4 درصد زئولیت در جیره، بهترین اثر را بر عملکرد و کاهش هزینه تولید به همراه داشته است.
The specific aim of this study was to determine the effects of varying levels of Natural Zeolite on production index and feed cost of 240 (male and female) Lohman chicks. In this study, using a completely randomized design with six treatments, four replicate and ten samples for seven week in three periods of starter (0-21 days), grower (21-42 days), and finish (42-49 days) were investigated. Maize and Soya were used to balance the diet and level of zero (control), 1, 2, 3, 4, and 5 percent of zeolite was added and energy and protein levels were same in all diets prepared. The results obtained in the experiment showed that: The production index increased significantly (p< 0.05) with the increase in the level of zeolite in the diets and were highest (208.99) in treatment 5. Results indicated that body weight gain between treatment were statistically significant (p<0.05) and the highest daily live weight gain were related to treatment 5 with 4 % zeolite (49.10 g) and lowest value ( 44.28 g) were obtained from control with no zeolite in it. Between treatments the difference in feed conversion ratio were significant (p<0.05) and lowest value (2.11) were related to treatment 5 with 4 percent of zeolite .varying levels of zeolite did not have any significant effect on feed intake and Mortality. But the groups receiving 3% and 4% zeolite was exhibited best feed efficiency than the control group (p<0.05). The price per kg of food prepared were decreased to a lowest value in treatment 5 with 4% zeolite in it (p<0.05). Under the condition of this experiment, the use 4 percent of zeolite content the diet exhibited the best effects on performance and reduction of production cost.
1- راهنمای مدیریت پرورش جوجههای گوشتی آرین، چاپ دوم، انتشارات مرکز پشتیبانی طیور، 45 ص.
2- سحری، م.، شریعتمداری ،ف، (1381). ترکیبات ضد مغذی (در خوراک انسان، دام، طیورو آبزیان)، انتشارات اندیشمند.
3- محمودزاده، ح، (1375). راهنمـای عمــلی پرورش جوجــههای گوشتی، چــاپ دوم، انتشــارات نوربخش.
4- نویــد شـاد، ب، جعـفــری صیــادی، ع، (1379) تغــذیـه دام (ترجمه)، انتشارات فرهنگ جامـع.
5- Adesina, A. and Kelly, R. R. 1987. Effect of dietary crude protein, electrolytic balance and photoperiod on growth of broiler chickens.Poultiy Science. 66: 299-305.
6- Clifton, R.A. 1985. Natural and synthetic zeolite. In: Minerals of Soil Environments,eds.Dioxin,J.B.and Weed, S.B.,PP.873-911.Wisconsin,U.S.A.
7- Galindo, J., Elia, A. Michelena, J. B and. Morffi,N. 1990. The effect of zeolite on various physiological groups of ruminal bacteria of cows consuming silage under controlled grazing conditions. Cuban. J. Agric. Sci. 24: 177.
8- Gottardi, G. and Gall, E .1985. Natural Zeolites Springer- Verlag Berlin Heidelberg New york Tokyo.
9- Gunther, K. D .1990, Zeolite minerals in pig and poultry feeding. Poultry Abstracts, 018 022
10- Laporte, L. F. 1975. Encounter with the earth. : Can field Press, San Francisco.
11- Mazurenki, M. O. 1987. Adaptive changes in the rumen and the productivity of young bulls fed on a diet supplemented with zeolite. Referativnyi zhurnal. 58: 205.
12- Ming, D. W. and Mumpton, F. A.1992. Zeolites in soils. hi: Minerals of Soil Environments, eds. Dioxin, J. B. and Weed, S. B., pp.873-911. Wisconsin, U.S.A
13- Mot, M., Colibar, O., Matiuti, M. and Darlea, A. 1998. Natural zeolite: additive to the diet of broiler. Yugoslav Poultry Science, 3(3,4):19-2 1.
14- Mumpton, F. A. and Fishman, P. H. 1977. The application of zeolites in animal science. and aquaculture. Journal of Animal Science,45: 1188.
15- Phillips, T. D., Clement, B. A., Kubena, L.F. and Harvay, R.1990. Detection and detoxification of afla toxins ; Prevention of’aflatoxicosis and afla toxin residues with hydrated sodium calcium aluminosilicate : Vet. Human Toxically. Vol.32, 15-19.
16- Phillips, T. D., Kubena, L. F., Harvey, R. B., Taylor, S. and Heidelbaugh, D .1988. Hydrated sodium calcium aluminosilicate : a High affinity sorbent for afla toxin Poultry Science , Vol.67, PP 243-247.
17- Pond, W. G. 1989. Effects of dietary protein level and clinoptilolite on the weight gain and liver mineral response of growing lambs to cupper supplementation. Journal of Animal Science, 67: 2772.
18- Quisenberry, J. H. 1963. The use of clay in poultry feed. : Clays and Clay Minerals 16:267.
19- Roland, D.A., Laurent, S.M.. and Orloff, H.D. 1985. Egg shell quality as influence by zeolit with high ion exchange capability. Poutry Sci. 64:1177-1187.
20- Simonshane, M. 1994. Mycotoxicosis . Indian river breeder update: the Newsletter of Indian river international, vol.7, No.2.
21- Tomlinson, A. A. G. 1998. Modern Zeolites, Structure and Function in Detergents and Petrochemicals. Trans Tech Ltd. U.K.
_||_