بررسی ارتباط ژنA-FABP با صفات رشد و چربی لاشه در سویه طیور گوشتی آرین
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: PCR-RFLP, چندشکلی, ترکیبات لاشه, صفات رشد, A-FABP,
چکیده مقاله :
هرچند انتخاب مرسوم بر اساس ارزش های فنوتیپی در جوجه های گوشتی موجب بهبود در سرعت رشد و بازده تولید گوشت شده است، ولی انتخاب برای سرعت رشد و کیفیت گوشت، باعث افزایش نقایص فیزیولوژیکی در طیور گردیده است. بنابراین انتخاب بر اساس نشانگرهای مولکولی می تواند برای افزایش بازده انتخاب مناسب باشد. هدف از انجام این تحقیق، تعیین چند شکلی ژن A-FABP و بررسی ارتباط آن با صفات رشد و ترکیبات لاشه در سویه تجاری طیورگوشتی آرین می باشد. بدین منظور، از تعداد400 قطعه جوجه گوشتی مربوط به 4 خط پدری و مادری (A، B، CوD) نمونه خون تهیه شد و استخراج DNA از نمونه ها صورت گرفت. بعد از استخراج DNA، نمونه ها با استفاده از روش PCR-RFLPو آنزیم برشی TaqI شناسایی شدند. فراوانی ژنی و ژنوتیپی محاسبه شده برای جمعیت مورد مطالعه نشان داد که در هر 4 خط فراوانی آلل B بیشتر از آلل A می باشد. مقایسه میانگین حداقل مربعات ژنوتیپ های مختلف نشان داد که چند شکلی ژن A-FABPبا هیچ یک از صفات مورد مطالعه مثل وزن کل لاشه بدون محتویات شکمی، وزن پشت بدن و یا موارد دیگر ارتباط معنی داری ندارد. براساس نتایج حاصل از تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت که ژنA-FABP نمی تواند به عنوان ژن منتخب برای صفات رشد و ترکیبات لاشه در برنامه های اصلاح نژادی لاین طیور گوشتی ایرانی مورد استفاده قرارگیرد.
Although traditional selection for phenotypic values of broiler chickens has made significant improvements in growth rates and meat yields during the past half century, poultry geneticists face additional challenges today, and this is mainly because of negative correlations between production and fitness traits. Accompanying selection for rapid growth, meat-type birds exhibit an increase in physiological disorders. Production performance and fitness traits are negatively correlated in the chicken. Multi-trait selection to improve fitness traits and increase production performance simultaneously is difficult to achieve by using only direct phenotype selection. Molecular marker-assisted selection may be required to increase selection efficiency and make further improvements in production performance. The current study was designed to investigate the associations of A-FABP gene polymorphism on chicken growth and body composition traits. So, using PCR-RFLP method, genomic DNAs were extracted from 400 chickens from four different commercial broiler lines. The Taq1 restriction site in exon 1 of A-FABP gene was studied. In addition, the results of PCR-RFLP were verified by DNA sequencing. The comparison of least square means of different genotypes indicated that polymorphism in A-FABP gene was not significant associations (P>0.05) with growth and body composition traits. This research suggests that A-FABP gene could not be a candidate gene that can have an effect on growth and body composition traits in Iranian commercial broiler lines.
1- Barbara, F., Ryan, B., Joiner, L., Thomas, A. (1985): Minitab Handbook, 2nd ed. Duxbury.
2- Burt, D. W., Dey, B. R., Paton, I. R., Morrice, D. R., Law, A. S. (1995): The chicken transforming growth factor-beta 3 gene: genomic structure, transcriptional analysis, and chromosomal location. DNA Cell Biology. 14, 2:111-23.
3- Emara, M. G., Kim, H. (2003): Genetic markers and their application in poultry breeding. Poultry Science. 82:952–957.
4- Everts-van der Wind, A., Kata, S. R., Band, M. R., Rebeiz, M., Larkin, D. M., Everts, R. E. (2004): A 1463 gene cattle-human comparative map with anchor points defined by human genome sequence coordinates. Genome Research. 14: 1424–1437.
5- Falconer D. S., Mckay, T. F. C. (1996): Introduction to quantitative genetics. 4th ed. Longman Sel., Harlow, UK.
6- Glatz, J. F., Veerkamp, J. H. (1985): Intracellular fatty-acid binding proteins. International. Journal. Biochemical. 17:13–22.
7- Hudson, T. J., Church D. M., Greenaway, S., Nguyen, H., Cook, A., Oteen, R. G. (2001): A radiation hybrid map of mouse genes. Natuare Genetics. 29: 201–205.
8- Javanrouh, A., Bañabais, M. H., Esmaeilkhanian, S., Amirinia, C., Seyedabadi, H. R., Emrani, H. (2006): Optimization onsalting out method for DNA extraction from animal and poultry blood cells. The 57th Annual Meeting of the European Association for Animal Production. Antalya, Turkey.
9- Luo, G. F., Chen, J. L., Wen, J., Zhao, G. P., Zheng, M. Q ., Sun, S. D. (2006): Study of single nucleotide polymorphism of A-FABP gene and its association with fatness traits in chicken. Yi Chuan. 28,1:39-42.
10- Mercade, A., Perez-Enciso, M., Varona, L., Alves, E., Noguera, J. L., Sanchez, A., Folch, J. M. (2006): Adipocyte fatty-acid binding protein is closely associated to the porcine locus on FAT1chromosome 4. Journal of Animal Science. 84:2907-2913.
11- Prinsen, C. F. M., de Bruijn, D. R. H., Merkx, G. F. M., Veerkamp, J. H. (1997): Assignment of the human adipocyte fatty acid-binding protein gene (FABP4) to chromosome 8q21 using somatic cell hybrid and fluorescence in situ hybridization techniques. Genomics 40: 207–209.
12- Wang, Q., Li, H., Li, N., Gu, Z., Wang, Y. (2004): Cloning and characterization of chicken adipocyte fatty acid binding protein gene. Animal. Biotechnology. 15:121–132.
13- Wang, Q., Li, H., Li, N., Leng, L., Wang, Y., Tang, Z. (2006): Identification of single nucleotide polymorphism of adipocyte fatty Acid-Binding protein gene and Its association with fatness traits in the Chicken. Poultry Science. 85:429–434.
14- Ye, X., Avendano, S., Dekkers, J. C. M., Lamont, S. J. (2006): Association of Twelve Immune-Related Genes with Performance of Three Broiler Lines in Two Different Hygiene Environments. Poultry Science 85:1555–1569.
15- Zimmerman, A. W., Veerkamp, J. H. (2002): New insights into the structure and function of fatty acid-binding proteins. Cell. Molecular. Life Science. 59:1096–1116.
_||_