بررسی اثرات ضد قارچی نعناع فلفلی< Mentha piperita > و زنیان بر قارچ آبزی ساپرولگنیا پارازیتیکا< Saprolegnia parasitica >در شرایط آزمایشگاهی
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی
سعید هوشنگی 1 , فرید فیروزبخش 2 , حمید بدلی 3
1 - گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2 - گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3 - گروه قارچ شناسی و انگل شناسی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
کلید واژه:
چکیده مقاله :
ساپرولگنیوز یکی از مهمترین بیماریهای قارچی آبزیان است که خسارات شدیدی را در مراحل مختلف رشد آبزیان سبب می شود. این مطالعه با هدف تعیین حداقل غلظت ممانعت کننده ( MIC) عصاره های الکلی و آبی گیاه زنیان و نعناع فلفلی از رشد قارچ ساپرولگنیا پارازیتیکا (Saprolegnia parasitica) انجام شده است. فعالیت ضد قارچی عصاره های آبی، اتانولی و متانولی نعناع و زنیان علیه ساپرولگنیا پارازتیکا به روش اختلاط با محیط کشت و میکرودایلوشن براث بررسی شد. نتایج آزمایش ضد قارچی به روش اختلاط عصاره با محیط کشت نشان داد که ، عصاره ی اتانولی نعناع بیشترین اثر ضد قارچی (MIC=10 mg/ml ) را در بین سایر عصاره های گیاهی نسبت به ساپرولگنیا پارازیتیکا داشت و قدرت مهار رشد ساپرولگنیا پارازتیکا با افزایش غلظت افزایش یافت. در روش میکرودایلوشن براث اختلاف معنی داری در مهار رشد قارچ ساپرولگنیا پارازیتیکا بین عصاره های گیاهی مشاهده نشد (MIC≥2048 µ /ml). با توجه به نتایج بدست آمده در مطالعه ی حاضر پیشنهاد می گردد که از فراورده های طبیعی گیاهان دارویی آزمایش شده می توان به عنوان مواد ضد قارچ در صنعت آبزی پروری استفاده نمود.