کارایی عصاره برگ زیتون (.Olea europaea L) به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک در تغذیه جوجههای گوشتی
محورهای موضوعی :
میکروبیولوژی
زهرا وزیری
1
,
محمد هوشمند
2
,
علی نقی کشتکاران
3
,
رضا نقی ها نجف آبادی
4
,
سیامک پارسایی
5
1 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
2 - دانشیارگروه علوم دامی، دانشگاه یاسوج
3 - استادیارگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
4 - دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه یاسوج
5 - استادیار گروه علوم دامی دانشگاه یاسوج
تاریخ دریافت : 1400/01/17
تاریخ پذیرش : 1400/06/18
تاریخ انتشار : 1400/12/01
کلید واژه:
جوجه گوشتی,
ایمنی,
عملکرد,
جمعیت باکتریایی,
فراسنجه خونی,
زیتون,
چکیده مقاله :
این پژوهش با هدف بررسی تأثیرسطوح مختلف عصاره آبی برگ زیتون بر جمعیت باکتریهای ایلیوم، توان ایمنی، برخی فراسنجه های خونی و عملکرد جوجههای گوشتی انجام شد. تعداد 400 قطعه جوجه گوشتی نر و ماده در قالب یک طرح کاملاً تصادفی بین 5 گروه آزمایشی با 4 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع و تحت شرایط یکسان پرورش یافتند. از سن 2 روزگی تا پایان دوره پرورش، گروه اول آب آشامیدنی بدون افزودنی (به عنوان شاهد) و سایر گروههای آزمایشی، بترتیب آب آشامیدنی حاوی آنتیبیوتیک اریترومایسین (0125/0 درصد آب)، 2، 4 و یا 6 درصد عصاره آبی برگ زیتون دریافت نمودند. نتایج پژوهش نشان داد افزودن آنتیبیوتیک و 6 درصد عصاره، جمعیت اشرشیاکولی ایلیوم را کاهش و 6 درصد عصاره شمار لاکتوباسیلوسها را در مقایسه با گروه شاهد افزایش داد (05/0>P). دریافت 2 درصد عصاره سبب افزایش غلظت ایمونوگلوبینهای کل و M شد (05/0>P). افزودن 4 درصد عصاره، غلظت تریگلیسرید و VLDL و افزودن 2 درصد عصاره و آنتیبیوتیک، غلظت کلسترول خون را نسبت به گروه شاهد کاهش دادند (05/0>P). آنتیبیوتیک و 6 درصد عصاره، افزایش وزن بدن کل دوره پرورش را در مقایسه با گروه شاهد بهبود دادند (05/0>P). اختلاف معنیداری از نظر ضریب تبدیل غذایی بین گروه شاهد و افزودنیها مشاهده نشد (05/0<P). با توجه به فراسنجههای بررسی شده، استفاده از 6 درصد عصاره برگ زیتون در تغذیه جوجههای گوشتی اثرات سودمندی همانند آنتیبیوتیک داشته و بنابراین، میتواند به عنوان جایگزین آنتیبیوتیک مورد استفاده قرار گیرد.
منابع و مأخذ:
آگاه، م. ج.، نصیری مقدم، ح.، راجی، ا.ر.، صالح، ح، میرکزهی، م. ط. و هاشمی. م. (1397). بافت شناسی روده، برخی فراسنجه های خونی و سیستم ایمنی جوجه های گوشتی تغذیه شده با عصاره برگ زیتون (Olea europaea L) و روغن کنجد (Sesamum indicum L) تحت تنش گرمایی. تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره 31، صفحات 143-133.
آگاه، م. ج.، نصیری مقدم، ح.، گلیان، ا، راجی، ا.ر.، میرکزهی، م. ط.، صالح، ح و هاشمی. م.ر. (1394). تاثیر عصاره برگ زیتون و روغن کنجد بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و وضعیت آنتیاکسیدانی جوجههای گوشتی در شرایط تنش گرمایی. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی). دوره 28، صفحات 82-67.
ثابتان شیرازی، ا.ع.، حسن آبادی، ا.، آگاه، م. ج. و نصیری مقدم، ح. (1396). تاثیر افزودن پودر برگ زیتون به جیره غذایی بر عملکرد، ریخت شناسی روده کوچک و قابلت هضم مواد مغذی در جوجه های گوشتی. تولیدات دامی، دوره 19، صفحات 387-371 .
نجمی پور،ا.، افضلی، ن. و حسینی واشان، س.ج. (1396). اثر سطوح عصاره برگ زیتون بر عملکرد جوجه های گوشتی. اولین همایش فرصت های نوین تولید و اشتغال، بخش کشاورزی در شرق کشور (در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی). بیرجند.
Benavente-García, O., Castillo, J., Lorente, J., Ortuño, A., Del Rio, J.A. (2000). Antioxidant activity of phenolics extracted from Olea europaea leaves. Food Chemistry, 68: 457-462.
Brenes, A., Viveros, A., Goñi, I., Centeno, C., Saura-Calixto, F., Arija, I. (2010). Effect of grape seed extract on growth performance, protein and polyphenol digestibilities, and antioxidant activity in chickens. Spanish Journal of Agricultural Research, 8: 326-333.
Cheema, M.A., Qureshi, M.A., Havenstein, G.B. (2003). A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 random bred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science, 82: 1519–1529.
Diaz-Sanchez, S., D’Souza, D., Biswas, D., Hanning, I. (2015). Botanical alternatives to antibiotics for use in organic poultry production. Poultry Science, 94: 1419–1430.
El-Etre, A.Y. (2007). Inhibition of acid corrosion of carbon steel using aqueous extract of olive leaves.Journal of Colloid and Interface Sciences, 314: 578-583.
Elsaaed Eiman, M., Mahgoub, K.M., Hassan Eman, R., Mekky Hoda, M., Rabie Nagwa, S. (2014). Immune-stimulant effects of olive leaves in chickens infected with Escherichia coli. Global Veterinaria, 13: 649-655.
Frankic, T., Voljg, M., Salobir, J., Rezar, V. (2009). Use of Herbs and spices and their extracts in animal nutrition. Acta Agriculturae Slovenica, 92:95-102.
Hashemipour, H., Kermanshahi, H., Golian, A., Veldkamp, T. (2013). Effect of thymol and carvacrol feed supplementation on performance, antioxidant enzyme activities, fatty acid composition, digestive enzyme activities, and immune response in broiler chickens. Poultry Science, 92: 2059–2069.
Hippenstiel, F., Abdel-Wareth, A.A.A., Kehraus, S., Südekum, K.H. (2011). Effects of selected herbs and essential oils, and their active components on feed intake and performance of broilers–a review. Archiv fur Geflugelkunde, 75: 226–234.
Jabri, J., Kacem, H., Yaich, H., Abid, K., Kamoun, M., Rekhis, J., Malek, A. (2017). Effect of Olive leaves extract supplementation in drinking water on zootechnical performances and cecal microbiota balance of broiler chickens. Journal of New Sciences, 4: 69- 75.
Krzeminski, R., Gorinstein, S., Leontowicz, H., Leontowicz, M., Gralak, M., Czerwinski, J., Lojek, A., Ciz, M., Martin-Belloso, O., Gligelmo-Gralak, N., Trakhtenberg, S. (2003). Effect of different olive oils on bile excretion in rats fed cholesterol-containing and cholesterol-free diets. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51: 5774-5779.
Lee, O.H., Lee, B.Y. (2010). Antioxidant and antimicrobial activities of individual and combined phenolics in Olea eropaea leaf extract. Bioresource Technology, 101: 3751-3754.
Lee, S.H., Lillehoj, H.S., Jang, S.I., Lillehoj, E.P., Min, W., Bravo, D.M. (2013). Dietary supplementation of young broiler chickens with capsicum and turmeric oleoresins increases resistance to necrotic enteritis. British Journal of Nutrition, 110: 840–847.
Lee, K.W., Evert, H., Beynen, A.C. (2004). Essential oils in broiler nutrition. International Journal of Poultry Science, 3: 738–752.
Mahima, A.R., Deb, R., Latheef, S.K., Abdul Samad, H., Tiwari, R., Verma, A.K., Kumar, A., Dhama, K. (2012). Immunomodulatory and therapeutic potentials of herbal, traditional/indigenous and ethnoveterinary medicines. Pakistan Journal of Biological Sciences, 15: 754–774.
Oke, O.E., Emeshili, U.K., Iyasere, O.S., Abioja, M.O., Daramola, J.O., Ladokun, A.O. Abiona, J.A., Williams, T.J., Rahman, S.A., Rotimi, S.O., Balogun S.I., Adejuyigbe, A.E. (2017). Physiological responses and performance of broiler chickens offered olive leaf extract under a hot humid tropical climate. Journal of Applied Poultry Research, 26: 376–382.
Paiva-Martins, F., Barbosa, S., Pinheiro, V, Mourao, J.L. (2009). The effect of olive leaves supplementation on the feed digestibility, growth performances of pigs and quality of pork meat. Meat Science, 82: 438–443.
Sarica, S., Urkmez, D. (2016). The Use of grape seed, olive leaf and pomegranate peel extract as alternative natural antimicrobial feed additive in broilers diets. European Poultry Science, 80: 1-13.
SAS (Statistical Analysis System). 2005. SAS/STAT®1. User's Guide. SAS Institute Inc. Cary, North Carolina.
Selma, M.V., Espin, J.C., Tomas-Barberan, F.A. (2009). Interaction between phenolics and gut microbiota: role in human health. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57: 6485-6501.
Shafey, T.M., Almufarij, S.L., Albatshan, H.A. (2013). Effect of feeding olive leaves on the performance, intestinal and carcass characteristics of broiler chickens. International Journal of Agriculture and Biology, 15: 585-589.
Upadhaya, S.D., Kim, I.H. (2017). Efficacy of phytogenic feed additive on performance, production and health status of monogastric animals – a review. Annals of Animal Science, 17: 929-948.
Viveros, A., Chamorro, S., Pizarro, M., Arija, I., Centeno, C., Brenes, A. (2011). Effects of dietary polyphenol-rich grape products on intestinal microflora and gut morphology in broiler chicks. Poultry Science, 90: 566-578.
William, P., Losa, R. (2001). The use of essential oils and their compounds in poultry nutrition. World’s Poultry, 17: 14-15.
Yang, C.M., Cao, G.T., Ferket, P.R., Liu, T.T., Zhou, L., Zhang, L., Xiao, Y.P., Chen, A.G. (2012). Effects of probiotic, Clostridium butyricum, on growth performance, immune function, and cecal microflora in broiler chickens. Poultry Science, 91: 2121–2129.