تعیین فلور باکتریایی خارجی ماهیان بازاری (300 تا 500 گرم) مزارع پرورشی قزل آلای رنگین کمان در شهرستان آمل
محورهای موضوعی : باکتری شناسیمحمدجواد شکوهیان 1 , بابک شعیبی عمرانی 2 * , سهیل علی نژاد 3
1 - دانش آموخته دانشکده دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج
2 - گروه بهداشت آبزیان، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج
3 - موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران
کلید واژه: آبشش, فلور باکتریایی, آمل, پوست, قزل آلای رنگین کمان, رودخانه هراز,
چکیده مقاله :
فلور باکتریایی آب و سطح بدن ماهی نقش مهمی در بروز بیماریهای باکتریایی داشته و بعنوان عوامل بیماریزای ثانویه باکتریایی نامیده میشوند. این باکتریها در صورت ایجاد شرایط مساعد ناشی از استرسهای مختلف فعال شده و میتوانند تلفات بالایی را ایجاد نمایند. در این تحقیق از سطح بدن (پوست و باله) و آبشش 70 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان 300 تا 500 گرمی از 7 مزرعه پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان واقع در جاده هراز حد فاصل لاریجان-پلور توسط سواپهای استریل نمونهبرداری انجام شد. آب کلیه مزارع از رودخانه هراز تامین میشد. سوآپهای سطح بدن و آبشش هر ماهی بطور جداگانه در ظروف شیشهای درپوش دار حاوی PBS (Phosphate Buffer solution) استریل به آزمایشگاه حمل شدند و روی محیطهای کشت TSA (Tryptic Soy Agar)، Plate Count Agar و MacConkey Agar کشت داده شدند. هر کدام از نمونهها در دو پلیت TSA جهت نگهداری در شرایط هوازی و بیهوازی در دمای 25 درجه سانتیگراد و یک پلیت مک کانکی فقط در شرایط هوازی جهت اطمینان از عدم حضور باکتریهای گرم منفی کشت داده شد. برای جداسازی باکتریهای مزوفیل و ساکروفیل از محیط Plate count agar در شرایط دمایی 13 و 37 درجه سانتیگراد استفاده شد. 9 گونه باکتری از سطح بدن و آبشش ماهیان جدا شد (شامل: Staph. areus, Staph. saprophyticus, Staph. epidermidis, E.coli, Bacillus cereus, Aeromonas hydrophila, Proteus mirabilis, Pasteurella multocida, Psuedomonas aeruginosa). باکتری E. coli در تمامی نمونه های کارگاهها از پوست و آبشش جداشد. درکارگاههای مختلف اختلاف معنیدار از نظر تعداد گونه باکتری جدا شده بین سطح بدن و آبشش مشاهده نشد (P>0.05). بین کارگاههای مختلف نیز، اختلاف معنی داری بین نوع باکتریهای جداشده وجود ندارد (P>0.05). بجز باکتری E. coli که در همه کارگاهها از پوست و آبشش تمامی نمونهها جدا گردید و نیز باکتری P. aeruginosa که از فراوانی منظمی برخوردار نبود، در بقیه موارد درصد آلودگی به گونههای جداشده از کارگاههای بالادست بسمت پایین از روند افزایشی برخوردار بود. جداسازی این باکتریها میتواند نشان از آلودگی آب رودخانه به فاضلابهای شهری و خانگی باشد.