تاثیر یک دوره تمرين HIIT به همراه مصرف مکمل آويشن شيرازي بر روی عوامل خطر قلبی عروقی کارکنان حراست دارای اضافه وزن مجتمع گاز پارس جنوبی
محورهای موضوعی : دسترسی آزاد
1 - استادیار گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد لامرد، دانشگاه آزاد اسلامی، لامرد، ایران
2 - شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی- مدیریت منابع انسانی- عملیات غیر صنعتی- اداره ورزش- ایران- جم
کلید واژه: تمرین تناوبی شدید, آویشن شیرازی, نیمرخ چربی, اضافه وزن, عوامل خطر قلبی عروقی ,
چکیده مقاله :
مقدمه: سبك زندگی غیر فعال همراه با پرخوری مزمن، یکی از علل اصلی افزایش وزن و چاقی می باشد. هدف از پژوهش حاضر، تاثیر یک دوره تمرين HIIT به همراه مصرف مکمل آويشن شيرازي بر روی عوامل خطر قلبی عروقی کارکنان حراست دارای اضافه وزن مجتمع گاز پارس جنوبی بود.
روشها: در این مطالعه نیمه تجربی و از نوع کاربردی 48 کارمند حراست دارای اضافه وزن BMI بیشتر از 25 و کمتر از 30 بطور تصادفی به چهار گروه HIIT + آویشن، HIIT + آویشن و دارونما (هرگروه 12 نفر) تقسیم شدند. آزمودنیهای گروه تجربی در یک مسافت 20 متری که با سه مخروط مشخص شده بود برنامه تمرینی را به مدت دو هفته و هر هفته سه جلسه اجرا کردند. آزمودنيهاي گروههاي آويشن مقدار 500 ميليگرم آويشن را هرروز پس از صبحانه دريافت کردند. قبل و بعد از 2 هفته مداخله، نمونه خونی از آزمودنیهای چهار گروه گرفته شد.
نتایج: در گروه تمرین مقادیر TG، کلسترول و LDL به طور معنی داری در پس آزمون کمتر از گروه دارونما بود. همچنین مقادیر TG به طور معنی داری کمتر از گروه های آویشن و تمرین + آویشن بود. در گروه آویشن مقادیر TG به طور معنی داری کمتر از مقادیر آن در زمان پیش آزمون بود (05/0=P).
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای حاضر، چنین نتیجه گیری میشود که شش جلسه تمرین تناوبی شدید منجر به بهبود معنادار عوامل خطرزای قلبی عروقی کارکنان حراست دارای اضافه وزن مجتمع گاز پارس جنوبی دارای اضافه وزن میشود و احتمالا تمرین تناوبی شدید با این مدت کوتاه تنها برخی از عوامل قلبی – عروقی را تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به شرایط انجام مطالعات بیشتر و دستکاری از نظر نوع تمرین، طول دوره تمرین و حتی دوز مصرفی آویشن برای درک بهتر اثرات این دو مداخله ضروری به نظر می رسد.
Introduction: A sedentary lifestyle combined with chronic overeating is a primary contributor to weight gain and obesity. This study aimed to investigate the effects of a high-intensity interval training (HIIT) program combined with Shirazi thyme supplementation on cardiovascular risk factors in overweight security personnel at the South Pars Gas Complex.
Methods: In this quasi-experimental study, 48 overweight security guards (BMI 25–30) were randomly assigned to four groups: HIIT, Shirazi thyme, HIIT + Shirazi thyme, and placebo (n = 12 per group). The HIIT program involved three weekly sessions over two weeks, conducted on a 20-meter course marked with three cones. The Shirazi thyme groups received 500 mg of the supplement daily after breakfast. Blood samples were collected before and after the two-week intervention to assess cardiovascular risk factors.
Results: In the HIIT group, post-test levels of triglycerides (TG), total cholesterol, and LDL were significantly lower than in the placebo group (p < 0.05). TG levels in the HIIT group were also significantly lower than in the Shirazi thyme and HIIT + Shirazi thyme groups. The Shirazi thyme group showed a significant reduction in TG levels compared to pre-test values (p = 0.05).
Conclusion: The findings suggest that six sessions of HIIT significantly improve cardiovascular risk factors in overweight security personnel. However, the short duration of the intervention may limit its impact on all cardiovascular parameters. Future studies should explore the effects of longer intervention periods, varying exercise intensities, and different dosages of Shirazi supplementation to better understand the combined effects of these interventions.
1. Calderon KS, Yucha CB, Schaffer SD. Obesity-related cardiovascular risk factors: intervention recommendations to decrease adolescent obesity. J Pediatr Nurs. 2005;20(1):3–14.
2. Hosseini SA, Zar AS, Ghasemi A, Salehi O, Khoradmehr A, Farkhaie F. Hypoglycemic interactional effects of coriandrum sativum extract and endurance training in diabetic rats. Iran J Nutr Sci Food Technol. 2018;13(2):21–30.
3. Hosseini SA, Hamzavi K, Safarzadeh H, Salehi O. Interactive effect of swimming training and fenugreek (Trigonella foenum graecum L.) extract on glycemic indices and lipid profile in diabetic rats. Arch Physiol Biochem. 2023;129(2):349–53.
4. Trapp EG, Chisholm DJ, Freund J, Boutcher SH. The effects of high-intensity intermittent exercise training on fat loss and fasting insulin levels of young women. Int J Obes. 2008;32(4):684–91.
5. Hosseini SA, Norouzi S, Rafiee N, Farzanegi P, Salehi O, Farkhaie F. Interactive Effects of Endurance Training and Crocin on Aerobic Capacity, Dietary Intake and Weight of High-Fat Diet-Induced Type 2 Diabetic Rats. J Nutr Sci Diet. 2018;4(3).
6. Avazpor S, FAZEL KJ, Amini HA. Effect of 8 weeks of high intensity interval training on plasma levels of adiponectin and leptin in overweight nurses. 2016;
7. Kelishadi R, Hashemipour M, Sadeghi M, Roohafza HR, Tavasoli AA, Khosravi A, et al. The impact of familial factors on obesity in Iranian children and adolescents. J Pediatr Neonatal. 2005;2(2):16–23.
8. Ghanbari P, Khajehzadeh S, Sayyed A, Raeisi D, Salehi O. The effect of high intensity interval training with beetroot (Beta vulgaris) juice supplementation on serotonin and dopamine receptors expression, anxiety and depression in middle-aged diabetic rats. Avicenna J Phytomedicine. 2022;12(6).
9. Varo JJ, Martínez-González MA, de Irala-Estévez J, Kearney J, Gibney M, Martínez JA. Distribution and determinants of sedentary lifestyles in the European Union. Int J Epidemiol. 2003;32(1):138–46.
10. Cancela Carral JM, Ayán Pérez C. Effects of high-intensity combined training on women over 65. Gerontology. 2008;53(6):340–6.
11. Harris CS, Beaulieu L-P, Fraser M-H, McIntyre KL, Owen PL, Martineau LC, et al. Inhibition of advanced glycation end product formation by medicinal plant extracts correlates with phenolic metabolites and antioxidant activity. Planta Med. 2011;77(02):196–204.
12. Imayama I, Alfano CM, Kong A, Foster-Schubert KE, Bain CE, Xiao L, et al. Dietary weight loss and exercise interventions effects on quality of life in overweight/obese postmenopausal women: a randomized controlled trial. Int J Behav Nutr Phys Act. 2011;8:1–12.
13. Mohammadi A, Gholamhoseinian A, Fallah H. Zataria multiflora increases insulin sensitivity and PPARγ gene expression in high fructose fed insulin resistant rats. Iran J Basic Med Sci. 2014;17(4):263.
14. Shekarchi M, Hajimehdipoor H, Saeidnia S, Gohari AR, Hamedani MP. Comparative study of rosmarinic acid content in some plants of Labiatae family. Pharmacogn Mag. 2012;8(29):37.
15. Okazaki K, Kawazoe K, Takaishi Y. Human platelet aggregation inhibitors from thyme (Thymus vulgaris L.). Phyther Res. 2002;16(4):398–9.
16. Iravani M. Clinical effects of Zataria multiflora essential oil on primary dysmenorrhea. 2009;
17. Bukovská A, Čikoš Š, Juhás Š, Il’ková G, Rehák P, Koppel J. Effects of a combination of thyme and oregano essential oils on TNBS‐induced colitis in mice. Mediators Inflamm. 2007;2007(1):23296.
18. Leung AY, Foster S. Encyclopedia of common natural ingredients used in food, drugs, and cosmetics. 1996;
19. Garjani A, Fathiazad F, Zakheri A, Akbari NA, Azarmie Y, Fakhrjoo A, et al. The effect of total extract of Securigera securidaca L. seeds on serum lipid profiles, antioxidant status, and vascular function in hypercholesterolemic rats. J Ethnopharmacol. 2009;126(3):525–32.
20. Nazari M, Monji R, Ghasmi Pirbloti A, Jafaryan Dehkordi M, Reyahi Dehkordi M. Effect of Diana and Bakhtiari Thyme essences on plasma lipoproteins in highly fattened rats. Herb Med. 2014;3(4):243–8.
21. Zarei MA, Eftekhari H, Aqababa H. Effect of hydroalcoholic extract of Zataria multiflora Bioss on serum lipids levels in high cholesterol diet fed Rats. Horiz Med Sci. 2014;19(4):218–23.
22. Mohiseni M, Sadeghian M, Nematdoost Haghi B, Bagheri D. Effects of dietary Shirazi thyme (Zataria multiflora Boiss) and vitamin E on growth and biochemical parameters in common carp (Cyprinus carpio). Iran J Fish Sci. 2019;18(3):517–30.
23. El Adab S, Hassouna M. Proteolysis, lipolysis and sensory characteristics of a Tunisian dry fermented poultry meat sausage with oregano and thyme essential oils. J Food Saf. 2016;36(1):19–32.
24. Ghasemi E, Afzalpour ME, Zarban A. Effect of a 10 week high intensity interval training supplemented with green tea on lipid profiles and body composition in overweight women. J Birjand Univ Med Sci. 2016;23(3):198–210.
25. Sadegh Eghbali F, Bijeh N, Attarzadeh Hoseini SR. Effect of eight weeks of combined training exercise with and without pomegranate concentrate consumption on metabolic syndrome indexes in obese and overweight middle-aged women. Iran J Obstet Gynecol Infertil. 2016;19(1.2):16–24.
26. Gharari Arefi R, Hemati Nafar M, Kordi MR. The effect of a high intensity interval training program on lipid profile in sedentary young men. J Sport Biosci. 2014;6(3):259–72.