بررسی خواص ضدمیکروبی، ضد قارچی و حشره¬کشی عصاره هیدروالکلی میوه زیتون تلخ (Melia azedarach) در ایران
محورهای موضوعی : شیمی کاربردیمعصومه نوروزبیکی 1 , غلامرضا نجفی 2 * , مریم خوش سخن مظفر 3
1 - گروه شیمی دارویی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران.
2 - گروه شیمی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران
3 - گروه زیست¬شناسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران
کلید واژه: آفت¬کش , حشره¬کش , زیتون تلخ , ضدعفونی کننده , ضد میکروبی , کشاورزی,
چکیده مقاله :
مقدمه: به دلیل استفاده بی رویه از داروهای مصنوعی به ویژه در کشورهای در حال توسعه باعث مقاومت دارویی متعدد در پاتوژنهای انسانی و گیاهی شدهاست، از این رو متابولیتهای ثانویه گیاهان نظیر آلكالوئیدها، ترپنوئیدها، تاننها و فلاونوئیدها به عنوان منبع مفیدی میتوان به جهت از بین بردن آفات و میکروبها محسوب میشوند. گیاه زیتون تلخ (Melia Azedarach) به عنوان یک منبع غنی از ترکیبات طبیعی است انتظار میرود میوه آن دارای خواص ضدعفونی کننده و ضدباکتریایی باشد. این تحقیق به استخراج و اثر ضدعفونیکننده و ضدحشره عصاره هیدروالکلی میوه زیتون تلخ پرداخته است.
مواد و روشها: در این مطالعه، ابتدا میوههای زیتون تلخ جمعآوری و پس از آماده سازی، با استفاده از روش خیساندن و روتاری عصارهگیری شد. سپس، تستهای ضدمیكروبی، ضدقارچی و ضد حشره به روش های استاندارد صورت گرفت. کشت باکتری روی محیط نوترینت آگار و کشت قارچ روی محیط دکستروز آگار سیب زمینی (PDA) انجام شد. حداقل غلظت بازدارنده (MIC)، حداقل غلظت باکتری کش (MBC) با استفاده از روش میکرو رقت سریال تعیین شد. در این تحقیق برای تست ضد میکروبی از باکتری اشرشیاکلای، سودوموناس و استافیلوکوکوس استفاده شدهاست. برای تست ضدقارچی از قارچهایAspergillus niger ، Aspergillus flavus , Fusarium oxisporum , Rhizopus stolonifera استفاده شد. همچنین سمیت تماسی عصاره میوه زیتون تلخ رویDrosophila melanogaster در شرایط آزمایشگاهی انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه، ابتدا میوههای زیتون تلخ جمعآوری و پس از آماده سازی، با استفاده از روش خیساندن و روتاری عصارهگیری شد. سپس، تستهای ضدمیكروبی، ضدقارچی و ضد حشره به روش های استاندارد صورت گرفت. کشت باکتری روی محیط نوترینت آگار و کشت قارچ روی محیط دکستروز آگار سیب زمینی (PDA) انجام شد. حداقل غلظت بازدارنده (MIC)، حداقل غلظت باکتری کش (MBC) با استفاده از روش میکرو رقت سریال تعیین شد. در این تحقیق برای تست ضد میکروبی از باکتری اشرشیاکلای، سودوموناس و استافیلوکوکوس استفاده شدهاست. برای تست ضدقارچی از قارچهایAspergillus niger ، Aspergillus flavus , Fusarium oxisporum , Rhizopus stolonifera استفاده شد. همچنین سمیت تماسی عصاره میوه زیتون تلخ رویDrosophila melanogaster در شرایط آزمایشگاهی انجام شد.
نتایج و بحث: نتایج نشان داد که عصاره میوه تلخ زیتون بدلیل وجود ترکیبات فعال مانند اولئورپئین، ترکیبات فنولی و اسیدهای چرب، دارای خواص ضدعفونیکننده و ضدباکتریایی قوی میباشد. آزمایشهای میكروبی نشان داد که این عصاره قادر به مهار رشد باکتریهای مختلف از جمله باکتری ها و همچنین خاصیت حشرهکشی است. این تحقیق نشان میدهد که میوه زیتون تلخ میتواند به عنوان یک منبع طبیعی و مؤثر برای تولید ضدعفونیکنندهها، قارچکشها و حشره کشهای طبیعی مورد استفاده قرار گیرد. نتایج این مطالعه میتواند به توسعه محصولات بهداشتی و ضدعفونی کنندههای طبیعی و همچنین به تولید محصولات آفتکش و حشرهکش طبیعی در بخش کشاورزی کمک کند و به کاهش وابستگی به مواد شیمیایی مضر در صنعت بهداشت و درمان نیز منجر شود.
نتایج و بحث: نتایج نشان داد که عصاره میوه تلخ زیتون بدلیل وجود ترکیبات فعال مانند اولئورپئین، ترکیبات فنولی و اسیدهای چرب، دارای خواص ضدعفونیکننده و ضدباکتریایی قوی میباشد. آزمایشهای میكروبی نشان داد که این عصاره قادر به مهار رشد باکتریهای مختلف از جمله باکتری ها و همچنین خاصیت حشرهکشی است. این تحقیق نشان میدهد که میوه زیتون تلخ میتواند به عنوان یک منبع طبیعی و مؤثر برای تولید ضدعفونیکنندهها، قارچکشها و حشره کشهای طبیعی مورد استفاده قرار گیرد. نتایج این مطالعه میتواند به توسعه محصولات بهداشتی و ضدعفونی کنندههای طبیعی و همچنین به تولید محصولات آفتکش و حشرهکش طبیعی در بخش کشاورزی کمک کند و به کاهش وابستگی به مواد شیمیایی مضر در صنعت بهداشت و درمان نیز منجر شود.
Introduction: Due to the excessive use of synthetic drugs, especially in developing countries, it has caused multiple drug resistance in human and plant pathogens, hence secondary metabolites of plants such as alkaloids, terpenoids, tannins and flavonoids can be considered as a useful source to eliminate pests and microbes. Bitter olive (Melia Azedarach) is a rich source of natural compounds, and its fruit is expected to have disinfectant and antibacterial properties. This study investigated the extraction and disinfectant and insecticidal effects of the hydroalcoholic extract of bitter olive fruit. Materials and Methods: In this study, first, bitter olive fruits were collected and after preparation, they were extracted using the soaking and rotary extraction method. Then, antimicrobial, antifungal and insecticidal tests were performed using standard methods. Bacterial cultivation was carried out on nutrient agar medium and fungal cultivation on potato dextrose agar (PDA) medium. Minimum inhibitory concentration (MIC), minimum bactericidal concentration (MBC) were determined using serial microdilution method. In this study, Escherichia coli, Pseudomonas and Staphylococcus bacteria were used for antimicrobial testing. Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Fusarium oxisporum, Rhizopus stolonifera fungi were used for antifungal testing. Also, contact toxicity of bitter olive fruit extract on Drosophila melanogaster was carried out in vitro.
Results and Discussion: The results showed that bitter olive fruit extract has strong disinfectant and antibacterial properties due to the presence of active compounds such as oleuropein, phenolic compounds and fatty acids. Microbial tests showed that this extract is capable of inhibiting the growth of various bacteria including bacteria and also has insecticidal properties. This research shows that bitter olive fruit can be used as a natural and effective source for the production of natural disinfectants, fungicides and insecticides. The results of this study can help in the development of natural hygiene products and disinfectants, as well as in the production of natural pesticide and insecticide products in the agricultural sector, and also lead to a reduction in dependence on harmful chemicals in the healthcare industry.
Results and Discussion: The results showed that bitter olive fruit extract has strong disinfectant and antibacterial properties due to the presence of active compounds such as oleuropein, phenolic compounds and fatty acids. Microbial tests showed that this extract is capable of inhibiting the growth of various bacteria including bacteria and also has insecticidal properties. This research shows that bitter olive fruit can be used as a natural and effective source for the production of natural disinfectants, fungicides and insecticides. The results of this study can help in the development of natural hygiene products and disinfectants, as well as in the production of natural pesticide and insecticide products in the agricultural sector, and also lead to a reduction in dependence on harmful chemicals in the healthcare industry.
Results and Discussion: The results showed that bitter olive fruit extract has strong disinfectant and antibacterial properties due to the presence of active compounds such as oleuropein, phenolic compounds and fatty acids. Microbial tests showed that this extract is capable of inhibiting the growth of various bacteria including bacteria and also has insecticidal properties. This research shows that bitter olive fruit can be used as a natural and effective source for the production of natural disinfectants, fungicides and insecticides. The results of this study can help in the development of natural hygiene products and disinfectants, as well as in the production of natural pesticide and insecticide products in the agricultural sector, and also lead to a reduction in dependence on harmful chemicals in the healthcare industry.
1. Khan MR, Kihara M, Omoloso AD. Antimicrobial activity of Horsfieldia helwigii and Melia azedarach. Journal of the Brazilian Chemical Society. 2001;16(2): 280–283.
2. Schmidt GH, Ahmed AAI, Breuer M. Effect of Melia azedarach extract on larval development and reproduction parameters of Spodoptera littoralis (Boisd.) and Agrotis ipsilon (Hufn.) (lep. noctuidae). Anzeiger für Schädlingskunde, Pflanzenschutz, Umweltschutz. 1997:701(70):4–12.
3. Jeba Malar TRJ, et al. In-vitro phytochemical and pharmacological bio-efficacy studies on Azadirachta indica A. Juss and Melia azedarach Linn for anticancer activity. Saudi J. Biol. Sci. 2020:27(2):682–688.
4. Kellogg RL, Nehring R, Grube A, Goss DW, and Plotkin S. Environmental indicators of pesticide leaching and runoff from farm fields. United States Department of Agriculture Natural Resources Conservation Service. 2000.
5. Sohrabi F, Kohanmoo MA. Toxicity of neem and chinaberry extracts and additive effect of the essential oil Salvia mirzayanii on the date palm spider mite, Oligonychus afrasiaticus (Acari: Tetranychidae). Journal of entomological society of Iran. 2007;37(1):43-54.
6. Gholampour Azizi A, et al. Antifungal effects of Melia azedarach alcoholic and aquatic extract on Malassezia furfur. Novin Health Journal. 2016;1(2):11-17.
7. Ramya s, et al. In Vitro Antibacterial Prospective of Crude Leaf Extracts of Melia azedarach Linn. against Selected Bacterial Strains. Ethnobot. leafl, 2009: 58-254.
8. Mwamatope BD, Tembo I, Chikowe E, and Nyirenda C. Total phenolic contents and antioxidant activity of Senna singueana, Melia azedarach, Moringa oleifera and Lannea discolor herbal plants. Sci. African.2020; 9(24):e00481
9. Demain AL, and Fang A, The Natural Functions of Secondary Metabolites. Adv. Biochem. Eng. Biotechnol. 2000;69:1–39.
10. Cornelio VE. et al. Identification of Meliatoxins in Melia azedarach Extracts Using Mass Spectrometry for Quality Control. Planta Med., 2017;83(3–4):312–317.
11. Pahlavan-Yali M, Mohammadi-Anaii M. Studying chemical compounds of Melia azedarach L. fruit and the insecticidal effect of extract & powder’s on Tribolium castaneum Herbst (Col. Tenebrionidae). Journal of Biosafety. 2017;9(4):67-77.